Hyppää pääsisältöön

Klarinetisti Kari Kriikku etsii seuraajaa

Tiesitkö, että kun Magnus Lindbergin orkesteriteos Kraft sai kantaesityksensä Helsingin Juhlaviikoilla vuonna 1985, niin se oli merkittävä tapaus? Merkittävää oli teoksen solistina esiintynyt kokeellinen Toimii-yhtye, jonka jäseniä olivat kapellimestari Esa-Pekka Salonen, säveltäjä-pianisti Magnus Lindberg, klarinetisti Kari Kriikku, sellisti Anssi Karttunen, lyömäsoittaja Lassi Erkkilä sekä elektroniikasta vastanneet äänitarkkailija Juhani Liimatainen ja säveltäjä Otto Romanowski.

Merkittävää oli myös nuoren, 27-vuotiaan säveltäjän omintakeinen teos Kraft. Tänä keväänä Kraft on jälleen esillä, sillä teos esitetään Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterin 100-vuotisjuhlassa Helsingin Musiikkitalossa lauantaina 14. toukokuuta.

Mutta silloin lavalla ei ole Toimii-yhtye.

Kraftin solistiryhmään haetaan juuri nyt soittajia Sibelius-Akatemiasta. Maanantaina 22.2. koesoittoon osallistui kolme klarinetistia, kaksi pianistia ja yksi sellisti. Pian järjestetään myös lyömäsoittajien koesoitto.

Klarinetisti Kari Kriikku.
Kari Kriikku on yksi Kraftin koesoiton tuomareista. Klarinetisti Kari Kriikku. Kuva: Yle/Laila Kangas Kari Kriikku
Kenestä tulee Kari Kriikun työn jatkaja? Entä kuka perii Magnus Lindbergin paikan?

Tässä jutussa keskitytään klarinetistin valintaan.
Aluksi Kari kertoo, miltä konkarista tuntuu nyt kun untuvikkoja etsitään asialle? Onko nuorilla ylipäätään oikeus tarttua Kraftiin?

Toiseksi pitää selvittää, millaista klarinetistia nyt etsitään, mitä Kraft vaatii soittajalta?
Paitsi että ensin Kari kertoo, millaista klarinetistia nyt EI etsitä:

Seuraavanlaiset taidot ovat nyt haussa:

Klarinettien koesoittoon ei osallistu yhtään suomalaissoittajaa. Osallistujat ovat yhdysvaltalainen Lucy Abrams, puolalainen Michal Konopinski ja virolainen Erle Kont.

Haastattelemme Erle Kontia. Erle opiskelee Sibelius-Akatemiassa Harri Mäen johdolla. Kraftin soolo-osuutta hän kertoo harjoitelleensa intensiivisesti puolitoista viikkoa. Se on poikkeuksellisen pitkä aika yhden teoksen parissa, sillä uusia asioita pitää omaksua nopeasti. Nykymusiikkia Erle ei vielä ole soittanut merkittäviä määriä. Yksi ensikosketuksista oli hetki sitten, shokeeraava tapaus, kun Antti Auvisen Campiogesang-teoksessa piti käyttää megafonia, kirkua, saada aikaan monenmoisia outoja ääniä ja soittaa lyömäsoittimia.

Erle vastaa kysymyksiin tunnetko Karin, miltä tuntuu ennen koesoittoa ja miten reagoit, kun tulokset kerrotaan?

Mitä jos tulet valituksi? Entä jos sinua ei valitakaan?

Koesoitto on jännittävä tilaisuus. Tilaisuus lämmittelyineen, lavaesiintymisineen ja tuloksineen kestää puolisentoista tuntia. Kuka siis tulee valituksi Kraftin solistiyhtyeen klarinetistiksi?

Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterin 100-vuotisjuhlakonsertti on suora lähetys Yle Teemalla sekä verkossa osoitteessa yle.fi/klassinen, lauantaina 14.5.2016 klo 19.

Tutustu Kraftin historiaan Anssi Karttusen kotisivuilla.

Maanantaina 21.3.2016 järjestetyssä lyömäsoittajien koesoitossa Kraftin solisteiksi tulivat valituksi Jussi Markkanen patarumpuihin ja Jalmari Lintunen vibrafoniin. Lue juttu Taideyliopiston Sibelius-Akatemian sivuilta.

Muokattu 31.3.2016: Lisätty linkki lyömäsoittajien koesoitto -juttuun.

 • Jyväskylä Sinfonia jatkaa esimerkillisesti aikamme musiikin taltioimista

  Jyväskylä Sinfonia jatkaa aikamme musiikin taltioimista

  Kapellimestari Ville Matvejeff on johdatellut Jyväskylä Sinfoniaa hyvinkin eri tyyppisistä taltioimisprojekteista toiseen. Yhdistävä tekijänä on ollut etenkin aikamme musiikkiin keskittyminen. Sama kunnioitettava linjanveto jatkuu edelleen, kun orkesterin uusimmalla julkaisulla kuullaan ranskalaisen Éric Tanguyn (s.

 • Fagerlundin kamarimusiikki soi luottomuusikoiden käsissä iskevästi

  Fagerlundin kamarimusiikki soi luottomuusikoiden käsissä isk

  Säveltäjä Sebastian Fagerlundin (s. 1972) tuotannon ikuistaminen jatkuu. Tällä kertaa suurille kokoonpanoille laadittujen teosten sijaan huomio keskittyy kamarimusiikkiin. Nyt kuultavat kuusi teosta ovat valmistuneet vuosien 2007-2013 välisenä aikana.

 • Bartókin synteesi-hitit soivat nautittavasti

  Bartókin synteesi-hitit soivat nautittavasti

  Kapellimestari Susanna Mälkki ja Helsingin kaupunginorkesterin edellisellä julkaisulla Béla Bartókin pianokonserton kytkynä soi pirteästi Ravel ja aikamme musiikki. Nyt ollaan liikkeellä taas täys-Bartók-paketilla. Bartók-matkailu on muutamalla aiemmalla julkaisulla keskittynyt säveltäjän varhaistuotantoon.

 • Aili Järvelä ja Sointi Jazz Orchestra - hyvän mielen sointeja raikkaalla otteella

  Aili Järvelän hyvän mielen sointeja

  Aili Järvelä (s. 1985) on tullut tutuksi laulajana, lauluntekijänä, säveltäjänä, sovittajana, viulistina, tuottajana, Järvelän pelimannina sekä freelance-muusikkona useista eri yhtyeistä ja yhteyksistä. Sointi Jazz Orchestra on vuonna 2013 toimintansa aloittanut nuorista ammattimuusikoista koostuva yhtye, jonka taiteellisena johtajana toimii yhtyeen perustanut Rasmus Soini.