Hyppää pääsisältöön

Minun oppimistarinani

oivi oppija taputtaa
oivi oppija taputtaa Kuva: Yle/ Jyrki Valkama oppiminen,opi ja oivalla

Vaikeudet on tehty voitettaviksi. Fysioterapeutti Jari Holopainen, kouluavustaja Leena Pirskanen ja luontovalvoja Matti Hyhkö kertovat oman tarinansa.

Jari Holopainen

Fysioterapeutti Jari Holopainen kertoo oman tarinansa oppimisesta. Hän on valmistanut itse oppimateriaalinsa fysioterapeutin opintojaan varten. Tuloksena on visuaalisen oppijan unelma: kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa.

 • Itse tehty oppimateriaali
 • Runsaasti kuvia eri kulmista
 • Selkeä ja iso fontti
 • Ei ylisuuria tekstimassoja
 • Jaoteltua tietoa
 • Värilliset korostukset tekstissä

Leena Pirskanen

Kouluavustaja Leena Pirskanen kertoo omasta koulunkäynnistään. Kieliopintojen ja matematiikan vaikeus hämmensi ja ihmetytti. Nyt hän rohkaisee jokaista vaikeuksien kanssa painivaa hakemaan tietoa vertaistukiryhmistä.

 • Suulliset kokeet
 • Suullinen täydennys
 • Pilko oppimateriaali sopiviin osiin
 • Älä opiskele eri kieliä peräkkäin
 • Pyydä kokeissa lisäaikaa
 • Etsi onnistumisen kokemuksia
 • Vertaistuki on tärkeää asia.

Matti Hyhkö

Luontovalvoja Matti Hyhkön lukeminen ja kirjoittaminen eivät kouluaikana sujuneet toiveiden mukaisesti. Kaikki kuultu jäi luetun sijasta paremmin mieleen. Onneksi oma isä luki pojalleen paljon ääneen ja sitä perinnettä Matti on mielellään jatkanut oman poikansa kanssa.

 • Tietokoneen käyttö kirjoittamisessa
 • Oikolukuohjelmien käyttö
 • Opittavan materiaalin kuunteleminen
 • Äänikirjat ja -opetusohjelmat
 • Radio-ohjelmat
Kommentit

Oppimistaidot

Facebook, Twitter

 • Ota haltuun opiskelutekniikat! Unohda tuntikausien pänttääminen — opiskele nopeammin ja tehokkaammin

  Oikealla opiskelutekniikalla opit nopeammin ja tehokkaammin.

  Unohda tuntikausien pänttääminen — opiskele nopeammin ja tehokkaammin sen sijaan. Kun löydät itsellesi oikeat opiskelutekniikat, oppiminen helpottuu ja uudet asiat jäävät helpommin mieleen. Videoilta löydät helppoja tekniikoita, joiden avulla voit treenata esimerkiksi omaa lukunopeutta tai ottaa haltuun isoja kokonaisuuksia.

 • Paineessa-kampanja auttaa yo-stressissä

  Autamme valmistautumaan lukion suurimpaan urakkaan.

  Loputon kiire, valtava työmäärä ja paineet menestymisestä ovat usean lukiolaisen arkipäivää. Yle Abitreenien Paineessa -kampanja auttaa valmistautumaan lukion suurimpaan urakkaan, ylioppilaskirjoituksiin.

 • Muistin tukemiseksi on monia kikkoja

  Suurin osa meistä oppii useilla eri tyyleillä.

  Suurin osa meistä oppii useilla eri tyyleillä - jopa eri tyyleillä eri aikoina elämässämme. Tarkkaavaisuuteni kohdistuu eri asioihin. Hahmotan ympäristöäni ja muistan opittua eri tavoin. Olemme kaikki erilaisia oppijoina.

 • Empatiaa voi oppia myös digiaikana

  Miksi empatia on tärkeää? Millä tavoin se kehittyy?

  Yksiselitteistä suositusta lasten netinkäytöstä ei ole. Lasten tiedetään kuitenkin tarvitsevan riittävästi sensitiivistä vuorovaikutusta tärkeän aikuisen kanssa. Miksi empatia on tärkeää ja kannattaako lapsen ruutuaikaa rajoittaa?