Hyppää pääsisältöön

Jorma Hynninen muistelee kapellimestari Eri Klasia

Kapellimestari Eri Klas vuonna 1987
Kapellimestari Eri Klas vuonna 1987 Kapellimestari Eri Klas vuonna 1987 Kuva: Yle/ Seppo Sarkkinen Eri Klas

Vakavaan sairauteen menehtynyt virolaiskapellimestari Eri Klas oli tunnettu ja rakastettu myös lahden tällä puolella. Oopperalaulaja Jorma Hynninen ja viulisti-kapellimestari Jaana Haanterä muistelevat yhteistyötään tämän lämpimän ja energisen taiteilijan kanssa.

Vaikeita hetkiä on ollut vaikka kuinka, mutta olen ottanut elämän sellaisena kuin se on eteeni auennut

Erik Klas eli Viron kansan vaikeat vaiheet pysyen koko ajan uskollisena synnyinmaalleen. Estonia-teatterin ylikapellimestarina toimineella Klasilla oli merkittävä osuus virolaisten identiteetin säilymisessä Neuvostoliiton vuosina. Hän tunsi aina erityistä ylpeyttä puhuessaan laulavasta vallankumouksesta, jossa ei sorruttu väkivallan käyttöön.

Eri oli valloittava persoona― Jorma Hynninen

Oopperalaulaja Jorma Hynninen työskenteli Eri Klasin kanssa monet kerrat Kansallisoopperassa, Savonlinnan oopperajuhlilla ja konserttilavoilla sekä levytti hänen kanssaan.

- Kun Eri tuli ensimmäistä kertaa johtamaan Kansallisoopperan Jevgeni Oneginia 1983, oli kuin olisimme kaikki saaneet piristysruiskeen. Hän oli niin valloittava, välitön ja vapaa. Musiikin tekeminen oli mutkatonta ja koko ajan oli tekemisen meininki. Erin huumori oli lämmintä ja hän oli mainio jutunkertoja, luonnehtii Jorma Hynninen ystäväänsä.

Eri Klas oli alkujaan lyömäsoittaja ja istui jazz-orkesterin rumpusetin takana.

- Bizet'n Carmeniin Eri sai aivan erityistä sähäkkyyttä. Sähäkkä hän oli muutenkin, sillä astuessaan orkesterin eteen, hän löi välittömästi ykkösen alas. Orkesteri tuskin ehti asettua paikoilleen.

Jorma Hynninen tuntee myös Eri Klasin vironjuutalaisen perheen traagiset kohtalot.

- Eri oli isänmaallinen mies, joka osasi taitavasti ajaa Viron ja sen taiteen asiaa. Viranomaisten kanssa hän oli juuri oikealla tavalla ovela.

Kapellimestariluokalla vieraillessaan Erin tapa innostaa ja rohkaista vapautti opiskelijat antamaan parastaan― Jaana Haanterä

Myös viulisti-kapellimestari Jaana Haanterä muistelee Eri Klasia lämmöllä. Hän toteaa, että Klasin aikana Tampere Filharmonia kasvoi täysimittaiseksi sinfoniaorkesteriksi.

- Tuskin kukaan muu olisi siihen kyennyt. Eri osasi hoitaa poliittiset asiat taitavasti ja orkesterin kasvu tapahtui myös täsmälleen oikealla hetkellä.

Jaana Haanterä soitti Eri Klasin johdolla tämän vieraillessa Helsingin kaupunginorkesterissa sekä koko Klasin ylikapellimestarikauden Tampereella. Lisäksi virolaismaestro opetti Sibelius-Akatemian kapellimestarikoulutuksessa.

- Oppilaille Eri näyttäytyi inspiroivana ja erittäin kannustavana. Hän oli fantastisen karismaattinen persoona, varsinainen dynamo.

Kapellimestari Eri Klas menehtyi perjantain vastaisena yönä. Kuollessaan hän oli 76-vuotias.


Kun saavuin Suomeen ensimmäistä kertaa vuonna 1961, mahorkan ja maustekalan sijaan tunsin sieraimissani kahvin, Jaffan ja amerikkalaisten savukkeiden tuoksun

Eri Klas kuljettaa tarinaa, ja neuvostoarjen ohella osansa saavat lapsuudenkoti, opinnot, rumpujensoitto, jazz sekä tietysti orkesterinjohto. Eri Klasin matkassa pääsemme mukaan epäonniselle Kuuban keikalle, joka meinasi viedä hänet valtion velkavankeuteen. Oma lukunsa ovat Bolshoi-teatterin Japanin kiertueet: kotiin lähtiessä hotellin aulassa olisi voinut avata pienehkön liikkeen, niin monta pesukonetta, televisiota, ompelukonetta ja kokolattiamattorullaa oli odottamassa kuljetusta kentälle. Osansa saavat myös Eri Klasin vahvat Suomi-yhteydet.

Kuuntele Outi Paanasen toimittama ohjelma Eri Klas – elämää ”meillä Neuvostoliitossa” Yle Radio 1 tiistaina 1.3.2016 klo 14.00

Ohjelma oli osa Yle Radio1:n Punaisen heinäkuun 2005 ohjelmistoa.

Lue Yle Uutisten kuolinartikkeli