Hyppää pääsisältöön

Heikki Soini: Rakastan leikkimistä - vaikka sinulle tuleekin siitä huono omatunto

Heikki Soini: Olen mestari lasten villitsemisessä
Heikki Soini: Olen mestari lasten villitsemisessä Kuva: Jussi Nahkuri marja hintikka live

Olenko ahdasmielinen, kun katson välillä julkisilla paikoilla lapsiperheitä ja ihmettelen, miksi lapsia tekevät sellaiset ihmiset, jotka eivät halua tehdä lastensa kanssa mitään? Ulospäin näyttää välillä siltä, kuin he eivät voisi edes sietää lapsiaan. Pohdin, tuleeko ihmiselle todellakin yllätyksenä, että olenkin tällainen tyyppi, joka ei tykkää leikkiä - edes oman lapsensa kanssa?

Pääsin tässä hiljattain kotiin kävellessäni sattumalta todistamaan nuorten poikien luovuutta. Kotimme vieressä ei ole kunnon fudiskenttää, jossa olisi maalit. Kouluikäinen poikakolmikko oli kuitenkin keksinyt ratkaisun maalin puutteeseen.

Yksi pojista seisoi isohkon Bemarin edessä ja toiset yrittivät rankkuskabassa osua pallolla auton kylkeen. Ensimmäinen veto meni sisään ja hiekkainen nahkakuula mätkähti luksusauton kylkeen sellaisella voimalla, että auton arvon ymmärtävä sieluni järkyttyi. Maalivahti puolestaan sanoi iloisesti: ”Onneksi tää auto on tässä, ettei pallo pääse karkaamaan.”

Poikien toiminnasta saattoi päätellä, ettei autonkylkifudista oltu pelaamassa ensimmäistä kertaa. Painoin mieleeni, etten ikinä pysäköi autoani tuohon kohtaan leikkipuiston laidalle ja salaa vähän hymyilin, vaikka harrastusmahdollisuuksien puutteen hinnan maksavatkin tässä tapauksessa ikävä kyllä jotkut ihan muut kuin poikien omat vanhemmat.

Lopeta lapsesi viihdyttäminen, lapset kyllä viihdyttävät itseään - tässä haisee mielestäni aikuisten itsekkyyden ja laiskuuden ylistys.

Lopeta lapsesi viihdyttäminen, lapset kyllä viihdyttävät itseään. Tätä kuulee nykyään toitotettavan ja sanoman pääpiruna häärää Joutilas vanhemmuus -kirjan kirjoittaja Tom Hodgkinson. Kai tuo luova rangaistuspotkukilpailu sitä osaltaan todistaa, mutta jotenkin tässä filosofiassa haisee mielestäni aikuisten itsekkyyden ja laiskuuden ylistys. Lapset eivät siis tarvitse viihdytystä, joka on aikuisten keksintö, mutta nämä samat aikuiset kuitenkin itse janoavat viihdettä ja kuluttavat kaikki pienimmätkin vapaahetkensä älypuhelimiensa ja on-demand-sarjojensa äärellä. Merkillistä.

Kuumin peruna tässä keskustelussa on vanhemman suhtautuminen leikkimiseen.

Minä tykkään leikkimisestä. Tai tarkennettakoon sen verran, että mielikuvituksellisen teen juominen ei ole ominta alaani, mutta olen mestari riehumisessa ja lasten villitsemisessä. Sosiaalisissa kohtaamisissa vietänkin usein mieluummin aikani lasten kanssa leikkien kuin aikuisten pöydässä hienostuneesti keskustellen.

Leikkivä aikuinen on vain monelle lapselle raikas tuulahdus, kun arki on imenyt leikkihalut omista vanhemmista.

Kaikki vanhemmat eivät kuitenkaan tykkää siitä, että heidän lastensa kanssa leikkii. Ongelma on siinä, että kun lähden pois, heidän lapsensa toivoisivat myös omien vanhempiensa leikkivän kanssaan. Eikä se tietenkään riitä, että leikkiä jatkaa tänään vaan sitä pitäisi sitten tehdä myös jatkossa, kun on kerran aloittanut.

Se on monille ihan kohtuuton vaatimus. Siksipä minulle on muutamaankin otteeseen sanottu hieman kireä hymy suupielessä, että ei tarvitse ihan heti tulla uudestaan kylään lapsia villitsemään. Olen jopa kuullut erään lohduttoman vanhemman suusta, että hänen lapsensa tykkää varmaan minusta enemmän kuin itsestään, koska lapsi kuulemma päivittäin kehottaa pyytämään minua vierailulle.

Eihän se tietenkään pidä paikkaansa. Leikkivä aikuinen on vain monelle lapselle raikas tuulahdus, kun arki on imenyt leikkihalut omista vanhemmista.

Tunnen suurta myötätuntoa vanhempia kohtaan, jotka eivät tykkää leikkimisestä ja painivat sen vuoksi syyllisyyden kanssa.

En suostu pahoittelemaan käytöstäni, mutta tunnen kyllä suurta myötätuntoa vanhempia kohtaan, jotka eivät tykkää leikkimisestä ja painivat sen vuoksi syyllisyyden kanssa.

Mikä on sitten oikea suhde aikuisen ohjaaman harrastamisen ja lapsen omaehtoisen touhuamisen välillä? Sen kun tietäisi. Näkemykset tästä vaihtelevat yhtä tiuhaan kuin kevätsää. Juttelin juuri perheenäidin kanssa, joka kertoi, että heidän perheessään vihellettiin harrastusrumba poikki, kun kahdeksanvuotias lapsi sanoi surullisena yhtenä iltana, että hän ei ehdi ikinä leikkiä.

Oma tyttärenikin aloitti vauvauinnissa heti kolmikuisena ja koska hän selvästi nauttii siitä, on harrastetta jatkettu. Nyt vauvani on jo kahdeksan kuukauden iässä ja yhteinen suosikkileikkimme on midi-koskettimiston avulla erilaisten äänten soittaminen. Voi sitä riemua, kun tyttäreni pääsee hakkaamaan pienillä käsillään rumpusettiä ja kuulee samanaikaisesti käden liikkeen vaikutuksen kaiuttimista!

Ei hän tietenkään olisi itse osannut tällaista leikkiä keksiä. Mutta minä haluan tarjota hänelle tällaisia elämyksiä sen sijaan, että laittaisin lattialle pari pehmolelua ja antaisin lapseni pyöriä siinä itsekseen.

Kumpi vaihtoehto sitten tukee paremmin lapseni oman luovan ajattelun kehittymistä? Eri koulukunnat saavat puolestani kiistellä siitä vaikka maailman tappiin saakka.

Itse aion jatkossakin leikkiä.

Lisää ohjelmasta

Lapsi makailee lattialla.
Lapsi makailee lattialla. Kuva: Mikko Kilpinen tylsyys
Jyri Engeström rakentaa majaa isoon puuhun lapsensa kanssa.
Jyri Engeström rakentaa majaa isoon puuhun lapsensa kanssa. jyri engeström
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu
Kommentit

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.