Hyppää pääsisältöön

Ihmisen on herättävä! Avaruusromua 28.2.2016

labyrintti, piirroskuva
labyrintti, piirroskuva Kuva: YLE Kuvapalvelu labyrintti, digitaalinen kuva

Ihminen on kone. Ihminen toimii kuin kone. Ihminen elää arkipäiväänsä robotin kaltaisesti. Ihminen ei itse huomaa olevansa kone, sillä hän elää vain ulkoisesti, pinnallisesti. Hän elää valveunessa, horroksessa, hypnoosissa.

Tätä mieltä oli George Ivanovits Gurdjieff (1866-1949), armenialais-kreikkalainen mystikko ja henkinen opettaja. Hän sanoi, että ihminen elää ulkoa päin ohjautuen, konemaisesti ja passiivisesti. Mutta ihmisen on mahdollista herätä, sanoi Gurdjieff. Se on mahdollista, suurten ponnistelujen ja keskittymisen kautta.

Ihmisen on herättävä unestaan, hän sanoi. Vain niin on mahdollista kokea todellisuus, kokea elämä.

Amerikkalainen Steve Roach lainaa Sigh of Ages –albuminsa yhteydessä Gurdjieffin ja hänen oppilaansa Jeanne de Salzmannin ajatuksia. Ajatusta siitä, kuinka ihminen on itselleen arvoitus. Ihminen etsii jotakin pysyvää, mutta kaikki mihin hän ryhtyy ja mihin hän pystyy, on vain väliaikaista ja ohimenevää.

Silti ihmiseen kätkeytyy koko maailmankaikkeus, sanoi Gurdjieff. Ihmisessä on maailmakaikkeuden ainekset. Samat voimat ja samat lait, jotka ovat maailmankaikkeudessa, ovat myös ihmisessä.

Gurdjieff sanoi ihmisen olevan keskeneräinen olento, joka toimii automaattisten rutiinien ja ulkoisten olosuhteiden armoilla. Jotta ihminen pääsisi lähemmäs todellisuutta, hänen on päästävä tasapainoon, sanoi Gurdjieff. Meidän on alettava nähdä maailma sellaisena kuin se todellisuudessa on. Ja meidän on nähtävä se itse, ei muiden kertomana tai opettamana, vaan itse nähtynä ja koettuna.

Gurdjieff oli sitä mieltä, että ihmisen tulisi päästä irti erilaisista riippuvuuksista ja ryhtyä itsenäiseen harkintaan. Ihmisen on kypsyttävä. Ihmisen on tultava täysi-ikäiseksi. Ihmisen on koettava elämä omakohtaisesti, sanoi Gurdjieff. Ja tähän meillä kaikilla on avain, hän sanoi. Se on meidän omatuntomme.

Esimerkiksi sodat eivät olisi mahdollisia, jos ihminen olisi henkisesti valveilla ja kuuntelisi omaatuntoaan. Näin sanoi Gurdjieff, joka koki molemmat maailmansodat. Hän syntyi 1800-luvun puolivälin jälkeen ja kuoli vuonna 1949.

Gurdjieffin sanotaan yhdistelleen eri uskontojen opetuksia, idästä ja lännestä. Hän yhdisteli uskontoa, metafysiikkaa ja psykologiaa, tavalla josta ollaan edelleen montaa mieltä. Gurdjieff on yhä ristiriitainen hahmo. Häntä pidetään karismaattisena ajattelijana, eräänlaisena zen-mestarina, totuuksien ja oivallusten esittäjänä. Mutta häntä pidetään myös omahyväisenä huijarina, joka vain osasi sopivasti paketoida muiden esittämiä asioita.

Joka tapauksessa Gurdjieff on edelleen ajankohtainen ja tutustumisen arvoinen hahmo. Ja kuten sanottu, tätä mieltä on myös Steve Roach, joka kertoo Sigh of Ages –albumin musiikin syntyneen pitkien yksinäisyydessä vietettyjen hetkien ja mietiskelyn tuloksena.

Albumillaan Live in Tucson - Pinnacle Moments Steve Roach ei ole yksinäisyydessä, vaan konsertissa suuren yleisön edessä. Hän on kotikulmillaan, Tucsonissa, Arizonassa. Ja on helppo uskoa se, mitä Steve Roach itse ja monet muut ovat sanoneet: hänen musiikkinsa alkaa konserttitilanteessa elää omaa elämäänsä. Syntyy flow, musiikin virta, joka vie eteenpäin. Se kuljettaa ja sen voi tuntea.

Gurdjieff sanoi, että opiskelemalla yhtä asiaa ihminen samanaikaisesti opiskelee myös monia muita asioita. Asiat yhdistyvät ja vaikuttavat toisiinsa.

Sydän on hyvin olennainen ja monimerkityksinen asia. Se on paljon monitahoisempi ja arvoituksellisempi asia kuin me yleensä ajattelemme. Eikä ainoastaan symbolisesti, vaan myös aivan konkreettisesti. Sydämestä tiedetään paljon, muttei kaikkea.

Amerikkalainen tohtori, muusikko ja parantaja Byron Metcalf on ristiretkellä ihmisen hyvinvoinnin puolesta, sekä psyykkisen että fyysisen hyvinvoinnin puolesta. Tai oikeastaan näitä ei voi hänen ajattelussaan edes erottaa toisistaan. Mieli ja keho ovat samaa kokonaisuutta, ne työskentelevät ja elävät yhdessä. Sydän ja aivot toimivat yhdessä tavoilla, joita vasta nyt on saatu selville.

Ihminen kokee maailman yhtä paljon sydämensä kuin aivojensa kautta, sanoo Byron Metcalf. Sydän ohjaa meidän elämäämme ja olemassaoloamme jopa enemmän kuin aivot, hän sanoo. Yli 60 prosenttia sydämen soluista on hermosoluja, kirjoittaa Metcalf. Sydämellä on muisti, hän sanoo.

Byron Metcalf on ihmisen kokonaisvaltaista hyvinvointia etsiessään kehittänyt erilaisia meditaation ja musiikin yhdistelmiä, joista eräs on sydämen ja aivojen yhteyttä korostava The Shaman’s Heart Meditation –sarja. Se on neliosainen musiikin ja meditaation kokonaisuus, jonka musiikkia on ollut mukana tekemässä hänen pitkäaikainen yhteistyökumppaninsa ja hengenheimolaisensa Steve Roach.


AVARUUSROMUA 28.2.2016 - OHJELMAN MUSIIKKI:

STEVE ROACH: Longing to Be... (Sigh of Ages)
STEVE ROACH: Return of the Majestic (Sigh of Ages)
STEVE ROACH: Going - Gone (Live in Tucson - Pinnacle Moments)
BYRON METCALF: The Strong and Powerful Heart Meditation (The Shaman's Heart Meditation Series)

 • Anssi Kelan lyriikka vakuutti ja liikutti

  Anssi Kela löysi vanhan menestysreseptin

  Tällä kertaa kokonaan kotimaisessa Levylautakunnassa oli mukana monen hittiartistin uutta tuotantoa. Uusia lauluja olivat kuuntelemassa Diandra, Samuli Laiho ja Pekka Laine. Äänestyksen tulos ja kommentit 1. Anssi Kela: Ilves 26 pistettä (Anssi Kela) Diandra: Ei tätä voinut ruveta analysoimaan, jäi vaan kuuntelemaan. Tarina vei heti mukanaan.

 • Kylie Minoguen kantrivalssi ja Maj Karman rokkileka

  Kylie Minoguen kantrivalssi Levylautakunnan voittaja

  Levylautakunnan arvioille alttiiksi valikoitui viikon uutuuksista mm. Australian lahja pop-maailmalle, tuore laulaja-lauluntekijä ja kotimainen rokkijyrä. Arvionsa antavat Ylen Juha-Pekka Sillanpää, Susanna Vainiola ja Jyrki Koskenseppä. Äänestyksen tulos ja kommentit 1.

 • Kolme sointua riittää tangokuninkaillekin

  Tangokuninkaat Jukka Hallikainen ja Marko Maunuksela

  Tangokuninkaat Jukka Hallikainen ja Marko Maunuksela ovat yhdistäneet voimansa duoksi, joka alkaa keikkailla yhdessä ja levyjäkin on tekeillä. Levylautakunnassa Marko ja Jukka saavat arvioitavakseen viikon uutudet. Tämän duon täydentää trioksi toimittaja Maija Salminen. Pisteet ja kommentteja 1.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua