Hyppää pääsisältöön

Kaksosten keskenmenosta vauhdikkaaseen arkeen kolmosten kanssa – “Raskausaikana pelotti joka päivä”

Jyväskyläläinen Maria Rinne elää onnellisia ruuhkavuosia: hän valmistui juuri unelma-ammattiinsa lähihoitajaksi ja vapaa-ajan ohjelmasta pitävät huolta viisivuotiaat kolmoset. Vaikka arki joskus on raskasta, Maria on siitä joka päivä kiitollinen. Kolmosten syntymää edelsi rankka keskenmeno.

Siitä on nyt seitsemän ja puoli vuotta. Oli kesäkuun alku ja Maria 19. viikolla raskaana. Kaksosraskaus oli edennyt hyvin, ainoastaan kolmen kuukauden kohdalla oli ollut pientä veritiputtelua. Marialle oli kuitenkin vakuutettu, että kaikki on kunnossa. Niinpä hän ei osannut aluksi olla huolissaan, kun selkään alkoi illalla sattua.

Kahdelta aamuyöllä kivut olivat yltyneet niin koviksi, että Maria lähti miehensä Sepon kanssa käymään varmuuden vuoksi synnytyslaitoksella. Kävi ilmi, että selkäkivut olivat olleet supistuksia.

Seuraavana päivänä puolenpäivän aikaan sikiöiden liikkeet loppuivat. Kaksospojat eivät koskaan syntyneet elävinä.

Enkelit
Enkelit marja hintikka live

– Se oli ihan älyttömän rankka kokemus. Saimme valita haluammeko haudata pojat vai mitä teemme. Päädyimme tuhkaukseen ja ripottelimme tuhkat muistolehtoon, muistelee Maria.

Kävi ilmi, että Marian istukkaan oli päässyt streptokokkibakteeri raskauden kolmannella kuulla. Se on muuten oireeton, mutta käynnistää synnytyksen etuajassa.

Kolme sykkivää sydäntä

Vaikka uusi raskaus pelotti, Marialle ja Sepolle oli heti selvää, että lasta yritetään mahdollisimman pian uudelleen. Ei mennytkään kauaa, kun pariskunta katseli taas ultrauslaitteen ruutua. Kun ruudulla näkyi kolme sykkivää sydäntä, he menivät hiljaiseksi. Marian suvussa on paljon kaksosia, mutta luomuna alkunsa saaneet kolmoset oli jo melkoinen yllätys.

– Ihmettelin vaan huuli pyöreenä ja tutkin sitä ultraa, että onko todella näin. Seppokin meni vähän sekaisin: heti kun tultiin kotiin hän meni tekemään lainalaskurin ja laski paljonko tarvii lainaa autoon ja taloon. Sitten hän lähti töihin kengät väärissä jaloissa, nauraa Maria.

Kun alkushokista oli toivuttu, alkoi pitkä odotus. Joka ilta Maria oli onnellinen, että oli selvitty taas yhdestä päivästä. Aamuisin hän oli kiitollinen, että yö oli ohi. Keskenmeno kummitteli takaraivossa koko ajan, eikä Maria uskaltanut missään vaiheessa luottaa, että tällä kerralla kaikki menisi hyvin.

Kolmosraskautta seurattiin tiiviisti ja viikolla 24 Maria sai yhden supistuksen, minkä seurauksena kohdunsuu oli kaksi senttiä auki. Maria passitettiin vuodelepoon sairaalaan. Raskauden viimeiset kaksi kuukautta hän makasi sängyssä yhdellä kyljellä.

Kolmosvauvat
Kolmosvauvat marja hintikka live

Vauvat pysyivät mahassa ja viikolla 32+6 syntyivät suunnitellulla sektiolla Lenni, Jaakko ja Eeva. Kaksi vuotta ja yksi päivä keskenmenon jälkeen.

– Lenni ja Jaakko olivat aivan samannäköisiä kuin kuolleet kaksospojat.

Kolme huutavaa vauvaa, kaksi kättä ja yksi syli

Pienet vauvat (Lenni 1535 g, Eeva 1690 g ja Jaakko 1920 g) viettivät ensimmäisen kuukauden sairaalan teho-osastolla. Sitten alkoi vauva-arki kotona.

– Riittämättömyyden tunne oli tosi suuri. Vauvat piti syöttää öisin kolmen tunnin välein. Yhdellä oli koliikki, hän karjui kaksi kuukautta kaikki illat. Vaikeinta oli kun kaikki huusivat yhtä aikaa ja mulla oli vaan kaksi kättä ja yksi syli. Silloin ei auttanut muu kuin ottaa vuorotellen syliin ja yrittää lohduttaa.

Perhe sai onneksi apua monelta suunnalta. Marian isä kävi auttamassa monta kertaa viikossa, auttoi neuvolareissut ja vaihtoi vaippoja. Apua tuli myös lapsiperheiden kotipalvelusta ja perheessä oli peräkkäin viisi lähihoitajaopiskelijaa työharjoittelussa.

Kolmoset Jaakko, Heikki ja Eeva
Kolmoset Jaakko, Heikki ja Eeva marja hintikka live

Siinä vaiheessa kun lapset saivat jalat alleen ja oppivat puhumaan, elämä alkoi vähitellen helpottaa. Jopa siinä määrin, että Maria uskalsi toteuttaa lasten myötä syntyneen haaveen lähihoitajaopinnoista.

– Kun näin mitä ihmiset teki vastasyntyneiden teholla, ajattelin että mä haluan myös auttaa ja hoitaa ihmisiä. Lasten piti syntyä ennen kuin mä tiesin mikä musta tulee isona.

Nyt Maria on saanut opintonsa päätökseen ja aloittaa pian työt. Viisivuotiaat kolmoset ovat päiväkodissa ja leikkivät kotona paljon yhdessä.

– Mietin keskenmenoa edelleen joskus. Mutta tehokolmikko pitää huolen siitä, että en ehdi liikaa murehtia. Lapset on niin täynnä elämää, heistä saa tosi paljon voimaa.

Marja Hintikka Live kysyy: Kasvatatko sinä tyttöjä vai poikia? Vaikuta vastaamalla ma 7. maaliskuuta lähetettävän suoran tv-lähetyksen Pojat ei tanssi balettia sisältöön!

MHL yllättää

Lisää ohjelmasta

Lapsi makailee lattialla.
Lapsi makailee lattialla. Kuva: Mikko Kilpinen tylsyys
Jyri Engeström rakentaa majaa isoon puuhun lapsensa kanssa.
Jyri Engeström rakentaa majaa isoon puuhun lapsensa kanssa. jyri engeström
Marja Hintikka Live, leikkiminen, lelut
Marja Hintikka Live, leikkiminen, lelut marja hintikka live, leikkiminen, lelut
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.