Hyppää pääsisältöön

Marja Hintikka: Mulla ei ole mitään tekemistä!

marja hintikka kolumni: Olenko minä lapseni viihdekeskus?
marja hintikka kolumni: Olenko minä lapseni viihdekeskus? Kuva: Jussi Nahkuri marja hintikka live

Todennäköisesti jokainen äiti ja isä on kuullut mankunan “Mulla ei ole mitään tekemistä”. Miten tähän vanhempana reagoisi - ryhtyäkö keksimään ohjelmaa vai kehottaako ideoimaan itse? Tarvitsevatko lapset jatkuvaa toimintaa ja viihdytystä? Ja missä kulkee aidon läsnäolon ja vääränlaisen viihdyttämisen raja?

Nykylapsen viihdyttäminen alkaa jo vauvana. Tai oikeastaan jo kohdussa. Mozartia ja muita klassisen musiikin helmiä soitetaan sikiölle, ihan varmuuden vuoksi. Jossain on nimittäin kerrottu, että se vaikuttaa positiivisesti aivojen kehitykseen ja on sikiöstä kivaa.

Muskari, sehän aloitettiin “hattarat”-ryhmässä heti kun koliikki helpotti!

Lapsen synnyttyä äiti ja isä pyörivät hormonihuuruissaan kuin hyrrät (nukkuvan) piltin ympärillä ja virittävät hymynaama-mobilet sängyn yläpuolelle. Lapsen kanssa leikitään ja touhutaan: viedään kolmikuisena vauvauintiin, kesällä Muumimaailmaan ja talvella laskettelemaan - jo ennen kuin vaipoista on päästy eroon. Ja muskari, sehän aloitettiin “hattarat”-ryhmässä heti kun koliikki helpotti!

Jos vahingossa joskus jää joku pieni hetki luppoaikaa, työnnetään kouraan puuhakirja tai kehittävä kuvapeli pädiltä. Iltaisin mietitään, saikohan rakkauden hedelmä tänään riittävästi virikkeitä hyvään elämään.

Onko tässä mitään järkeä? Tarvitsevatko lapset jatkuvaa touhua ja viihdytystä? Viihdyttäminen on nimittäin ainakin vanhemmalle pidemmän päälle melko raskasta ja hyvin tylsää! Onnittelut sille, joka jaksaa päivästä toiseen hymyssä suin virikkeellistää ja ajaa into piukeana illat lapsia harrastuksiin.

Aikuisten pitäisi luottaa lasten omaan mielikuvitukseen ja kykyyn keksiä tekemistä.

Kansainväliseksi bestselleriksi nousseen Joutilaat vanhemmat -kirjan kirjoittaja Tom Hodgkinson kannustaa äitejä ja isiä lopettamaan lasten viihdyttämisen. Ydinviesti on yksinkertainen: jätä lapset rauhaan.

Joutilas vanhempi pyrkii toteuttamaan omia tarpeitaan, tekemään lasten kanssa oleskelusta hauskaa ja ennen kaikkea antamaan lapsille tilaa vapaalle leikille, perheen askareisiin osallistumiselle ja ylipäätään ilman jatkuvaa aikuisten kontrollointia elämiselle. Hodgkinsonin mukaan viihdytysrumba on aikuisten keksintö, jota lapset eivät tarvitse. Aikuisten pitäisi luottaa lasten omaan mielikuvitukseen ja kykyyn keksiä tekemistä.

Olen periaatteessa täysin samaa mieltä. Silti huomaan sortuvani viihdyttämiseen, kun lapset mankuvat jalkojeni juuressa huomiota. Huono omatunto pitkästä työpäivästä tai esikoisen mustasukkaisuus pikkuveljen saamasta huomiosta eivät helpota asiaa. Meille kotiin tarvittaisiin yksi Hodgkinson muistuttamaan, että tässäkin asiassa tarvitaan vanhemmilta sitkeyttä: kyllä ne jotain keksivät, kun ei itse heti ryhdy ohjelmatoimistoksi.

Mikään ei ole kivempaa kuin äiti leijonana jahtaamassa ja isä legokasan alle hautautuneena.

Toisaalta viihdyttämättömyyden vaikeuden ymmärtää. Joka paikassa vanhemmille hoetaan, kuinka tärkeää on viettää aikaa lapsensa kanssa: että lapset oppivat eniten juuri vuorovaikutustilanteissa aikuisten kanssa. Ja lapsethan rakastavat aikuisten kanssa puuhaamista: mikään ei ole kivempaa kuin äiti leijonana jahtaamassa ja isä legokasan alle hautautuneena.

Jos jostain nykyvanhempia syytetään niin siitä, etteivät he osaa olla läsnä lastensa elämässä. Niinpä me nyt sitten yritetään! Yritetään niin että taju lähtee!

Halu tarjota kivoja virikkeitä ja harrastusmahdollisuuksia, joita ei ehkä itse lapsena saanut, on täysin luonnollista. Mutta missä kohtaa pitäisi osata jättää lapsi rauhaan? Mikä on vääränlaista viihdyttämistä, mikä aitoa läsnäoloa?

En tiedä, mutta ehkä nyt on aika määritellä uudenlaiset standardit perheviihtyvyydelle, heittää hyvästit viihdytyskoneena toimimiselle ja elää rennommin myös vanhempina!

Maanantaina 29.2. aiheesta ovat studiossa suorassa lähetyksessä puhumassa kirjailija Paula Noronen ja koripallovalmentaja Hanno Möttölä. Tule sinäkin mukaan keskustelemaan!

Marja Hintikka live, Marjan allekirjoitus
Marja Hintikka live, Marjan allekirjoitus marja hintikka live

Rämmitkö ruuhkavuosissa? Armollinen ja syyllistämätön Marja Hintikka Liven Facebook-ryhmä rientää avuksesi - liity meihin!

Katso Marja Hintikka Liven lähetykset Yle Areenassa - nähtävissä kaikki lähetykset 1. kaudesta alkaen!

Lisää ohjelmasta

Lapsi makailee lattialla.
Lapsi makailee lattialla. Kuva: Mikko Kilpinen tylsyys
Jyri Engeström rakentaa majaa isoon puuhun lapsensa kanssa.
Jyri Engeström rakentaa majaa isoon puuhun lapsensa kanssa. jyri engeström
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu
Kommentit

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.