Hyppää pääsisältöön

Mielikuvitus ja johdonmukaisuus käsi kädessä

Adina Dumitrescu on säveltäjä, jonka musiikissa mielikuvituksellisuus ja johdonmukaisuus lyövät kättä. Uudella levyllä säveltäjä osoittaa ottaneensa vaikuttavasti ja tuoreesti haltuun kanteleen soittimena sekä sointien mahdollisuuksien tutkimuskenttänä. Yhden, kahden ja kolmen kanteleen kamarikokoonpanot saavat seurakseen lyömäsoittimia, laulajan ja bassoklarinetin, ja kokonaisuudesta sukeutuu hätkähdyttävän jännittävä matka sekä säveltäjänsä että kanteleen sointimaailmoihin.

cd-levyn kansi
cd-levyn kansi CD-levyt

Näin Jean Sibeliuksen sekä suomalaisen musiikin juhlavuodesta toipuneena on hyvä muistaa, että suomalaisessa musiikkikulttuurissa on Sibeliuksen lisäksi muutakin omaa, lainatun ja varastetun lisäksi. Yksi suomalaisena tunnettu ilmiö on kantele, joka sekin toki on tunnettu ympäri Itämeren. Suomalaisilla on kanteleeseen aivan oma suhteensa, ja soitin on meillä kehittynyt täysiveriseksi konsertti-instrumentiksi, jota voi opiskella Sibelius-Akatemialla.

Romanialainen säveltäjä ja tutkija Adina Dumitrescu on asunut Tampereella vuodesta 2003. Kotimaassaan musiikin lisäksi tietojenkäsittelyä opiskellut Dumitrescu teki Tampereen yliopistolle väitöskirjan kymmenen vuotta sitten, ja on kiinnostunut muun muassa musiikin ja matematiikan suhteesta sekä maailman kansanmusiikkien luokittelemisesta.

Uudella kantelelevyllään Dumitrescu osoittaa olevansa paitsi kykeneväinen luomaan musiikkia, jossa mielikuvituksellisuus ja johdonmukaisuus lyövät kättä, myös ottaneensa vaikuttavasti ja tuoreesti haltuun kanteleen soittimena sekä sointien mahdollisuuksien tutkimuskenttänä. Yhden, kahden ja kolmen kanteleen kamarikokoonpanot saavat seurakseen lyömäsoittimia, laulajan ja bassoklarinetin, ja kokonaisuudesta sukeutuu hätkähdyttävän jännittävä matka sekä säveltäjänsä että kanteleen sointimaailmoihin.

Musisointi, niin kanteleiden parissa kuin niiden kamaripartnereidenkin puolesta, on maailmanluokkaa, ja äänitykset ovat huoliteltuja, kuten on levykokonaisuuskin kansineen, esittelyteksteineen päivineen.

Adina Dumitrescu: kamarimusiikkiateoksia kanteleelle. - Eva Alkula, Jenny Vartiainen, ja Heidi Äijälä, kantele, sekä Emilie Losier, sopraano, Mikko Raasakka, bassoklarinetti, ja Janne Tuomi, lyömäsoittimet. (IMU-Inkoon musiikki, IMU-CD 152)

Kuuntele Uudet levyt 26.2.2016, toimittajana Ville Komppa.

 • Kalevi Ahon sooloteokset haastavat esittäjänsä ja kuulijansa

  Kalevi Ahon sooloteokset haastavat esittäjänsä ja kuulijansa

  Säveltäjä Kalevi Ahon ja BIS-levy-yhtiön vuosikymmeniä kestänyt yhteinen taival jatkuu, kun tasaiseen tahtiin ilmaantuu uutta Aho-äänistöä uusina tallenteina. Noin kolmenkymmenen profiilijulkaisun ansiosta alkaa valtaosa Ahon laajan tuotannon tärkeimmistä teoksista löytyä soivina dokumentteina.

 • Unohdettua orkesterimusiikkia laadukkaasti

  Unohdettua orkesterimusiikkia laadukkaasti

  No nyt! Musiikinhistorian sameat kerrokset kirkastuvat jälleen, kun Göteborgin sinfoniaorkesteri esittelee kapellimestari Johannes Gustavssonin johdolla kolme aiemmin äänitteillä kuulematonta teosta. Kiinnostavan kokonaisuuden säveltäjänimiä ovat Ida Moberg, Valborg Aulin sekä Elfrida Andrée. Ruotsalainen Elfrida Andrée (1841–1929) oli muun muassa säveltäjä, kapellimestari ja urkuri.

 • Trumpetti pelasti amerikansuomalaisen Allan Sihvolan hengen – Suomalaissoittajat Stalinin vainoissa

  Amerikansuomalainen muusikko vankileirien saaristossa.

  Amerikansuomalainen Allan Sihvola muutti 12-vuotiaana 1933 perheensä mukana ihanneyhteiskuntaa rakentamaan Neuvosto-Karjalaan. Toisen maailmansodan aikana hän joutui suomalaisena Tsheljabinskin vankileirille. Vähän yli 20-vuotias Sihvola laihtui luurangon laihaksi, mutta säilyi hengissä, sillä trumpetistina hänet hyväksyttiin leirin soittokuntaan. Kun Neuvostoliitto romahti 1990-luvun alussa, Sihvola ryhtyi kirjoittamaan muistelmiaan. Vei 25 vuotta ennen kuin kirja "Stalinin taivaan alle" julkaistiin.