Hyppää pääsisältöön

PS-Nuorten puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen: sukupuolia on kaksi, eikä sitä voi muuttaa kuvittelemalla

Nuorisojärjestön puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen väittää, että "feministit" yrittävät häivyttää sukupuolet maailmasta.

Sebastian Tynkkynen // Kuva: Promokuva

Tänään alkaa sukupuolivallankumous, julistaa perussuomalaisten nuorisojärjestö PS-Nuoret Twitterissä.

Perussuomalaiset Nuoret kertovat tiedotteessaan muun muassa vastustavansa kaikenlaisia kiintiöitä ja "feminismin pyrkimyksiä" kyseenalaistaa sukupuolet, sillä sellainen toiminta "hämmentää nuoria". Järjestö kehottaa kasvattajia ja vanhempia huolehtimaan siitä, etteivät heidän lapsensa joutuisi tällaisten "trendivirtausten kohteeksi".

Huutia feministeille

PS-Nuorten puheenjohtajan Sebastian Tynkkysen mielestä on kiistämätön tosiasia, että sukupuolet ovat olemassa. Kuka sukupuolia sitten haluaa hälventää?

- Luulen, että aika pitkälti feministinen liike. Näyttää siltä, että siitä on tulossa jälleen yksi hegemonia yhteiskunnassa, ja sitä me emme halua, Tynkkynen sanoo YleX:lle.

Tynkkynen ei täsmennä, tarkoittaako hän esimerkiksi radikaalifeminismiä, queer-feminismiä vai intersektionaalista feminismiä. Hän kuitenkin arvelee, että hälventämistä tavoittelee "useampikin".

- Twitterissä aika moni profiili, jossa lukee feministi, twiittaa asiasta ja toteaa, että binäärinen sukupuolijaottelu on ahdistavaa. Se on fakta, että sukupuolia on kaksi.

Sukupuolia on useita

Sukupuolta on tyypillisesti pidettynä yhtenä vaikeimmin määriteltävistä käsitteistä, sillä termillä on niin biologisia, kulttuurisia kuin sosiaalisiakin ulottuvuuksia.

Biologinenkaan määritelmä ei ole täysin aukoton. XX- ja XY-kromosomiparit eivät ole ainoita mahdollisia kromosomiyhdistelmä, vaan vaihtoehtoja on useita. Näin toteaa esimerkiksi World's Health Organization. Edes kromosomit eivät siis ole yksiselitteisen varma tapa määritellä sukupuolta.

Tynkkynen on asiasta eri mieltä.

- Me olemme sitä mieltä, että on ihan järjetöntä romuttaa koko sukupuolikäsitettä pienen osuuden takia. Meidän mielestämme pitää palata ajattelemaan järkevällä tavalla. Jos on geenipoikkeamia, niistä huolehtivat sitten lääkärit eikä poliitikot.

Tynkkysen mukaan intersukupuoliset ihmiset, jotka eivät selkeästi koe olevansa jotain tiettyä sukupuolta, saavat kokea asiat niin kuin haluavat ja elää, kuten tahtovat. Kaikilla on myös täysi vapaus harjoittaa itsetutkiskelua.

- Jos haluaa tehdä itseensä tutkimusretken ja päätyä lopputulokseen, että ei ole kumpaakaan sukupuolta tai ei edes ihminen, vaan vaikka jumala, niin mikäs siinä. En käsitä, miksi se olisi olennaista, kun meillä on kuitenkin selkeät sukupuolet, PS-Nuorten puheenjohtaja sanoo.

PS-Nuorten kolmas varapuheenjohtaja Daniel Kaartinen puolestaan kritisoi Uuden Suomen blogissaan sukupuolentutkimusta ankarin sanoin. Sekä Kaartinen että Tynkkynen pitävät sukupuolentutkimusta hölynpölynä ja propagandana.

Kaartisen mukaan "sukupuolia ja sukupuolen esiintymistapoja vedetään hatusta", ja "kuka tahansa voi omasta halustaan olla mitä tahansa".

Samaan aikaan PS-Nuoret kuitenkin hehkuttaa kampanjassaan, että nyt jokainen voi itsensä kieltämisen sijaan olla ylpeästi sitä, mitä on. Eikö tämä ole hieman epäloogista?

- Se on samaan aikaan meidän kampanjan sanoma, mutta se on sitten eri asia, mitä kukin on sukupuoleltaan. Sitä ei voi muuttaa millään tapaa kuvittelemalla.

"Kun me sanomme, mitä mieltä olemme, nousee valtava paskamyrsky"

Sosiaalisessa mediassa nuorisojärjestön kampanja on herättänyt voimakasta kritiikkiä.

Järjestö kehottaa tiedotteessaan ihmisiä osallistumaan keskusteluun hashtagilla #tyttö_poika, mutta jo muutaman tunnin kuluttua tiedotteen julkaisemisesta hashtagilla julkaistiin lähinnä kampanjaa kritisoivia viestejä. Tynkkysen mukaan twiittejä lähetetään nyt siihen tahtiin, ettei kaikkiin ehdi vastata.

- Kun me sanomme, mitä mieltä olemme, nousee valtava paskamyrsky, Tynkkynen sanoo.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun perussuomalaisten nuorisojärjestö onnistuu kohauttamaan näkemyksillään. Aiemmin he ovat esimerkiksi polttaneet Euroopan unionin lipun. Jotkut epäilevätkin jo, että tämä on vain nuorisojärjestön keino saada huomiota.

Tynkkynen ei myönnä huomiohakuisuutta. Hänen mukaansa nuorisojärjestön tavoite on vaikuttaa yhteiskuntaan ja politiikkaan ja ihmisten ajatteluun.

- Emme halua, että Suomessa eletään sellaisessa harhakuvitelmassa, jonka mukaan kaikki marssisivat feministien pillien tahtiin. Se ei todellakaan mene näin.

Lue myös:

Star Warsit ovat hyviä, kun ne ovat feministisiä – niin myös The Force Awakens 

Ruotsissa lukiolaisille jaetaan feministikirja – sama voisi onnistua myös Suomessa

Hyväntahtoiset suomalaiset rodullistavat vahingossa – ja siksi rasismista pitää puhua