Hyppää pääsisältöön

Jakso 2 - Emme voi tehdä kadonneille kohtaloa

Vihapuhelainauksia kadonneita käsitteleviltä nettifoorumeilta
Vihapuhelainauksia kadonneita käsitteleviltä nettifoorumeilta vihapuhe


Tilaa podcast Lataa jakso

Murhaepäilyjä, henkilökohtaisia syytöksiä, salaliittoteorioita - netin keskustelupalstoilla käydään kiivasta spekulaatiota kadonneiden kohtaloilla. Kun tietoa ei ole, jaetaan tuomioita sitäkin kiivaammin. Tälle tulilinjalle jää joskus kadonneen läheinen.

Kadonnutta henkilöä etsitään yhä useammin julkisuuden avulla, joskus hyvinkin tuloksin. Lehdistön juttuaiheeksi kadonnut nousee yleensä poliisin tiedotettua katoamisesta. Kadonneista uutisointia rajoittaa Suomessa kuitenkin yksityisyyden suoja, ja perinteinen media pitäytyykin enimmäkseen poliisin antamien tietojen varassa. Lööppiuutisointi seuraa uuden tiedon puuttuessa jo tutuksi tullutta kaavaa: “Kadonnut!”, “Edelleen kateissa” tai “Poliisi kaipaa vihjeitä”, jolloin kadonnut pysyy otsikoissa tämän yksityisyyttä loukkaamatta.

Netissä tilanne on tähän verrattuna kaoottinen. Sosiaalisessa mediassa leviää näkyvästi epävirallisia katoamisilmoituksia, joita jaetaan kykenemättä tosiasiallisesti varmistumaan siitä, kenen tietoja ollaan parhaillaan jakamassa. Kun keskustelu tämän lisäksi siirtyy nettipalstoille nimimerkkien taakse, tulee siitä nopeasti vielä värikkäämpää. Yksi tällainen anonyymi keskustelupalsta katoamistapausten osalta on murha.info-sivuston foorumi.

Kampin metroasema
Yksityisyyden suoja rajoittaa kadonneesta uutisointia. Nimimerkillä netissä kirjoittaessa rajat hämärtyvät. Kampin metroasema kamppi

Murha.info on rikoksiin keskittyvä sivusto joka on tunnettu erityisesti aktiivisesta keskustelufoorumistaan. Toisista tapauksista kirjoitetaan enemmän, toisista vähemmän. Esimerkiksi Nela Utkinan tapauksesta kirjoitettiin yli 8000 viestiä kahdessa kuukaudessa, näistä parhaimmillaan tuhat viestiä päivässä viikko katoamisen jälkeen.

Harrastelijasalapoliisit hukkuvat monissa foorumin keskusteluissa salaliittoteorioihin uskovien “foliohattujen” ja mässäilyviestien sekaan. Tieto liikkuu nettipalstoilla nopeasti, ja myös perinteisen median voi olettaa seuraavan nettikeskusteluita – esimerkiksi Ilta-Sanomien lööppi kadonneista keski-ikäisistä naisista julkaistiin päivä sen jälkeen kun murha.infossa käytiin tästä keskustelua.

Miten joku voi olla niin ajattelematon, että kun tämmönen asia tapahtuu... niin se ei ole oikeasti helppoa läheisille.― Kadonneen ystävä Paula puhuu henkilöön kohdistuvista syytöksistä netissä

24.8.2015 kadonneen Birgitta Silanderin tapauksesta on foorumilla kirjoitettu yli tuhat viestiä. Se on kadonneeksi henkilöksi paljon. Birgitan tapauksessa jäljet päättyvät Helsingin keskustaan Kampin alueelle, ja viimeisen kännykkäsignaalin jälkeen havaintoja ei ole. Kun informaatiota on vähän tarjolla, spekulaatiot foorumilla ovat todella rajuja. Jaksossa puhuva Paula perheineen joutui foorumilla väkivaltaisen ryöpytyksen kohteeksi.

Kadonneiden etsinnässä media on yksi tärkeä väline ja hyvällä viestinnällä voidaan parhaassa tapauksessa pelastaa henkiä. Jossain kulkee kuitenkin raja, missä kadonnut ihminen häviää ja viihde alkaa. Se on helppo tunnistaa tuhansien nettiviestien ja salaliittoteorioiden tapauksessa, mutta haasteellisempaa tavallisessa arjessa, otsikoissa ja harmittomilta kuulostavissa spekulaatioissa. Tiedätkö sinä, missä raja kulkee?
Seuraavassa jaksossa Leena osallistuu kadonneen Sakun etsintöihin ja lähtee maastoon Jenni Kukkosen ja Bonita-koiran kanssa. Sakun veli kertoo siitä, minkälaista on etsiä omaa läheistä.
 • Jakso 8 - Elämän ja kuoleman kysymys

  Elämä jatkuu, vaikka kadonnutta ei löydy.

  Jakso 8 Mitä tapahtuu, jos kadonnutta henkilöä ei koskaan löydetä? Milloin ja millä tavoin läheiset voivat jatkaa elämäänsä? Leena kohtaa naisen, joka eli kymmenen vuotta vainajan puolisona. Jakso on podcastin kahdeksas ja toistaiseksi viimeinen osa.

 • Jakso 7 - Loputon matka

  Hätää pakenevan lapsen matka on pitkä ja vaarallinen.

  Jakso 7 Euroopassa katoaa tuhansia pakolaislapsia vuodessa. Matka mantereen halki vaatii kalliin hinnan jokaiselta sen tekevältä. Leena tapaa nuoren naisen ja murrosikäisen pojan, jotka selvisivät Suomeen asti, aivan yksin.

 • Jakso 6 - Pääsen täältä takaisin

  Yhden ihmisen kohtaaminen teki kadonneen Sonjan näkyväksi.

  Jakso 6 Sonjan tie eheytymiseen alkoi, kun yksi ihminen näki hänet kunnolla. Kun oma todellisuus järkkyy, rinnalla kulkeva läheinen auttaa löytämään tien takaisin. Leena tapaa Sonjan avomiehen Laurin, joka kertoo millaista on rakkaus monipersoonaisen kumppanina.

 • Jakso 5 - Sonja katoaa itseltään

  Sonja on nuori nainen, joka katoaa joskus itseltään.

  Jakso 5 Nuori nainen häviää välillä ulkomaille omaistensa tavoittamattomiin. Toinen havahtuu vieraalta mantereelta tietämättä miten on sinne päätynyt. Voiko kuka tahansa kadota keskellä arkea jopa omalta itseltään? Leena alkaa tutkia dissosiatiivista pakkovaellusta ja löytää Sonjan, joka tietää miltä tuntuu kadota.