Hyppää pääsisältöön

Tylsää? Testaa nämä 11 leikkiä lapsen kanssa!

Pienet lapset leikkivät leikkimatolla.
Pienet lapset leikkivät leikkimatolla. Kuva: Mikko Kilpinen marja hintikka live

Kaikille tulee väistämättä eteen sellaisia päiviä, kun koko perhe vain marisee. ”Mulla ei ole mitään tekemistä!” ”Voinko pelata pädillä?” ”En halua mennä ulos!” Lapset kiistelevät ja nahistelevat keskenään. Aikuisen on vaikea tajuta, miten tämä päivä eroaa edellisestä, jolloin mukulat viihtyivät pihalla kurahommissa tunteja.

Joskus lapset kaipaavat tylsyyden voittamiseksi omaa kivaa hetkeä aikuisen kanssa. Mutta mitä mukavaa voisi tehdä yhdessä? Jos tavalliset leikit ja pelit on jo käyty läpi, voit kokeilla näitä.

11 leikkiä lapsen kanssa:

1. Ilmapallotennis. Aikuinen ja lapsi ottelevat yhdessä. Keskelle pelialuetta tehdään raja esimerkiksi narulla. Jos ilmapallo osuu lattiaan omalla puolella, vastapelaaja saa pisteen. Kokeilkaa sitäkin, että esimerkiksi vain isovarpaalla, kyynärpäällä tai nenällä saa koskea palloon. Aikuinen antaa lapsen voittaa useammin kuin hävitä.

2. Saippuakuplahommat. Puhaltakaa saippuakuplia ja laskekaa vuorotellen, kuinka monta kuplaa ehditte rikkoa ennen niiden osumista maahan. Joskus on hauska kilpailla siitä, kumpi saa kuljetettua saippuakuplaa puhaltamalla pidemmän matkan.

3. Piilotusleikki. Piilota karkkeja tai muita kivoja pieniä esineitä huoneeseen. Anna lapsen etsiä esineet. Voit vinkata, mihin suuntaan lapsen pitää mennä, sanomalla ”kylmenee” tai ”kuumenee”.

4. Piirrä ja arvaa –leikki. Toinen piirtää kuvaa ja toinen yrittää arvata, mitä kuva esittää. Voitte myös tehdä niin, että toinen aloittaa piirtämään kuvaa ja toinen jatkaa sitä omalla vuorollaan mielensä mukaan.

5. Satuhieronta. Kerro pieni tarina ja hiero samalla lastasi tarinan elementtien avulla. Esimerkiksi ”hiekka” voi olla sormien naputtelua lapsen selkään. Voit myös kirjoittaa lapsen selkään vaikkapa numeroita, kirjaimia tai piirtää tuttuja kuvioita. Anna lapsen arvata, mitä piirsit.

6. Taikaleipomukset. Tee taikataikinaa jauhoista, suolasta ja vedestä. Leipokaa kuvioita, paistakaa ne ja maalatkaa haluamallanne tavalla.

7. Hassukävely. Kumpi keksii hassumman tavan liikkua? Entä osaatteko matkia toisianne?

8. Piknik. Anna lapsen järjestää piknik vaikkapa parvekkeella tai olohuoneen lattialla. Voit valmistaa lapselle vaikkapa pikkuisia voileipiä pilkkomalla leipäpalan useaan osaan tai tehdä piparkakkumuotin avulla kurkusta, juustosta ja porkkanasta hauskoja kuvioita.

9. Aikuisleikki. Anna lapsen kokeilla vaatteitasi, kenkiäsi ja asusteitasi. Hetken kruunaa, jos lapsi saa kokeilla meikkejä, hiusgeeliä tai lakkaatte vaikkapa hänen kyntensä. Joskus kasvomaalausten tekeminen voi olla tosi hauskaa yhdessä.

10. Tunnistustehtävä. Piilota muovipussiin joitakin pienehköjä kodinesineitä. Anna lapsen yrittää tunnistaa sokkona kokeilemalla, mikä esine on kyseessä.

11. Maistamisrohkeusleikki. Laita pieniin kuppeihin erilaisia ruoka-aineksia, kuten rusinoita, pähkinöitä, kuivaa spagettia, vihannespaloja tai mausteita ja numeroi astiat. Anna lapsen heittää nopalla, mitä ruokaa hänen pitäisi haistaa ja maistaa. Rohkeudesta voisi palkita esimerkiksi pienen herkkupalan avulla.

Kirjoittaja: Riikka Riihonen, LT, lastenpsykiatriaan erikoistuva lääkäri; Väestöliitto ry, Vanhemmuuskeskus
Lähde: M. Jernberg (2003) Theraplay - vuorovaikutusterapian käsikirja. Psykologien kustannus Oy.

Eikö mikään näistä sytyttänyt? Käy katsomassa Mitä mä tekisin? -blogista lisää ideoita!

Lisää ohjelmasta

Lapsi makailee lattialla.
Lapsi makailee lattialla. Kuva: Mikko Kilpinen tylsyys
Jyri Engeström rakentaa majaa isoon puuhun lapsensa kanssa.
Jyri Engeström rakentaa majaa isoon puuhun lapsensa kanssa. jyri engeström
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.