Hyppää pääsisältöön

Seitsemän Oscarin voittaja Puhallus ja Oscar-gaalojen värikästä historiaa – Teemalauantai 27.2.

Paul Newman ja Robert Redford elokuvassa Puhallus (1973).
Paul Newman ja Robert Redford ovat huijareita vuoden 1936 Chicagossa. Paul Newman ja Robert Redford elokuvassa Puhallus (1973). Robert Redford,Paul Newman,Puhallus,The Sting (Elokuva),Teemalauantai

Oscar-kuume nousee: Teemalauantaissa puhalletaan omaisuuksia ja jaetaan roppakaupalla Oscareita.

Oscar-yötä edeltävän Teemalauantain avaa seitsemän Oscarin voittaja vuodelta 1974, mainio huijaustarina Puhallus. Sen jälkeen nähdään Ja Oscarin saa…, viihdyttävä dokumenttielokuva Oscar-palkintojen jaon värikkäästä historiasta.

Paul Newman elokuvassa Puhallus (1973).
Paul Newman on mestarivaras. Paul Newman elokuvassa Puhallus (1973). paul newman,Teemalauantai
Robert Redford (keskellä) elokuvassa Puhallus (1973). Oikealla Robert Shaw, vasemmalla Charles Dierkop.
Robert Redford on aloittelija. Oikealla Robert Shaw, vasemmalla Charles Dierkop. Robert Redford (keskellä) elokuvassa Puhallus (1973). Oikealla Robert Shaw, vasemmalla Charles Dierkop. Puhallus,The Sting (Elokuva),Robert Redford,Robert Shaw,Teemalauantai,oscar-voittaja

Puhallus (The Sting) on 1970-luvun suuria menestyselokuvia. Se on George Roy Hillin ohjaama, ragtimen tahtiin etenevä rikos- ja huijaritarina, jonka pääosissa nähdään Paul Newman ja Robert Redford. Sama kolmikko oli tehnyt aiemmin yhteistyötä menestyselokuvassa Butch ja Kid – auringonlaskun ratsastajat.

Puhallus kertoo siitä, miten kaksi huijaria päättävät ryhtyä yhteistyöhön ja puhaltaa pahamaineiselta gangsteripomolta omaisuuden vuoden 1936 Chicagossa. Tapahtuma-aikansa ja -paikkansa myötä elokuva tekee hienosti kunniaa vastikään Teemalla nähdyille 1930-luvun gangsteriklassikoille Arpinaama, Pikku Caesar ja Yhteiskunnan vihollinen.

Newman esittää huijariveteraania ja mestarivarasta Henry Gondorffia, Redford aloittelevaa huijaria Johnny Hookeria, ja Robert Shaw on heidän yhteinen vihollisensa, gangsteripomo Lonnegan. Mainioissa sivuosissa nähdään muun muassa Charles Durning, Eileen Brennan, Ray Walston, Harold Gould, Charles Dierkop ja Dimitra Arliss.

Puhallus keräsi vuoden 1974 Oscar-gaalassa jättipotin, peräti seitsemän Oscaria: parhaan elokuvan, ohjauksen, alkuperäiskäsikirjoituksen (David S. Ward), lavastuksen (Henry Bumstead ja James W. Payne), puvustuksen (kahdeksan Oscaria urallaan voittanut Edith Head), leikkauksen (William H. Reynolds) ja musiikin palkinnot. Musiikki-Oscarin sai Marvin Hamlisch, joka sovitti Scott Joplinin (1867–1917) ragtimemusiikin elokuvaan ja teki The Entertainer -kappaleesta listahitin.

Kollaasi Oscarin saajista eri vuosilta, kuvakaappauksia dokumenttielokuvasta Ja Oscarin saa...
Ja Oscarin saivat: Barbra Streisand, Jane Fonda (tällä kertaa isänsä Henry Fondan puolesta), Warren Beatty, Marlon Brando, Helen Mirren... Kollaasi Oscarin saajista eri vuosilta, kuvakaappauksia dokumenttielokuvasta Ja Oscarin saa... Teemalauantai,oscarit,Oscar-palkinto
Kaikki tapahtuu hidastettuna... kuin suuressa auto-onnettomuudessa."― Helen Mirren Oscar-voitostaan

Puhalluksen jälkeen perehdytään maailman kuuluisimman elokuvapalkinnon pitkään historiaan. Millaisia ajatuksia kulkee Oscar-ehdokkaan mielessä sillä hetkellä, kun Hollywoodin Dolby-teatterin lavalla avataan sinetöity kirjekuori ja sekä katsomossa että miljoonissa kodeissa ympäri maailmaa kuuluvat sanat: "And the Oscar goes to..."? Oscareille omistetun teemaillan päättävä dokumenttielokuva Ja Oscarin saa... (And the Oscar Goes to..., USA 2014) tarjoaa monta vastausta muun muassa tähän kysymykseen.

Moniääninen dokumentti on täynnä palkittuja ja palkitsematta jääneitä tähtiä: haastateltavina ovat muun muassa George Clooney, Helen Mirren, Tom Hanks, Jane Fonda, Benicio del Toro, Jennifer Hudson, Jon Voight, Cher, Ellen Burstyn, Whoopi Goldberg, Billy Crystal, Annette Bening, Liza Minnelli, Ben Kingsley... Tom Hanks muistelee yritystään puhua Oscareiden jatkoilla kuurolle Bette Davisille. Jon Voight muistaa takahuonekohtaamisen Fred Astairen kanssa. Cher puhuu ehdokkaana olemisen kauheudesta. Helen Mirren muistaa voittohetken hidastettuna ja "kuin suurena auto-onnettomuutena".

Haastateltavina ovat myös ohjaajat Steven Spielberg, Jason Reitman, Michael Moore ja Phil Alden Robinson sekä erikoisalojen Oscar-voittajia kuvaaja Janusz Kaminskista pukusuunnittelija Jeffrey Kurlandiin. Yltäkylläisen runsaassa arkistomateriaalissa nähdään lisäksi kymmenittäin tähtiä eri vuosikymmeniltä – unohtumattomia hetkiä sekä palkituista elokuvista että Oscar-juhlista lavalta ja lavan takaa.

Dokumenttielokuvan ohjasivat Rob Epstein ja Jeffrey Friedman, molemmat Oscar-palkittuja dokumentaristeja. Kertojana on Anjelica Huston.

Ja Oscarin saa... Dokumenttielokuva Oscarien jaon historiasta. Kuva vuodelta 1929.
Ensimäiset Oscarit jaettiin 16.5.1929. Ja Oscarin saa... Dokumenttielokuva Oscarien jaon historiasta. Kuva vuodelta 1929. Teemalauantai,oscar-gaala 1929

Ensimmäiset Oscarit jaettiin toukokuussa 1929 Los Angelesin Roosevelt-hotellissa. Tilaisuus kesti 15 minuuttia, ja palkinnot oli julkistettu etukäteen. Parhaita elokuvia valittiin kaksi, eri titteleillä: William Wellmanin Siivet ("outstanding picture") ja F.W. Murnaun Auringonnousu ("unique and artistic production"). Myös Charles Chaplin palkittiin erikoispalkinnolla Sirkuksen ohjauksesta, käsikirjoituksesta ja näyttelemisestä.

Uuden palkinnon avulla elokuva-ala halusi nostaa silloin vielä varsin nuoren taidemuodon arvostusta. Palkintoja jakamaan oli perustettu Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS) eli Yhdysvaltain elokuva-akatemia. Sen jäseniksi hyväksyttiin näyttelijät, ohjaajat, käsikirjoittajat, tuottajat ja "tekniset työntekijät".

Elokuva-akatemian oli tarkoitus olla puhtaasti taiteen asialla, mutta se maine tahriintui ainakin kahdesti: 1930-luvun alun työtaisteluissa ja 1950-luvun kommunistivainoissa. Maailmanpolitiikka heijastui Oscar-juhlaan monella tapaa myöhemminkin, kuten Vietnamin sotaa vastustanut Jane Fonda ja Irakin sotaa vastustanut Michael Moore hyvin muistavat.

Oscarien historian suurin mullistus oli palkintogaalan televisiointi vuodesta 1953 alkaen. Ensimmäisen televisioidun gaalan juonsi Bob Hope.

Vuonna 2016 Oscar-gaala nähdään jälleen suorana yli 200 maassa, Suomessa Teemalla sunnuntain ja maanantain välisenä yönä 28.–29.2. kello 3.30 alkaen. Tämän järjestyksessä 88. Oscar-gaalan juontaa Chris Rock. Oscar-gaala uusitaan suomeksi tekstitettynä maanantaina 29.2. kello 20.

Teemalauantai 27.2.

  • Klo 21.00 Puhallus (The Sting), USA 1973. Ohjaus George Roy Hill. Pääosissa Paul Newman, Robert Redford, Robert Shaw.
  • Klo 23.04 Ja Oscarin saa… (And the Oscar Goes to…), USA 2014. Dokumenttielokuva, ohjaus Rob Epstein & Jeffrey Friedman.
Michael Moore, Benicio Del Toro, Tom Hanks ja Helen Mirren dokumenttielokuvassa Ja Osacrin saa... Kollaasi kuvakaappauksista.
Oscar-voittajat muistelevat: Michael Moore, Benicio del Toro, Tom Hanks, Helen Mirren. Michael Moore, Benicio Del Toro, Tom Hanks ja Helen Mirren dokumenttielokuvassa Ja Osacrin saa... Kollaasi kuvakaappauksista. Teemalauantai,oscarit,Oscar-palkinto

Dokumenttielokuva Ja Oscarin saa... on katsottavissa Areenassa 30 päivän ajan, ja se uusitaan Teemalla pääsiäismaanantaina kello 10.
Ohjelma sai Suomen-ensi-iltansa Teemalla Oscar-viikonloppuna 2015.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa