Hyppää pääsisältöön

”On kivaa tutkia pimppiä tai kikkeliä” – 1970-luvun seksivalistus hätkähdyttää terveystiedon opettajaa

Teinit kuvittelevat vuodesta toiseen olevansa seksissä itse paljon kokemattomampia kuin kaverinsa. Väärä luulo, sanoo opettaja.

Seksivalistusta à la 1970-luku.

Netissä on viime päivinä kiertänyt ja järkyttänyt suomalainen seksivalistusvideo 1970-luvun alusta. Marja Hintikka Live -ohjelman esiin nostamalla arkistovideopätkällä nähdään, miten ehkä juuri ja juuri kouluikäiset lapset pääsevät, tai joutuvat, liberaalien aaltojen pyyhkäisemiksi tv-ohjelmassa. Lapset saavat kuulla ohjelmaa juontavilta sedältä ja tädiltä muun muassa seuraavaa:

  • Timon kikkeli aina silloin tällöin jäykistyy, ja kikkelistä saattaa tulla ulos valkoista paksua limaa.
  • On kivaa tutkia pimppiä tai kikkeliä.
  • Nussiminen, paneminen, naiminen – kaikki tarkoittaa yhdyntää.

Vuodet ovat vierineet ja aika ehkä ajanut ohi _Mitä? Mistä lapset tulevat? -_ohjelman tavasta kertoa seksistä lapsille ja nuorille. Tämän vahvistaa Mari Silvennoinen vaasalaisesta Merenkurkun koulusta. Hän opettaa terveystietoa murrosikäisille teineille.

- Onhan video aika hätkähdyttävä tietenkin. Aika karskia. Oleellista olisi ottaa huomioon lapsen ikä ja se, kuinka paljon pystyy ottamaan vastaan tietoa ja miten asiat esitetään. Videollahan lapset olivat sellaisia kuusi-seitsemänvuotiaita, eikä tämä ollut kaikki sen ikäryhmän asiaa.

Silvennoisen mukaan nykyään asiat on tapana esittää neutraalisti ja hienovaraisemmin, asialinjalla pysyen. Vaikka videon sisällöt vaikuttavat aivan liian rajuilta nuorille lapsille, ei video ole hänestä kuitenkaan pelkästään huono.

- Hyvää on se, että puhutaan asioista niiden oikeilla nimillä. Yritän tosin ainakin itse paketoida ne vähän nätimpään pakettiin.

Seksi on aina jännittävä ja henkilökohtainen aihe

Silvennoinen kertoo, että seksuaaliterveyskasvatusta käydään erityisesti kahdeksannella luokalla. Seksivalistus on terminä hieman vanhentunut: siihen tuntuu sisältyvän ajatus siitä, että seksistä pitäisi antaa varoittelevaa ja uhkaavaa tietoa.

Seksuaaliterveyskasvatus taas on tarkoitettu vähitellen aikuistuvalle nuorelle nimenomaan voimavaraksi ja tueksi.

- Pyritään korostamaan sitä, että kaikki voivat edetä tässä omaan tahtiin. Toisaalta kuitenkin myös niin, että olisi itsevarmuutta ja rohkeutta.

Nykyään eletään älypuhelimien ja digitalisaation aikaa, ja seksiä näytetään melko avoimesti esimerkiksi tv-sarjoissa ja leffoissa. Silvennoinen silti sanoo, että seksi näyttää pysyvän murrosikäisille aina yhtä mystisenä ja kiinnostavana teemana.

- Se on aina jännittävä, arkaluontoinen ja myös hirveän henkilökohtainen aihe. Se näkyy yhä, vaikka ehkä keskimäärin nuoret ovatkin avoimempia puhumaan eri asioista kuin ennen.

"Se on aina jännittävä, arkaluontoinen ja myös hirveän henkilökohtainen aihe."― Mari Silvennoinen

Vuodesta toiseen elää myös teinien kuvitelma siitä, että kaikki kaverit ovat seksissä kokeneempia kuin itse. Se on virheellinen käsitys, Silvennoinen muistuttaa.

Millaista on opettaa murrosikäisille aihetta, joka on niin jännittävä ja herkkä? Onko vaikeaa puhua teineille seksistä ja antaa heille tietoa ja eväitä omaan seksielämään?

Ei ole, vastaa Silvennoinen.

- Tämä on aihepiiri, josta murrosikäiset ovat oikeasti kiinnostuneita. He ovat hiljaa oppitunnilla eivätkä puuhaa mitään muuta samalla, koska haluavat oikeasti päästä sisään aiheeseen.

Lue myös:

Alaikäisille ei aina myydä kortsuja - 20 prosenttia nuorista kokee kondomien oston vaikeaksi

Mitä? Mistä lapset tulevat?