Hyppää pääsisältöön

Bernadetten laulu

Jennifer Jones elokuvassa Bernadetten laulu
Jennifer Jones on Bernadette Jennifer Jones elokuvassa Bernadetten laulu Bernadetten laulu,teeman elokuvat

Neljällä Oscarilla palkittu kaunis klassikko ranskalaisesta maalaistytöstä, jonka puheet Marian ilmestyksestä herättävät niin kohua kuin epäuskoa.

Olipa sen sanomasta sitten mitä mieltä tahansa, on Henry Kingin ohjaama Bernadetten laulu (The Song of Bernadette, 1943) kiistatta yksi uskonnollisen elokuvan huippuja. Se on kerta kaikkiaan hienosti rakennettu ja näytelty draama, jonka voi itse asiassa kaikkein luontevimmin nähdä uskonnonvapauden sankaritarinana kuin jonkun tietyn uskonkappaleen edustajana.

Tällä selittyy osaksi myös elokuvan laaja suosio maailmalla ja eri aikakausina. Heti tuoreeltaan se sai peräti neljä Oscar-palkintoa, ja Teeman Kino Klassikossa elokuva esitetäänkin nyt osana viikonlopun muhkeaa Oscar-elokuvien tarjontaa.

Bernadetten laulu käynnistyy vuodesta 1858 ja ranskalaisesta Lourdesin kylästä Espanjan rajan lähelle. Astmaa sairastavan nuoren Bernadetten isä on työtön, perhe nälkäinen, ja tyttö itse hieman yksinäinen ja huono koulunkäynnissä.

Kylän kaatopaikalla Bernadette kokee ilmestysmaisen näyn, “kauniin neidon”, joka tulkitaan Neitsyt Mariaksi. Muut näkevät vain Bernadetten haltioituneisuuden, joten ilmestykset herättävät sekä palvontaa että epäuskoista ivaa. Kirkon ja kunnan edustajat haluavat tehdä kohusta lopun ja julistaa Bernadetten joko hulluksi tai huijariksi.

Henry Kingin hieno ja tunnelmallinen, jopa innostava ohjaus ja ilmeikäs kuvakieli eivät kaipaa sanoja tunteiden ja tunnelmien välittämiseen. Ja kerrankin voi sanoa että elokuvan saamat neljä Oscaria menivät aivan oikeisiin kohteisiin, sillä juuri musiikki, kuvaus, lavastus ja Jennifer Jonesin pääosasuoritus ovat lähes joka kohtauksen tukena ja voimana.

Esittelyteksti: Vesa Nykänen

  • Bernadetten laulu (The Song of Bernadette), USA 1943. O: Henry King. N: Jennifer Jones

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa