Hyppää pääsisältöön

Liha on murhaa

Juha Hurme
Juha Hurme Juha Hurme Kuva: Yle/Jyrki Valkama juha hurme

”Meat is murder”, lauloi The Smiths reilut 30 vuotta sitten ja nosti tällä nimellä ristityn albumin Englannin listaykköseksi ja kaikkien älykkäästä popmusiikista pitävien kansalaisten sydämiin ja aivoihin. Teurastamon sähköisten teloitusäänten
kehystämällä nimikappaleella yhtye hyökkää rohkeasti ja kiukkuisesti lihansyönnin kulttuuria vastaan.

Näin paastonaikaan on soveliasta tarkastella maltillisesti The Smithsin väittämää. Näissä pohdinnoissa minua stimuloi myös maailman poliittiseen struktuuriin avautunut kehitysnäkymä: Yhdistyneet Arabiemiirikunnat on perustanut onnellisuudesta vastaavan ministerin viran. Kaikeksi hyväksi viran ensimmäinen haltija, Ohoud al-Roumi, on nainen.

Onnellisuuden pitäisi olla korkeimman tason poliittinen kysymys

Onnellisuuden pitäisi olla korkeimman tason poliittinen kysymys kaikkien maailman hallitusten ohjelmissa.

Tällöin ministeriöt planeetan kaikilla poskilla joutuisivat myös keskustelemaan ponnekkaasti, keiden onnellisuudesta on kysymys. The Smiths esitti selkeän ohjelmanjulistuksensa vuonna 1985. Heidän mukaansa ihmisen on otettava aivan toisella tavalla huomioon myös eläinkunnan oikeus eläimelliseen, onnelliseen elämään.

The Smithsin manifestin jälkeen evoluutiobiologia on edennyt reippain loikin ja tukee täysillä bändin kantaa. Nykytieteen valossa eläimet tuntevat ja tietävät paljon enemmän ja vivahteikkaammin, kuin olemme viitsineet tai halunneet ymmärtää. Ne osaavat ilakoida! Mutta ne osaavat myös tuntea kipua, kärsiä, stressaantua ja ahdistua syvästi.

Ihminen ei kipuile yksin maapallolla. Meillä on ympärillämme hämmästyttävän rikas joukko erilaisia tietoisuuksia. Niistä valtaosan olemme ajamassa joukkokuolemaan tuhoamalla niiden elinympäristöt, mutta muutamat lajit olemme paisuttaneet ja sijoittaneet ahtaisiin ja virikkeettömiin teollisiin kuolemanselleihin tuottamaan lihaa, maitoa ja munia.

Useat eri ihmislajit elelivät miljoonat vuodet jokseenkin tasavertaisina muiden eläinlajien rinnalla syöden kaikkea syötäväksi kelpaavaa, saalistaen ja saaliiksi joutuen.

Oli nerokas temppu käännyttää ja kesyttää perivihollinen omaksi kaveriksi

Me nykyihmiset kesytimme vanhasta vainoojastamme sudesta koiran vasta parikymmentä tuhatta vuotta sitten. Siitä se lähti. Oli nerokas temppu käännyttää ja kesyttää perivihollinen omaksi kaveriksi ja taistelukumppaniksi mm. omaa esi-
isäänsä susihukkaa vastaan. Koirista tuli sukkelaan olennainen osa metsästystekniikkaa sekä pistämätön hälytysjärjestelmä. Omistajan kannalta mukavien yksilöiden annettiin lisääntyä keskenään, ja näin päästiin jalostuspuuhissa alkuun.

Maanviljely keksittiin aivan äskettäin, muutamaa hetkeä ennen kuin kirjoitustaito, ja se tuotti välittömästi seuralaisekseen myös hyödyllisten eläinten viljelyn. Laajeneva ihmissuku alkoi, ainakin omassa päässään, repiä itseään erilleen luonnosta mekanisoimalla eläimet ja kasvit. Kytkentä suurten maailmanuskontojen syntyyn on merkillepantava. Samaan aikaan, kun ihminen korotti itsensä uskonnon avulla erityisasemaan ”luomakunnan kruununa”, kotieläimiä lakattiin pitämästä kanssaolentoina, jotka kykenevät tuntemaan kipua ja surua. Niitä alettiin kohdella aineena, biomassana ja koneina.

Tuotantoeläimien monipuoliset emotionaaliset ja sosiaaliset tarpeet ovat kehittyneet kymmenien miljoonien vuosien ajan vapaudessa luonnossa. Elämän väkevät voimat suuntaavat ne leikkimään ja telmäämään, nuuhkimaan ja kiehnäämään, tunnustelemaan ja tutkimaan, yrittämään ja oppimaan.

Teollisuus tarjoaa tilalle kuolemaantuomitun kahlevangin kauhun ja äkkilopun. Eikä ehkä sitäkään. Elävät olennot, joilla kullakin on oma, yksilöllinen ja monimutkainen tunne- ja ymmärrysmaailmansa, on kytketty konkreettisesti mekaaniseen massatuotantokoneistoon. Tuottolaskelmat määräävät näiden tuotantolinjan verenkierrollisten osien kärsimyksen keston ja nyanssit.

Maailman vankiloissa elää 4 miljardia ammujaa, röhkijää, määkijää ja ynisijää

Maailman vankiloissa elää 4 miljardia ammujaa, röhkijää, määkijää ja ynisijää ja 25 miljardia kotkottajaa. Niiden lukumäärä on kauhistuttava kerroin kauhistuttavalle kärsimykselle, jota nämä lähisukulaisemme, monella yllättävällä tavalla kaltaisemme olennot, joutuvat kestämään.

Kauhistuttava potenssiin kaksi on erittäin suuri, ikävä ja rikollinen irrationaaliluku. Onnellisuusministeriöille riittää töitä.

Lopuksi paastonajan ystävällinen kannustus: jos et pysty lopettamaan kokonaan, vähennä edes.

Kommentit
 • Avaruusromua: Jättimainen harppaus

  Nyt on tarkoitus jäädä Kuuhun pysyvästi.

  Puoli vuosisataa sitten Apollo 11 -lennon komentaja, yhdysvaltalainen astronautti Neil Armstrong astui Kuun pinnalle vasemmalla jalallaan ja lausui ne legendaariset sanat. Kuussa ei ole käyty 47 vuoteen, mutta nyt Kuu taas kiinnostaa. Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan pääjohtaja Jim Bridenstine on puhunut julkisesti miehitettyjen kuulentojen jatkamisesta. Hän sanoo, että tällä kerralla Kuuhun ei mennä vain jättämään lippuja ja jalanjälkiä ja tulla saman tien takaisin. Nyt on tarkoitus jäädä Kuuhun pysyvästi. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Kohta salamoi ja ukkostaa! – meteorologi Seija Paasosella on kyky kertoa taulujen säätiloista

  Maalausten taivaissa näkyy oikea sää – vai näkyykö?

  Mitä maalausten maailmasta löytyykään, kun alkaa rohkeasti tutkia niitä epätyypillisestä näkökulmasta! #taiteilijoidentaivaat Kun antaa jollekin pikkusormen, se vie – ainakin melkein – koko käden. Herätin henkiin yli 30 vuoden takaisen päähänpistoni tutkia maalausten pilviä ja säitä. Heittäydyin taiteilijoiden taivaiden, kankaille luotujen säiden, sateiden, ukkosten ja myrskyjen maailmaan.

 • Avaruusromua: Tangerine Dream ja pari ongelmaa Lontoossa

  Mitä tapahtui kun Tangerine Dream meni Lontooseen?

  Edgar Froese istuu aamiaisella Hyde Park -hotellissa Lontoossa. On lokakuu 1974. Hänen edessään on muroja, munakasta, appelsiinimehua, kahvia ja pari ongelmaa. Hänen yhtyeensä Tangerine Dream on juuri saapunut kaupunkiin, aloittaakseen sieltä ensimmäisen Iso-Britannian kiertueensa. Kiertueen avauskonsertti on maineikkaassa Rainbow-teatterissa, jonka lämpötila on seitsemän celsiusastetta. Lisäksi savukoneen käyttö on salissa kielletty. Itse asiassa koko kiertue on vaarassa. Mikä neuvoksi? Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Nojatuolimatka Kanadaan – aina ei tarvitse mennä paikan päälle

  Nojatuolimatkailu avartaa mieltä ja säästää luontoa

  On mahtavaa saapua uuteen maahan ja kaupunkiin ja kävellä sisään vieraaseen kulttuuriin. Aistit terävöityvät ja arkiset huolet haihtuvat, kun ennennäkemättömät maisemat avautuvat eteen. Hetken ajan tuntuu, että on aivan irrallaan arkitodellisuudesta.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri

 • Avaruusromua: Jättimainen harppaus

  Nyt on tarkoitus jäädä Kuuhun pysyvästi.

  Puoli vuosisataa sitten Apollo 11 -lennon komentaja, yhdysvaltalainen astronautti Neil Armstrong astui Kuun pinnalle vasemmalla jalallaan ja lausui ne legendaariset sanat. Kuussa ei ole käyty 47 vuoteen, mutta nyt Kuu taas kiinnostaa. Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan pääjohtaja Jim Bridenstine on puhunut julkisesti miehitettyjen kuulentojen jatkamisesta. Hän sanoo, että tällä kerralla Kuuhun ei mennä vain jättämään lippuja ja jalanjälkiä ja tulla saman tien takaisin. Nyt on tarkoitus jäädä Kuuhun pysyvästi. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Kohta salamoi ja ukkostaa! – meteorologi Seija Paasosella on kyky kertoa taulujen säätiloista

  Maalausten taivaissa näkyy oikea sää – vai näkyykö?

  Mitä maalausten maailmasta löytyykään, kun alkaa rohkeasti tutkia niitä epätyypillisestä näkökulmasta! #taiteilijoidentaivaat Kun antaa jollekin pikkusormen, se vie – ainakin melkein – koko käden. Herätin henkiin yli 30 vuoden takaisen päähänpistoni tutkia maalausten pilviä ja säitä. Heittäydyin taiteilijoiden taivaiden, kankaille luotujen säiden, sateiden, ukkosten ja myrskyjen maailmaan.

 • Avaruusromua: Tangerine Dream ja pari ongelmaa Lontoossa

  Mitä tapahtui kun Tangerine Dream meni Lontooseen?

  Edgar Froese istuu aamiaisella Hyde Park -hotellissa Lontoossa. On lokakuu 1974. Hänen edessään on muroja, munakasta, appelsiinimehua, kahvia ja pari ongelmaa. Hänen yhtyeensä Tangerine Dream on juuri saapunut kaupunkiin, aloittaakseen sieltä ensimmäisen Iso-Britannian kiertueensa. Kiertueen avauskonsertti on maineikkaassa Rainbow-teatterissa, jonka lämpötila on seitsemän celsiusastetta. Lisäksi savukoneen käyttö on salissa kielletty. Itse asiassa koko kiertue on vaarassa. Mikä neuvoksi? Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Nojatuolimatka Kanadaan – aina ei tarvitse mennä paikan päälle

  Nojatuolimatkailu avartaa mieltä ja säästää luontoa

  On mahtavaa saapua uuteen maahan ja kaupunkiin ja kävellä sisään vieraaseen kulttuuriin. Aistit terävöityvät ja arkiset huolet haihtuvat, kun ennennäkemättömät maisemat avautuvat eteen. Hetken ajan tuntuu, että on aivan irrallaan arkitodellisuudesta.

 • Jättiläisaskeleet etsii ihmisiä ja maailmaa jazzin klassikkolevyjen takaa

  Jazzmusiikki kuljettaa mietteitä uusiin suuntiin.

  Viime vuoden lokakuussa etsin työhuoneellani musiikkia työntekoni taustalle. Kuulun siihen puolikkaaseen ihmiskuntaa, joka pitää musiikin kuuntelusta lukemisen tai työnteon taustalla. Mutta kun työssäni käytän sanoja, etenkin suomeksi lauletun musiikin kuunteleminen on aivan mahdotonta.

 • Painettu runo on vääjäämättä myös kuva, toteaa Tanssiva karhu -raadin puheenjohtaja, runoilija Anja Erämaja

  Anja Erämajan puhe Kajaanin Runoviikolla.

  Tanssiva karhu -raadin puheenjohtaja Anja Erämajan puhe palkintojenjakotilaisuudessa Kajaanin Runoviikolla 2019. Merkillinen talvi ja kevät, niin paljon kirjapaketteja. Niin monta maailmaa ja tapaa sanansa asettaa. Ja tämä mahdoton tehtävä, oli otettava kantaa, valittava. Oli kestettävä se, että valitsemalla yhden jättää toisen valitsematta.

 • Avaruusromua: Löylyn hengessä!

  Löylyssä on voimaa, henkeä ja sielua.

  Mikael Agricola käytti sanaa "löyly" jo 475 vuotta sitten. Löyly on sanana ja käsitteenä sitäkin vanhempi. Löyly-sana tulee kaukaa, ajalta jolloin saunatkaan eivät olleet sellaisia kuin nykyisin. Vanhimmat saunat olivat maakuoppia, joiden kattona oli eläimen nahka. Alun perin löyly ei tarkoittanut vain saunan kiukaan sihahtelua ja kuumaa vesihöyryä. Löyly tarkoitti henkeä, henkäystä tai sielua. Eikä se ollut sattumaa. Löylyssä on edelleen voimaa, henkeä ja sielua, kuten suomalaisessa musiikissakin. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Suomi vs USA – Viisi havaintoa stand up -keikoilta koomikon näkökulmasta

  Millainen on stand up -scene Yhdysvalloissa?

  ”Stand up ei toimi Suomessa” on vuosikymmeniä toisteltu hokema, jota kuulee edelleen. Yleensä niiden suusta, jotka eivät käy katsomassa stand up -keikkoja. Mutta mikä on sitten paremmin lajin syntysijoilla Yhdysvalloissa? Stand up -koomikko Kaisa Pylkkänen teki kiertueen USA:n länsirannikon komediaklubeilla ja yllättyi.

 • Teatteri- ja oopperaohjaaja Erik Söderblom: Ooppera on lapsen näkökulmasta äärimmäisen tylsää

  Taiteilijaperheen esikoinen kasvoi johtajaksi.

  Oopperan maailmassa ja sen taikapiirin keskellä kasvanut teatteri- ja oopperaohjaaja Erik Söderblom on aina ollut rohkea mielipiteissään. Elämänintoa ja uteliaisuutta riittää edelleen kuin kaksikymppisellä, vaikka nuorekas boheemi olemus kätkeekin jo kuusikymppisen. Teattereita, oopperoita ja festivaaleja johtanut Erik Söderblom on monien visioiden mies.