Hyppää pääsisältöön

Suomen armeija rakentaa täydellistä sotilasta tietokonepelillä

Virtual Battlespace 2:lla harjoiteltiin jopa Osama Bin Ladenin eliminointiin päättynyttä operaatiota.

Insinöörimajuri Lasse Lahdenmaa pelaa Virtual Battlespace 2:sta. // Kuva: YleX / Miko Vainio

Ensisilmäyksellä Virtual Battlespace 2 näyttää klassiselta ensimmäisen persoonan ammuntapeliltä, mutta todellisuudessa simulaattorilla pystyy kouluttamaan oikeita toimintamalleja oikeille sotilaille.

Parolan panssariprikaatissa varusmiesten koulutuksessa on jo vuosia yhdistelty tietokonepelaamista sekä vanhaa kunnon metsässä syöksymistä eli “tetsaamista”.

Virtual Battlespace 2:ta voidaan pitää uutena Sotilaan käsikirjana. Ensimmäisen persoonan sotapeli on yleisesti Nato-maiden käytössä, ja sen avulla Parolan panssariprikaatin varusmiehet opettelevat toimimaan heille osoitetuissa sotilastehtävissä.

Insinöörimajuri Lasse Lahdenmaan mukaan Virtual Battlespace 2 on ensisijaisesti simulaattori eikä tietokonepeli. Panssariprikaatin käyttämä peliympäristö on mallinnettu oikeasta ympäristöstä eli Parolannummesta sekä Hämeenlinnasta. Varusmiehet siis harjoittelevat aidossa ympäristössä sekä tietokoneella että luonnossa.

Pelissä käytettävien hahmojen varustus on täysin autenttinen aina rynnäkkökivääristä panssarivaunuihin. Jopa pelissä käytettävän sotilaan fysiikkaa voi muokata varusmiehen cooper-testien sekä painoindeksin perusteella.

- Me voimme tehdä tähän simulaattoriin ihan mitä vain aseista ajoneuvoihin ja ympäristöön, Lahdenmaa sanoo.

Harjoittelu simulaattorilla rajoittuu omaan mielikuvitukseen. Pelissä voi harjoitella esimerkiksi Hämeenlinnan teollisuusalueen räjäyttämistä tykistökeskityksillä.

- Oikeassa ympäristössä tämä ei olisi kovinkaan suotavaa, Lahdenmaa toteaa.

Ammattisotilaita ei kuitenkaan kouluteta pelkästään pelaamalla. Lahdenmaan mukaan pelin avulla varusmiehet opettelevat kulloinkin koulutettavan kokonaisuuden perusteet, jonka jälkeen harjoitukset siirretään luontoon.

- Simulaattoria hyödyntämällä voidaan harjoitella paitsi turvallisesti myös ympäristöä ja resursseja säästäen, Lahdenmaa sanoo.

Virtual Battlespace 2:n ohjauskomennot // Kuva: YleX / Miko Vainio

Tuleeko Suomen suurimmasta kuntokoulusta iso pelihalli?

Suomalaisten varusmiesten kunnon heikentymisestä on puhuttu jatkuvasti. Lahdenmaa ei kuitenkaan usko, että pelisimulaattoreiden yleistyminen tekisi armeijasta Suomen suurinta pelihallia.

- Cooper-testien tulokset ovat heikentyneet, mutta emme me Puolustusvoimissa mittaa millään tavalla kuntoa, jota moderneissa lajeissa tarvitaan.

Modernit lajit ovat Lahdenmaan mukaan pääsääntöisesti lajeja, joissa suoritus perustuu nopeaan ja lyhytaikaiseen suoritukseen, esimerkiksi salibandy ja jääkiekko.

- Yli kahdenkymmenen vuoden kokemuksella en voi allekirjoittaa väitettä, että suomalaiset varusmiehet olisivat erityisemmin läskistyneet.

Lahdenmaan mukaan on myös tärkeää muistaa, ettei varusmiesten koulutus perustu pelkkään pelaamiseen. Simulaattorin tarkoituksena on paitsi säästää luontoa ja resursseja myös auttaa varusmiehiä ymmärtämään isoja operaatiokokonaisuuksia.

- Simulaattoreilla itse asiassa pyritään korvaamaan pitkät ja monien mielestä tylsät luennot, Lahdenmaa sanoo.

Valtakunnallinen simulaattorikeskus kaipaa varusmieskoodareita

Lähes kymmenen vuotta kestänyt kokeilu on tuottanut niin hyviä tuloksia, että ensi kesänä simulaattorit tulevat yleistymään Puolustusvoimissa.

Heinäkuun alussa perustettavan virtuaalisimulaattorikeskuksen sijainti on toistaiseksi mysteeri, mutta Lahdenmaan mukaan tulevana syksynä myös meri- ja ilmavoimilla on mahdollisuus kouluttaa omia varusmiehiään simulaattoreilla.

- Yhdeksän vuotta me olemme yrittäneet osoittaa tämän olevan hyvä juttu, ja nyt onkin sitten jo kiire, Lahdenmaa sanoo.

Simulaattorikeskukseen kaivataan myös varusmieskoodareita. Parolassa asepalvelustaan suorittaa tällä hetkellä neljä nuorta miestä, joiden palvelustehtävänä on työskennellä simulaattorin parissa.

- Varusmieskoodareilta ei vaadita koulutusta, vaan me testaamme hakijoiden taidot pääsykokeissa, Lahdenmaa sanoo.

Lue myös:

"Isän mukaan olin pilaamassa elämääni" – Tom Gladin työ on pelata Counter-Strikeä

Hyvä idea ja helppo toteuttaa – Puolustusvoimilla meni siihen viisi vuotta

Puolustusvoimien Urheilukoulu: Tietokonepelaamiseen voi saada vapaata armeijasta