Hyppää pääsisältöön

Negatiiviset Nuoret on terapiapunkkia rumuudesta – ja räppilevy-yhtiö Rähinän uusin kiinnitys

Kitararockin paluusta puhutaan yhä enemmän. Tällä aallolla surffaa myös Negatiiviset nuoret.

Levy-yhtiö Rähinä Records tunnetaan räppäreistään, joiden musavideoilla ei blingissä ja kalliissa autoissa säästellä. Firman hallituksen puheenjohtaja on itse räppäri Elastinen, joka on valittu Suomen positiivisimmaksi suomalaiseksi.

Kaikkea tätä ei vaikuta edustavan yhtiön uusin sainaus Negatiiviset Nuoret. Bändi on Lahdesta, jossa on vahva räppiskene – mutta myöskään tähän jatkumoon Negatiiviset Nuoret nimenomaan ei sovi.

Miten tällainen bändi sopii Rähinälle?

- Me tehdään vaan balanssia siihen. Ollaan se toinen ääripää, YleX:n Anne Lainnon haastattelussa käyneet Olli (räppäri), Eetu (laulaja, kitaristi) ja Artturi (räppäri) sanovat.

Negatiivisten Nuorten juuret ovat punkissa ja rapissa. Lopputuloksena on syntynyt vanhan liiton rokkimeininkiä, jota bändin pojat luonnehtivat hyvin pelkistetyksi ja mutkattomaksi.

- Kun tehdään juttuja ja tuntuu, että se toimii, niin jätetään siihen.

Parikymppiset Olli (räppäys, sanoitus), Artturi (räppäys, sanoitus) ja Eetu (tuottaja, kitara, laulu) rymistelevät Rähinä Recordsilla terapiapunkkia luoden. // Kuva: Promokuva

Bändi puree ärsykkeitä biiseiksi

Bändin ensimmäisellä sinkulla Mä oon niin ruma lauletaan läpi elämän kestäneistä itsetunto-ongelmista ja ulkonäköpaineista: ”Mä oon niin ruma ettei kukaan oikein halua mua”.

Negatiiviset Nuoret eli Negikset luonnehtivatkin itseään eräänlaiseksi terapiaprojektiksi.

- Kun jokin asia ärsyttää, me tehdään siitä biisi. Puretaan niitä meidän ärsykkeitä ja meidän näkemystä omiin biiseihin.

Vaikka ensimmäisellä sinkulla bändi laulaa suorasukaisesti rumuudesta ja musavideolla kertojan rumuus viedään äärimmäisyyksiin, Negatiiviset Nuoret ei halua olla vitsibändi.

- Nämä ovat tosi aitoja tunnetiloja. Ei haluta sotkea, että oltaisiin jotenkin huumoria. Me olemme tosissamme tämän kanssa.

Viime aikoina moni artisti on puhunut siitä, miten vuosia kestäneen elektropop-buumin jälkeen perinteikkäämpi kitararock tekee jälleen paluuta. Negikset katsovat, että myös heidän musiikkinsa asettuu osaksi tätä rock-aaltoa.

- Siihen pyritään, että tehdään tämä homma oikeasti hyvin ja sellaisella matskulla, että voidaan olla osa sitä.