Hyppää pääsisältöön

Karkauspäivä: hyvä päivä ihan väärässä paikassa!

Karkauspäivästä ei ole kai erityistä haittaa, mutta miksi sen pitää olla talvella? Eikö extrapäivä kesällä olisi paljon hauskempi?

Karkauspäivä lisätään kalenteriin joka neljäs vuosi, mutta vasta vuodesta 2000 se on ollut helmikuun 29. päivä.

- Se sijoitettiin alkujaan vanhan karkauskuukauden ensimmäiselle päivälle eli helmikuun 24. päivään. Karkauspäivän paikka säilyi, vaikka sääntöä muutettiin gregoriaaniseen kalenteriin siirryttäessä 1500-luvulla, Suomessa tosin 1700-luvulla. Eli nykyinen kalenterimme on lähtöisin vuodelta 700 ennen ajanlaskun alkua Romuluksen ja Numan kalenterista, kertoo erikoissuunnittelija Asko Palviainen Helsingin yliopiston almanakkatoimistosta.

Täydellistä kalenteria ei olekaan

Maan kierto auringon ympäri kestää 365 päivää, 5 tuntia, 48 minuuttia ja 45 sekuntia. Gregoriaanisessa kalenterissamme on 365 päivää. Koska kiertoaika on noin neljännesvuorokauden yli vuoden pituuden, ero kompensoidaan joka neljäs vuosi kalenteriin lisättävällä karkauspäivällä. Jos siis haluamme pitää vuodenajat kohdillaan myös kalenterissa, näyttää siltä, että karkauspäivät on pakko hyväksyä.

Koska aurinkokierron ero vuoden pituuteen on hienoisesti alle neljännesvuorokauden mittainen, joka neljäs vuosi lisättävä karkauspäivä on liikaa. Jotta aurinkokierto pysyy tolallaan, karkauspäivä jätetään lisäämättä tasavuosisatoina, jotka eivät ole jaollisia neljälläsadalla. Seuraavan kerran karkauspäivä jää lisäämättä vuonna 2100.

Tiimalasi valuu auton kojelaudalla, taustalla Kiasma.
Tiimalasi valuu auton kojelaudalla, taustalla Kiasma. Kuva: Yle/Janne Lindroos tiimalasit (kellot)
Karkauspäivien lisäämistapa eri kulttuurien kalentereissa vaihtelee. Kuunkiertoa noudattavaan islamilaiseen kalenteriin, jonka vuosi on pituudeltaan 354 päivää, lisätään 11 karkauspäivää 30 vuoden jaksolla. Karkauspäivä siksi, että koraani kieltää karkauskuukaudet, joita käytetään kalentereiden ryhdin säilyttämiseen muun muassa kiinalaisessa ja hindulaisessa kalenterissa.

Myös juutalaisessa kalenterissa esiintyy karkauskuukausi. Se lisätään kuudenneksi kuukaudeksi seitsemän kertaa 19 vuoden jaksossa. Se ei kuitenkaan ole kesäkuukausi, koska juutalaisessa kalenterissa vuosi vaihtuu syksyllä. Karkauspäivä osuu tässäkin tapauksessa "helmi-maaliskuulle".

Juutalaisen kalenterin karkausvuosi venyy jopa 385 päivän mittaiseksi. Eikä siinä kaikki! Toisen ja kolmannen kuukauden pituudet vaihtelevat joinakin vuosina päittäin niin, että toiseen lisätään päivä ja kolmannesta vähennetään päivä.

Karkauspäivät roskiin!

Lisäpäiviä sinne ja lisäpäiviä tänne - eikö kalenteri voisi toimia niin, että kaikki päivät pysyisivät paikallaan? Yhdysvaltalaisprofessorit Richard Henry ja Steve Hanke ovat kehittäneet kalenterin, joka tuntuisi olevan täydellinen vastaus tähän. Se toistuu samanlaisena vuodesta toiseen. Vihdoinkin!

Tehkää kuten kuningatar Elisabeth ja viettäkää syntymäpäiväänne juuri sinä päivänä kuin itse haluatte!

Bisnesmaailmaa helpottaa tieto siitä, että Henry-Hanke-kalenterin jokainen vuosineljännes on päivälleen samanmittainen. Lisäksi arkipyhien määrä pysyy joka vuosi vakiona, joten taloudellinen ennustettavuus paranee huomattavasti.

Miinuspuoli on se, että kuukausien pituudet vaihtuvat nykyisestä. Tammi-, touko-, heinä-, elo- ja lokakuun 31. päiviä ei enää olisi, mikä saattaa harmittaa mainittuina päivinä syntymäpäiväänsä viettäviä. Tähän Henryllä ja Hankella on kuitenkin ratkaisu: tehkää kuten kuningatar Elisabeth ja viettäkää syntymäpäiväänne juuri sinä päivänä kuin itse haluatte!

Karkausvuodesta ei päästä eroon sitten millään

Henry-Hanke pysyväiskalenterin vuosi on päivän lyhyempi kuin gregoriaanisen kalenterin. Tuolla menolla pysyväiskalenteri ajautuu ennen pitkää epäsynkkaan aurinkokierron kanssa, joten vuoden vaihteeseen on lisättävä extra-viikko joka viides tai kuudes vuosi. Että mitä?

Kalenterin lehtiä kastuneena maassa.
Kalenterin lehtiä kastuneena maassa. Kuva: Yle/Janne Lindroos kalenteriin liittyvät ajanjaksot
Extra-viikko ei kuulu kumpaankaan vuoteen ja kalenterin kehittäjätkään eivät ole ottaneet kantaa siihen, mikä tämän ei-kenenkään-maalla sijaitsevan viikon rooli olisi esimerkiksi työmarkkinoiden näkökulmasta.

Henry-Hanke pysyväiskalenteri oltaisiin voitu ottaa käyttöön vuoden 2012 alusta, koska vuoden ensimmäinen päivä oli sunnuntai. Se on Yhdysvalloissa viikon ensimmäinen päivä. Seuraava tilaisuus on ensi vuoden 2017 alussa.

Juhlien ajankohta ratkesi

Richard Henry paljastaa, että joitakin vuosia sitten hän harkitsi extra-viikon sijoittamista vuodenvaihteen sijaan kesäkuun viimeisen ja heinäkuun ensimmäisen päivän väliseen ajanjaksoon.

- Olin huolissani siitä, että vuoden vaihteeseen lisättävä extra-viikko houkuttaisi ihmiskunnan humaltumaan maailmanlaajuiseen Saturnaliaan. Sen vuoksi kesäkuun loppu tuntui turvallisemmalta vaihtoehdolta.

Henry kuitenkin tuli toisiin ajatuksiin, kun punnitsi ajankohdan huonoja puolia. Extra-viikko kesällä olisi painajainen kirjanpidon näkökulmasta. Sitä paitsi, kaikki kuitenkin lopulta pitävät juhlimisesta!

EDIT 24.2 klo 12.30: Sanamuotoja selkeytetty yhdessä kappaleessa.
EDIT 25.2 klo 23.05 Lisätty Richard Henryn kommentit.

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua