Hyppää pääsisältöön

Katutaidemuseo Artsi haluaa betoniviidakon kukoistavan

Vantaa on noussut Suomen merkittävimmäksi katutaiteen keskukseksi. Seinämaalauksia siellä on tehty aktiivisesti jo vuosia. Katutaiteilijat ovat joutuneet perustelemaan taiteilijuuttaan ja vetoamaan ammattinsa arvostuksen puolesta. Nyt Vantaan taidemuseon katutaidepainotus tuo lisää arvostusta alalle. Kulttuuricocktail kävi kuvaamassa Vantaan näyttävimpiä seinämaalauksia.

Myyrmäen asema
Vantaan Myyrmäen asema muuttui syksyllä 2015 Suomen suurimmaksi katutaidekohteeksi Myyrmäen asema Kuva: Yle / Erik Vierkens katutaide
Myyrmäen asema
Chileläisen Unkolor distinto -ryhmän teoksia Myyrmäen asemalla Myyrmäen asema Kuva: Yle / Erik Vierkens katutaide,myyrmäen asema
Se, että katutaiteesta tehdään taidemuseossa salonkikelpoista on monelle graffitintekijälle punainen vaate. Monille pelkkä sana taide on kirosana. Se on synonyymi jollekin kesytetylle, ei-aidolle.
― Marko Acton Saarelainen, graffititaiteilija
Myyrmäen asema
Katutaide on paljon enemmän kuin graffititaide Myyrmäen asema Kuva: Yle / Erik Vierkens katutaide
Mutta en itse enää koe tätä asetelmaa ristiriitaiseksi. Mä oon antanut graffitin alakulttuurille oman osuuteni. Nyt haluan lähestyä graffitia taiteellisen näkemyksen kautta, ja miten voi viedä sitä eteenpäin.― Marko Acton Saarelainen, graffititaiteilija
Myyrmäen asema
Töhriminen asemalla loppui seinämaalauksiin. Myyrmäen asema Kuva: Yle / Erik Vierkens katutaide
Toisaalta meitä katutaiteilijoita on vastassa taidemaailman elitistisyys. Olen tehnyt 26 vuotta graffititaidetta, mutta graffititaiteilijalla ei ole papereita. Katutaide on nousemassa, täällä on tekijöitä, mutta vertaisarviointi taiteilijamaailman puolelta puuttuu. Saammeko kutsua itseämme taiteilijoiksi Suomessa? Olemmeko oikeutettuja hakemaan taitelija-apurahoja? Näistä kysymyksistä meidän katutaiteilijoiden on Artsin myötä helpompi keskustella.― Marko Acton Saarelainen, graffititaiteilija
Myyrmäen avoin graffitiseinä
Aseman vieressä on yli 100 metriä pitkä avoin graffitiseinä Myyrmäen avoin graffitiseinä Kuva: Yle / Erik Vierkens katutaide
Katutaide on tehty kadulle, mutta on tärkeää, että töitä ja tekijöitä pääsee taidemuseoihin. Siten ihmiset tulee tietoisemmaksi siitä, miten monipuolisia töitä ja tekijöitä ylipäänsä on.― Pete Hende Nieminen, katutaiteilija
Myyrmäen avoin graffitiseinä
Myyrmäen avoin graffitiseinä Kuva: Yle / Erik Vierkens katutaide
Veikko Rönkkösen ITE-taide -veistospuisto Parikkalassa teki muhun vaikutuksen. Koin siellä, että tässä on samaa henkeä kuin katutaiteessa.― Pete Hende Nieminen, katutaiteilija
Urbaanissa ympäristössä pitäisi mahdollistaa samankaltaista oman tontin kokemusta kuin maaseudulla. Sen myötä syntyisi myös kaupunkeihin jotain ITE-taiteen tapaista kiinnostavaa.― Sara Multanen, katutaiteilija
Vantaalla muutos on lähtenyt nimenomaan asukkaista. Ja tämä asukasaktiivisuus on poikkeuksellista. Sillä Suomessa seinämuraalin maalaaminen talon seinään on aina niin pitkän tappelun tulos, että harvalla on intohimoa tai aikaa omistautua byrokratialle.
― Sara Multanen, katutaiteilija
Myyrmäen avoin graffitiseinä
Vantaan taidemuseo Artsi sijaitsee Myyrmäessä Myyrmäen avoin graffitiseinä Kuva: Yle / Erik Vierkens artsi
Kaikki alkoi kaksi vuotta sitten katutaidenäyttelystä Meidän katu. Silloin Myyrmäki -liikkeen Petteri Niskanen kirjoitti, että eikö Vantaan taidemuseo voisi erikoistua katutaiteeseen. Olin itse ajatellut monta kertaa samaa. Jäin perhevapaalle ja mietin, että hitto, nyt tähän pitää tarttua. Vantaalla jos missä! Palasin töihin viime vuoden elokuussa. Ja sitten käynnistettiin muutos ja nimikilpailu.― Kati Huovinmaa, Artsin johtaja
Martinlaakson ostoskeskuksen viereinen graffitiseinä
Martinlaakson ostoskeskuksen viereinen graffitiseinä Kuva: Yle / Erik Vierkens katutaide
Myös museotoiminnassa on konservatiivisia sääntöjä, jotka on mielestäni tehty rikottavaksi. Meillä ihmiset saa tulla museoon vaikka piknikille. Meillä saa kävellä reppu selässä, ja syödä omia eväitä ja ottaa kuvia. Meille on aina vapaa sisäänpääsy. Artsi on salliva.― Kati Huovinmaa, Artsin johtaja

Myyrmäen aseman toteuttaneet taiteilijat

Multicoloured Dreams -katutaideryhmä
Elissa Eriksson
Heidi Hänninen
Salla Ikonen
Satu Kettunen
Laura Lehtinen
Sara Multanen
Ilona Partanen
Jesse Pasanen
Maikki Rantala
Hans-Peter Schütt

sekä
Un kolor distinto -taiteilijapari
Cynthia ”Cines” Aguilera
Sammy ”Jekse” Espinoza

Martinlaakson ostoskeskuksen viereinen graffitiseinä
Salla Ikosen, Sovedin, Closen ja Deosin töitä Martinlaakson ostoskeskuksen viereisellä graffitiseinällä. Martinlaakson ostoskeskuksen viereinen graffitiseinä Kuva: Yle / Erik Vierkens katutaide
Kaupungeissa voisi olla vapaita katutaidekortteleita. Näiden alueiden ulkopuoliset työt poistettaisiin, mutta sisäpuolella seiniin saa tehdä mitä vain. Kaikkia se ei miellytä, mutta joku sopiva kompromissi pitäisi löytyä.― Pete "Hende" Nieminen, katutaiteilija
Martinlaakson ostoskeskuksen viereinen graffitiseinä
Martinlaakson ostoskeskuksen viereinen graffitiseinä Kuva: Yle / Erik Vierkens katutaide
Martinlaakson ostoskeskuksen viereinen graffitiseinä
Martinlaakson ostoskeskuksen viereinen graffitiseinä Kuva: Yle / Erik Vierkens katutaide
Jos on luomassa omaa ympäristöään oman näköiseksi, siihen kiintyy enemmän. Siitä haluaa huolehtia enemmän. Siitä tulee merkityksellinen olo. Tämä heijastuu muihin ihmisiin. Siitä syntyy hyvän yhteisöllisyyden kierre.― Sara Multanen, katutaiteilija
Siellä, missä on vapautta, sinne syntyy myös lopulta jotain luovaa.― Sara Multanen, katutaiteilija
Olisi hieno juttu, jos Artsi voisi kerätä ja kehittää toimintamalleja siitä, miten katutaiteen tekeminen toimisi helpommin. Miten jonkun kunnan elin ja jotkut halukkaat ihmiset voivat joustavammin sopia asioista.― Sara Multanen, katutaiteilija

Mikä Artsi? Miksi Vantaalla?

Vantaa on muuttunut viime vuosina pääkaupunkiseudun katutaiteen keskukseksi. Taustalla on aktiivinen asukastoiminta ja yhteisöllinen katutaidetoiminta. Myyrmäkiliike ja Street Art Vantaa ovat saaneet yhteistyön kaupungin päättäjien kanssa toimimaan, mikä on johtanut betoniviidakon kukoistukseen. Vantaan taidemuseo avaa ovensa uudella katutaidepainotuksella ja uudella nimellä helmikuun lopulla 2016. Artsi on Suomen ensimmäinen katutaiteeseen erikoistunut taidemuseo. Katutaiteeseen painottunut taidemuseo on harvinaisuus kansainvälisestikin. Esimerkiksi Amsterdamin katutaidemuseo perustuu järjestettyihin kävelykierroksiin.

Martinlaakson ostoskeskuksen viereinen graffitiseinä
Martinlaakson ostoskeskuksen viereinen graffitiseinä Kuva: Yle / Erik Vierkens graffitiseinä

Jaa omat #katutaidetop5 -suosikkisi Instagramissa tai kaikille avoimessa googlemaps -kartassa

Info: Tässä oli aikaisemmin ulkoinen upotus. Se on valitettavasti nyt poistettu.

Näytä kartalla (Google)


Lisätty linkkejä ja korjattu kirjoitusvirheitä ja myyrmäen aseman taiteilijalista 26.2. klo 21