Hyppää pääsisältöön

Lyyristä tanssia, pizzapoikia ja gigoloita – koreografi Reija Wäre taivuttaa UMK-tanssijat moneen rooliin

UMK taustajoukot
Antton Laine, Reija Wäre ja Kalle Lähde UMK taustajoukot Kuva: Yle / Kukka Mäenpää kalle lähde,UMK 2016

Tanssijoille UMK-lähetykset ovat todella kiireisiä. Tanssija Antton Laine on ollut parhaimmillaan viidessä esityksessä yhden kisapäivän aikana. Vaihtoväli seuraavaan esiintymiseen on usein vain puolitoista minuuttia. Heti kun edellinen show on loppunut, ajatukset pitää olla jo seuraavassa.

– Kun studio-ohjaaja ilmoittaa, että kymmenen sekuntia biisiin, niin kyllä siinä vielä miettii, onko vetoketju kiinni, oikeat vaatteet päällä ja oikeassa paikassa. Lavalla alkuasennossa käy mielessä paljon asioita, vaikka se näyttäisi siltä, että homma on ihan hallussa, Antton Laine tunnustaa.

Kaikilla tanssijoilla on omat tapansa valmistautua lavalle menemiseen. Osa lämmittelee, toiset ei.
– Mä juon kahvia, Laine nauraa.
– Yritän saada mielen pirteäksi niin, että olisin skarppina. Täällä ollaan aamusta iltaan ja välillä tulee sellaisen olo kuin olisi usvassa.

Tanssijat ja artisti kokoontuvat yhteen hetkeksi, ennen kuin he menevät lavalle. Hetki voi olla lyhyt, mutta se on kaikille tärkeä.

– Kun sitten tulee kuulutus, että lava on teidän, sinne taas mennään kuin orit laitumelle, Laine kuvaa.

Esitystä on harjoiteltu niin paljon, että keho muistaa kyllä lavalla, mitä sen pitää tehdä.― Kalle Lähde

Lyhyistä vaihdoista on myös hyvät puolensa.

– En sano, että vaatteidenvaihto olisi kivaa paniikissa, mutta mielen kannalta lyhyt vaihto on hyvä. Siinä ei ehdi jännittää. Jos tauko on liian pitkä, minulla on taipumus jäädä miettimään liikaa. Esitystä on harjoiteltu niin paljon, että keho muistaa kyllä lavalla, mitä sen pitää tehdä, kertoo tanssija Kalle Lähde.

Täydellisesti ei ole aina mennyt, mutta pienet stiplut eivät pilaa show:ta. Tanssijat ovat harjoitelleet esityksen kameroiden kanssa niin tarkasti, että he tietävät tarkalleen, mikä näkyy telkkarissa ja mikä ei.

– Olemme tehneet todella paljon työtä kuvan eteen. Koko ajan on mielessä, mikä kuva sinne menee. Välillä meillä on sellaisia kohtia, että pitää päästä nopeasti pois kuvasta, niin me vaan menemme maahan, Laine demonstroi humpsahtamalla matalaksi.

Jännittävimpiä temppuja lavalla ovat olleet artistien heittely ja pyramidit. Tosin nekin ovat menneet livessä hyvin.

Laineella on ollut paljon nostoja ja heittoja, joissa hän on vastuussa on myös toisesta, ei vaan omasta tanssista. Se luo paineita.

– Siinä tilanteessa, kun niitä tekee ja keskittyy vaan siihen, jännitykselle ei ole tilaa. Mutta töihin tullessa niitä saatat miettiä ja jännittää, että mitä jos ne eivät onnistuisikaan, Laine kertoo.

Eniten Lainetta jännitti Rafaela Trudan nostelu. Hän oli tanssinut ensimmäisessä karsinnassa Stella Christinen, Einin, Saara Aallon ja Pää-Äijien lisäksi myös aika rankan väliaikanumeron.

– Sen jälkeen polvi tulehtui. Seuraava viikko lähti heikommin liikkeelle ja nostelu vähän jännitti. Me olemme kuitenkin artistin tukena tässä hommassa ja haluamme luoda hänelle mahdollisimman hyvän olon lavalla. En tule lavalle sanomaan, että ”vitsi, kun mua jännittää saanko mä sua kiinni”, vaikka sitä jännittäisikin, Laine sanoo.

Tanssijalle on haastavaa se, ettei aina ehdi palautua, kun treenataan paljon.― Antton Laine

Laineella oli polvessa rasituksesta johtuva nivelpussin tulehdus, joka on jo kunnossa. Vakavammilta loukkaantumisilta UMK:ssa ei ole vältytty. Erityisesti polvet ovat olleet kovilla. Yksi tanssijoista joutui jättämään UMK:n kesken, koska ristiside meni poikki.
– Tanssijalle on haastavaa se, ettei aina ehdi palautua, kun treenataan paljon. Kun tulee väsyneenä harjoituksiin, niin siellä sattuu ja tapahtuu, Laine sanoo.

– Loukkaantumiset sattuvat silloin, kun niitä vähiten odottaa. Ne eivät tule niissä vaaranpaikoissa, jotka pelottavat, vaan usein silloin, kun teet huolimattomasti jotain, minkä olet aina osannut tehdä, Lähde lisää.

Loukkaantuminen ei silti ole loppu uralle, kunhan jaksaa kärsivällisesti kuntoutua. Viime vuoden UMK:ssa eräs tanssija katkaisi myös ristisiteensä ja nyt hän on jälleen mukana tanssimassa.

UMK on tanssijalle areena, jossa pääsee tekemään hyvin erilaisia koreografioita. Tanssijalta vaaditaan monipuolisuutta.

– Esimerkiksi Pää-Äijissä showssa oli kettuja, pizzapoikia ja gigoloita. Toisaalta tehdään tosi tanssillisia ja lyyrisiä koreografioita. Reija Wäre on laittanut meidät tekemään todella monipuolisia juttuja, Laine iloitsee.

Koreografi jännittää esitystä – ”Saan tuskin hengitettyä”

Reija Wäre on yksi Suomen kysytyimmistä teatterikoreografeista. Hän ajautui UMK:hon vuonna 2013, kun hän teki Krista Siegfridsille koreografian. Nyt Wäre on jo kahtena vuotena vastannut kaikkien UMK-artistien koreografioista.

Kun Reija Wäre saa käsiinsä UMK-biisin, tapahtuu seuraavaa: Biisiä tietysti kuunnellaan aluksi, ja Wäre käy keskustelua, millaisia toiveita artistilla on esityksen suhteen. Sitten hän hahmottaa koreografialle karkean rungon. Rakenne pilkotaan yhä pienimmiksi osiksi, ja aivan viimeiseksi mietitään askeleet.

Ideat koreografioihin eivät synny itsestään. Tosin joskus idea saattaa olla hyvin vahva alusta asti, mutta yleensä sen kehittely vaatii paljon vaivaa. Konkarillekaan synnyttäminen ei ole aina ongelmatonta.

– Monesti on iskee epätoivo, että minulla ei ole yhtään ideaa eikä ainuttakaan askelta, Wäre sanoo.

Tärkeintä on se, syttyykö esityksen taika ja toimiiko kommunikaatio.― Reija Wäre

Työn tulos näkyy lavalla. Wäre kertoo olevansa tyytyväinen koreografioihinsa, mutta työhön kuuluu myös virheiden etsiminen.

– Yritän löytää keinoja ja keksiä virheitä, jotka ovat kommunikaation esteenä. Ehkä sitä on ylianalyyttinen ja kiinnittää huomiota sellaisiin yksityiskohtiin, jotka eivät ole niin olennaisia. Tärkeintä on se, syttyykö esityksen taika ja toimiiko kommunikaatio. Se on mielestäni kaikissa taidelajeissa se, mitä haetaan, Wäre kuvailee.

Live-lähetykset ovat koreografille jännä paikka. Harjoituksissa Wäre teeskentelee olevansa rauhallinen, vaikka sisällä kuohuisi.

– Sitten, kun kaikki ovat pukuhuoneissa ja menen monitorin luo, niin alan olemaan sellainen kuin oikeasti olen. Poukkoilen ja pyörin ja hädin tuskin saan hengitettyä, Reija nauraa.

– UMK on jokaiselle artistille todella tärkeä. Toivoisin, että kaikilla olisi sellainen esitys, joka heitä itseään tyydyttää. Ja kävi miten kävi, esityksen on oltava esittämisen arvoinen.

Reija Wäreellä oli näppinsä pelissä myös Chisun väliaikanumerossa.

Uuden Musiikin Kilpailun Finaali esitetään lauantaina 27.2. klo 21 kanavilla Yle TV2, Yle X3M ja Yle Radio Suomi. Finalistit ovat Cristal Snow, Stella Christine, Annica Milán & Kimmo Blom, Eini, Barbe-Q-Barbies, Tuuli Okkonen, Sandhja, Saara Aalto ja Mikael Saari. Äänestä suosikkiasi lähetyksen aikana.

Uusimmat sisällöt - UMK 2016