Hyppää pääsisältöön

Jennifer Lawrence aiheuttaa kaaoksen, Leonardo DiCaprio vetää itkupotkuraivarit ja 10 muuta hyvää syytä seurata Oscareita

Jos vanhat merkit pitävät paikkansa, tämän vuoden Oscar-gaalassa koetaan sunnuntain ja maanantain välisenä yönä hässäkkä jos toinenkin.

DiCaprio saattaa myös puhjeta kyyneliin, juosta raivoissaan ulos salista tai varastaa Oscarin toisen näyttelijän kädestä. // Kuva: Paul Buck / EPA

Oscar-palkintojen jakoon on enää muutama päivä. Yle Teema näyttää tuttuun tapaan Oscar-gaalan suorana lähetyksenä televisiosta. Elokuvamaailman vuoden virallinen mediaspektaakkeli alkaa kello 2 yöllä ja jatkuu aamuun asti.

YleX:n iskuryhmä valvoo Oscarit kanssasi ja raportoi gaalan käänteistä sosiaalisessa mediassa. Sunnuntaita odotellessa kokosimme 12 syytä, miksei Oscareita voi tänä vuonna jättää väliin mistään hinnasta.

1. Leonardo DiCaprion ilme, kun parhaan miespääosan voittaja paljastetaan

Katso Leonardo DiCaprion reaktio
http://giphy.com/gifs/fail-leonardo-dicaprio-oscars-2XNr3nI7Kmu76 via GIPHY Katso Leonardo DiCaprion reaktio

Eniten spekulaatioita on epäilemättä käyty Leonardo DiCaprion Oscarin kohtalosta. DiCaprio on ollut Oscar-ehdokkaana viisi kertaa, mutta joka kerta kultainen pysti on päätynyt jonkun toisen näyttelijän takan reunalle.

DiCaprion traagisesta Oscar-historiasta on askarreltu noin miljardi meemiä, giffiä, reaktiokuvaa ja muuta taideteosta. Mutta mikä on internetin rakastaman näyttelijän ilme, kun palkinnon kohtalo selviää? Vuodattaako DiCaprio tappion katkeria kyyneliä? Juokseeko hän raivoissaan ulos salista? Vetääkö hän itkupotkuraivarit keskikäytävällä? Varastaako hän Oscarin toisen näyttelijän kädestä?

Oli reaktio mikä tahansa, on hetki varmasti tunteikas.

2. Poliittinen puhe, teko tai muu ele

Viimeaikaisissa suurtapahtumissa, kuten Grammy-gaalassa ja Super Bowlissa, on kuultu ja nähty yllättävänkin tiukkoja poliittisia kannanottoja. Beyoncé esitti Super Bowlin väliajalla uuden Formation-kappaleensa, jonka voimakas poliittinen sanoma sekä ihastutti että pöyristytti.

Odotettavissa on, että myös Oscar-gaalassa nähdään poliittisesti värittynyttä sisältöä. Mutta kuka, missä ja milloin? Hyvä tilaisuus olisi esimerkiksi Eddie Redmaynellä, joka esittää pääosaa elokuvassa The Danish Girl , joka kertoo Einar Wegeristä, ensimmäisestä sukupuoltaan korjanneesta henkilöstä.

3. Pukujen käsittely mediassa

Skip Twitter post

Kokemus on tämä: naisia haastatellaan heidän ulkonäöstään, miehiä heidän saavutuksistaan. Gaaloihin pesiytyneet seksistiset käytännöt ovat 2010-luvulla alkaneet kyllästyttää yhä useampia katsojia, näyttelijöitä ja muita ihmisiä. Esimerkiksi #AskHerMore-kampanja kehotti viime vuonna Oscareissa toimittajia kysymään naisnäyttelijöiltä jostain muusta kuin heidän ulkonäöstään.

Eskaloituuko hienotunteisuus nyt siihen pisteeseen, ettei Oscarin pukuloistoa uskalleta kommentoida sanallakaan? Moni designer saattaa pettyä ja pahasti.

4. Kuka YleX:n tiimistä nukahtaa ensimmäisenä?

Tommi Manninen ja Samuel Nyman valvovat Oscar-yönä 28.2–.29.2.

YleX järjestää sunnuntain ja maanantain välisenä yönä toimituksessaan Oscar-valvojaiset, joissa muun muassa pelataan Oscar-bingoa, snäppäillään ja syödään popcornia. Läpi yön jatkuva spektaakkeli on varmasti raskas kaikille, mutta käy toisten voimille enemmän kuin toisten. Suora lähetys Oscar-gaalasta alkaa vasta kello 3.30.

Kysymys kuuluu, keneltä voimat loppuvat ensimmäisenä. Vaipuuko esimerkiksi YleX Aamun Tommi Manninen syvään uneen jo lähetyksen alkumetreillä? Kuka nukkuu kaikkien palkintojen ohi? Totuus selviää YleX:n Snapchatista.

5. Jennifer Lawrencen aiheuttaa hässäkkää

Jos haluat pitää hauskaa tylsässä gaalassa, ota seuraksi Jennifer Lawrence.

Tämän vuoden Golden Globeista saatiin messevä kohu aikaan, kun Lawrence kuittaili sarkastiseen sävyyn toimittajalle tämän puhelimen käytöstä. Viihteeseen keskittyvät mediat puolestaan lienevät kiitollisia Lawrencen toilailuista Oscar-gaaloissa. Lawrence on kaatunut sekä punaisella matolla että lavalle johtavassa portaikossa.

6. Lajitelma enemmän tai vähemmän nokkelia Star Wars -vitsejä

Kuva: Lucasfilm ltd.

Star Wars -saagan viimeisin osa The Force Awakens on ehdolla viidessä eri kategoriassa. Galaksin eeppisin seikkailutarina kilpailee muun muassa parhaan leikkauksen ja parhaan musiikin palkinnosta.

Star Warsin ikoniset kohtaukset ja hahmot ovat iskostuneet kulttuuriseen muistiin poikkeuksellisen syvälle. On suorastaan ihme, jos Oscar-gaalassa maltetaan olla heittämättä jotain enemmän tai vähemmän nokkelaa Star Wars -vitsiä. Voima, heh heh.

7. Trendaako #OscarsSoWhite Twitterissä?

Skip Twitter post

Oscar-gaalan valkoisuus on herättänyt tänäkin vuonna runsaasti kritiikkiä. Kaikki parhaan näyttelijän palkinnosta kilpailevat ehdokkaat ovat myös tänä vuonna valkoisia. Tilanne oli täsmälleen sama myös viime vuonna.

Tunteet käyvät kuumina, eivätkä ne luultavasti ainakaan laannu gaalan aikana. Mutta kuinka paljon keskustelua ilmiö herättää tänä vuonna? Unohtuuko se muiden alle? Trendaako #OscarsSoWhite Twitterissä vai ei?

8. Tina Feyn juttujen yleinen levottomuus

Näyttelijä Tina Fey toimii tänä vuonna esittelijänä Oscar-gaalassa. Gaalayleisö on tottunut odottamaan Feyltä mitä tahansa. Esimerkiksi vuoden 2015 Golden Globeissa Fey pohtivat Amy Poehlerin kanssa katsojien edessä, olisivatko he mieluummin Colin Firthin vai Colin Farrelin kanssa, ja vitsailivat seksuaalirikoksista syytetyn Bill Cosbyn kustannuksella.

"Tuhkimo juoksee prinssiään karkuun, Tähkäpää tipahtaa tornista ja prinsessa Ruusunen luuli menevänsä ihan vain kahville Bill Cosbyn kanssa", Poehler tylyttää.

Jos Fey saa esittelyssään yleisössä aikaan samalla kertaa huvittuneen ja vaivaantuneen reaktion, ollaan oikeilla jäljillä.

9. Koskettavimman puheen pitää joku, jolta sitä ei odoteta

Amerikkalainen käsikirjoittaja ja kirjailija Graham Moore voitti viime vuonna parhaan sovitetun käsikirjoituksen Oscar-palkinnon elokuvasta The Imitation Game. Moore avautui gaalayleisön edessä menneisyydestään ja itsemurhayrityksestään.

Jos viime vuoden ennusmerkkeihin on luottaminen, pitää myös tänä vuonna gaalan liikuttavimman puheen joku, jolta sitä ei osaisi odottaa. Oscareita kannattaa siis seurata silmä kovana ja käsi nenäliinapaketilla.

10. Suuri, suurempi, super-selfie

Skip Twitter post

Skip Twitter post

Ensin sen teki Ellen DeGeneres, sitten Neil Patrick Harris. Toissa vuonna DeGeneres keräsi samaan selfieen valtan määrän nimekkäitä näyttelijöitä, Harris puolestaan piikitteli viime vuonna Oscareita valkoisuudesta.

Ellen DeGeneresin selfietä on tähän mennessä retwiitattu yli 3,3 miljoonaa kertaa ja siitä on tykännyt yli 2,1 miljoonaa käyttäjää. Rima on siis korkealla.

11. Chris Rock juontajana

Oscar-gaalan juontaa tänä vuonna yhdysvaltalainen stand up -koomikko Chris Rock. Esityksissä Rock repii huumoria muun muassa rasistisista stereotypioista ja mustiin kohdistuvista ennakkoluuloista.

"I love black people but I hate niggaz", Rock irvailee eräässä sketsissään.

Malttaako Rock jättää supervalkoisen Oscar-gaalan rauhaan, vai onko juonto täynnä n-sanoja kuin Timo Hännikäisen juhannus? Nähtäväksi jää.

12. YleX:n pukukilpailu

Oscar-valvojaisten yhteydessä YleX:n Oscar-tiimi aikoo popcornin mussuttamisen lisäksi kilpailla puvustuksessa. Paikalla saattaa olla esimerkiksi karvaisia uusraivaajia ja sotaloordittaria. Mutta kuka voittaa pukukilpailun?

_YleX valvoo koko sunnuntain ja maanantain välisenä Oscar-yön 28.2–.29.2. Pääset mukaan meininkiin seuraamalla YleX:ää somessa (Instagram @ylex_official, Twitter @YleX ja Snapchat @ylexofficial).

Lue myös:

Valvo koko Oscar-yö: YleX juhlii mukana vuoden komeimmassa elokuvagaalassa

Viikonloppuna nähdään, kuka vie Oscarit – mutta kenen sinusta pitäisi putsata palkintopöytä? Äänestä!

Auta Leonardo DiCapriota voittamaan Oscar – varo etenkin Lady Gagaa tässä koukuttavassa nettipelissä

#OscarsSoWhite-rasismi on nyt Hollywoodin kuumin puheenaihe – niin sen olisi pitänyt olla aiemminkin