Hyppää pääsisältöön

Hail, Caesar! – Coenin veljekset elokuvahistorian karkkikaupassa

Musikaalielokuvassa tanssivat merimiehet vetävät kättä lippaan.
Channing Tatumin esittämä musikaalitähti tanssii melkein kuin Gene Kelly aikanaan. Musikaalielokuvassa tanssivat merimiehet vetävät kättä lippaan. Kuva: Universal Pictures. hail, caesar!, elokuva, coenin veljekset, channing tatum,

Coenin veljesten uudessa elokuvassa seikkaillaan 1950-luvun Hollywood-studion kulisseissa ja näytetään samalla, miten perinteisiä lajityyppielokuvia tehtiin. Elokuva vilisee viittauksia elokuvan historiaan.

On ehkä vähän yllättävää, että Hail, Caesar! ei saanut yhtään Oscar-ehdokkuutta [Huom! Katso korjaus artikkelin lopussa], vaikka se käsittelee amerikkalaisen elokuvan nostalgisinta ydintä, studiojärjestelmän kulta-aikaa. Silloin unelmatehtaan hyvin rasvatut koneet tuottivat valkokankaille yhä uusia lännenelokuvia, musikaaleja ja historiallisia seikkailuja.

Joel ja Ethan Coen kuvaavat mennyttä maailmaa kiireisen studiopomon näkökulmasta, ja aika lailla kieli poskessa, mutta samalla vanhaa käsityötaitoa kunnioittaen. Ehkä juuri tämä tasapainoilu vinoilun ja arvostamisen välillä selittää sitä, miksi Yhdysvaltain elokuva-akatemian jäsenet eivät äänestäneet elokuvaa ehdokkaaksi. Olisi pitänyt olla vakavampaa.

Hail, Caesar! on täynnä viittauksia Hollywood-elokuvan historiaan. Jo pelkästään elokuvat, joiden tekemistä kuvataan, nojaavat täydellä painolla tunnettuihin esikuviinsa. Tässä muutama esimerkki.

1. Ben-Hur juo vettä

Hail, Caesar! -elokuvan maailmassa tehdään samannimistä elokuvaa, joka viittaa moneenkin raamatulliseen Hollywood-eepokseen. Sellaisia ovat esimerkiksi Näin hänen kuolevan (1953) ja Ben-Hur (1959).

Coenit tekevät oman versionsa esimerkiksi Ben-Hurin vedenjuontikohtauksesta. Hail, Caesar!:issa Charlton Hestonin tilalla on George Clooney.

2. Scarlett Johansson on meren jumalatar

Hollywood-musikaalien kenties kuuluisin koreografi oli Busby Berkeley, joka tunnetaan erityisesti geometrisista joukkokohtauksistaan. Coenin veljekset lainaavat muutaman kuvion Meren jumalattaresta (1952), jossa merenneidot uivat ja kuviokelluvat kauniisti. Päätähtenä häärii Esther Williams, jonka kaltaista tähteä esittää nyt Scarlett Johansson.

3. Lehmipoika laulaa

Coenien elokuvassa suosittu länkkäritähti Hobie Doyle (Alden Ehrenreich) osaa paitsi heittää volttia hevosen selässä myös laulaa, kuten aikanaan kovin suositut laulavat lehmipojat Gene Autry ja Roy Rogerskin.

Coenien elokuvassa Doyle jopa laulaa Roy Rogersin Lazy Old Moon -kappaleen elokuvasta The Arizona Kid (1939).

Hail, Caesar! saa Suomen ensi-iltansa 4.3.2016.KORJAUS 27.2.2016: Kuten lukijakommentissa oikein todetaan, Coenien elokuva sai ensi-iltansa tänä vuonna, joten se kilpailee vasta ensi kevään Oscareista, jos kilpailee. Pahoittelen tätä alkeellista virhettä ja vetäydyn häpeämään. Olkoon tämä samalla ennustukseni, että Hail, Caesar! kerää koko joukon ehdokkuuksia ensi tammikuussa. Teemu Laaksonen.
Kommentit