Hyppää pääsisältöön

Miia Laitela palasi Salkkareihin – se on hurja juttu, aivan kuten hänen elämänsäkin

Venla Saartamon Salatuissa elämissä esittämä Miia Laitela kuoli syöpään 2000-luvun alussa. Vuonna 2016 hahmo on herännyt kuolleista ja palannut sarjaan.

Miia, oletko se sinä? // Kuva: MTV

17. tammikuuta 2002 on päivämäärä, jolloin lukuisten suomalaisten sydän murtui: Salatut elamät -sarjan Miia Laitela kuoli syöpään. Hän nukkui pois pitäen kädestä iki-ihanaa Saku Salinia. Miian isä, eeppinen Ismo, ja veli Kalle näkivät, kun Miia poistui ajasta ikuisuuteen – ainakin pois tv-ruuduista.

Nyt, yli 14 vuotta myöhemmin, hahmo on palannut sarjaan. Miia nähtiin torstaina 25. helmikuuta esitettävässä jakson lopussa. Jakson lopetuskuva, "sininen hetki" osui Miiaan.

Hahmon palaamisesta on huhuttu jo pitkään. Paluujaksossa emme saaneet Miiasta juuri mitään irti, mutta jos vanhat merkit pitävät paikkaansa, hänen elämänsä tulee olemaan täynnä nousuja ja etenkin laskuja.

Miia Laitelan elämä oli nimittäin melko hurjaa 2000-luvun taitteessa.

1. Äiti kuoli, isä hakkasi

Miia Laitelan äiti Liisa Laitela menehtyi syöpään Miian ollessa vain yhdeksän vuoden ikäinen. Miia ja Kalle jäivät yksinhuoltaja-Ismon huostaan. Lyhyestä pinnastaan tunnettu Ismo ei sietänyt sitä, että hänen poikansa on homoseksuaali. Siksipä hän pahoinpiteli lapsiaan toistuvasti.

Myös Miiaa.

Kalle, Ismo ja Miia kokivat perheenä kovia. // Kuva: MTV

2. Kolmiodraama johti poikaystävän kuolemaan.

Kotiolojen lisäksi Miialla oli perusteinien tapaan aikamoista hässäkkää myös parisuhdemarkkinoilla. Miia rakasti Saku Salinia, mutta ei saanut tarpeeksi vastakaikua tunteilleen. Niinpä Miia päätyi seurustelemaan Sakun kaverin Mika Pajun kanssa. Miia tuli Mikalle raskaaksi, mutta ei tuntenut olevansa valmis äidiksi. Hän teki abortin.

Wanhojen tansseissa Mika huomasi, kun Miia ja Saku suutelivat. Se johti luonnollisesti siihen, että Mika sai vakavan insuliinikohtauksen. Saku lähti kuskaamaan tätä sairaalaan, vaikka oli humalassa ja polttanut marihuanaa.

Auto suistui tieltä, ja Mika kuoli.

3. Uskonlahko oli viedä hengen

Miia otti Mikan kuoleman raskaasti ja liittyi Nooalaiset-lahkoon. Lahkon johtaja, jäseniä manipuloiva Toivo Karhu pääsi Miian pään sisään. Miia ei halunnut jättää lahkoa, vaikka lahkon johtajan tarkoitus oli saada jäsenet tappamaan itsensä.

Kun pihlajakatulaiset pääsivät jyvälle lahkon ideasta, he ryntäsivät pelastamaan Miiaa. He löysivät lahkon kartanolta videon, jossa Toivo Karhu ilmoitti aikeistaan kuolla yhdessä Miian kanssa. Miia ja Toivo olivat menneet merille troolarilla, josta löytyi myöhemmin vain karrelle palaneita ihmisjäänteitä. Kaikki paitsi Saku olivat varmoja, että Miia on kuollut.

Näin ei kuitenkaan ollut. Miia palasi kuvioihin ja ymmärsi, että Toivo oli ollut sekaisin. Kaikki oli hetken aikaa ihan hyvin.

Iloa ei – tietenkään – kestänyt pitkään.

4. Manipuloijan kynsistä vainoajan kynsiin

Miia matkasi Lontooseen selvittämään päätään. Siellä hän tutustui pakkomielteiseen Rami Hirvoseen, joka päätyi rakastamaan Miiaa. Väkivaltaisella ja sekavalla Ramilla oli erittäin kyseenalainen tapa osoittaa rakkautensa: hän yritti raiskata Miian Lontoossa. Rami ei Miian onneksi onnistunut tavoitteessaan, seurasi tätä Helsinkiin. Helsingissä Rami hyökkäsi Miian kimppuun. Tilanne kuitenkin rauhoittui Sakun ja Kallen tullessa apuun. Miia jäi Helsinkiin.

Venla Saartamon eli Salkkareiden Miia Laitela. // Kuva: MTV

5. Traaginen kuolema

Pian Miian vointi alkoi heiketä ja hän sai huimauskohtauksia. Oletettiin, että Miia kärsi aliravitsemuksesta. Syynä oli kuitenkin aivokasvain, joka lopulta koitui hänen kohtalokseen.

Tai no, eihän se tainnutkaan koitua Miian kohtaloksi, sillä nythän hän on palannut. Tai siis, emmehän me voi tietää, onko Venla Saartamon hahmo Miia Laitela vaiko esimerkiksi hänen kaksoisolentonsa.

Mutta toisaalta: onhan Salkkareissa herätty aiemminkin kuolleista. Esimerkiksi Miian äiti ei olekaan kuollut. Hän on elossa ja vaihtanut henkilöllisyytensä.

Ehkä kuolemasta herääminen on vaan Laiteloiden sukuvika.

Lue myös:

Salatut elämät täyttää 17 vuotta – teini-ikäinen Julia on seurannut Salkkareita koko elämänsä ajan