Hyppää pääsisältöön

Muscle Shoals on sydäntä ja jalkoja liikuttava dokumenttielokuva syvän etelän mustasta soundista, jonka loivat valkoiset maalaispojat

Muscle Shoals. Dokumenttielokuva legendaarisesta studiosta Muscle Shoalsissa Alabamassa.
Muutama The Swampersin keräämä kultalevy. Muscle Shoals. Dokumenttielokuva legendaarisesta studiosta Muscle Shoalsissa Alabamassa. muscle shoals

Pieni kaupunki, suuri studio: Muscle Shoals on dokumenttielokuva syvän etelän mustasta soundista, jonka loivat valkoiset maalaispojat.
Teemalla lauantaina 22.7.2017 klo 20, Areenassa 7 päivää.

Teema uusii kesällä 2017 kaksi hienoa dokumenttielokuvaa populaarimusiikin tuntemattomista sankareista: studiomuusikoista. Suurenmoisen musiikin tekijöistä, joita olet varmasti kuullut mutta joista et ehkä tiedä mitään, nimeäkään. The Wrecking Crew on hengästyttävä tarina Los Angelesin parhaiden sessiomuusikoiden saavutuksista; nyt nähtävä Muscle Shoals kertoo pienen kaupungin suuren soundin luoneista studiomuusikoista.

Muscle Shoals. Dokumenttielokuva legendaarisesta studiosta Muscle Shoalsissa Alabamassa. Elokuvan juliste.
Muscle Shoals. Dokumenttielokuva legendaarisesta studiosta Muscle Shoalsissa Alabamassa. Elokuvan juliste. Muscle Shoals,elokuvajuliste

Muscle Shoalsin pikkukaupungissa Alabamassa ei ole juuri muuta kuin kaksi studiota, Fame ja Muscle Shoals Sound. 1960–70-luvuilla niissä tehtiin ällistyttävä määrä upeaa musiikkia, mustaa etelän soulia. Vielä hämmästyttävämpää oli, että tuon funkyn soundin loivat valkoiset maalaispojat. Nämä studiomuusikot käyttivät itsestään nimeä The Swampers.

Greg Camalierin ohjaaman Muscle Shoals -dokumenttielokuvan päähenkilöksi nousee Rick Hall, jonka perustamassa Fame-studiossa tehtiin 1960-luvulla soulmusiikin historiaa. Dokumentissa muistellaan muun muassa legendaariseksi muotoutunutta levytyssessiota tammikuussa 1967: ujon näköiset valkonaamat kohtasivat – tulevan – mustan musiikin supertähden Aretha Franklinin. Kohtaamisesta syntyi I Never Loved a Man (The Way I Love You). Soulin kuningatar oli löytänyt äänensä.

Se oli vasta alkua. Vuonna 1969 studiomuusikot perustivat oman Muscle Shoals Studionsa. Swampersin kanssa ovat levyttäneet muun muassa The Staple Singers, Wilson Pickett, Bob Seger, Rod Stewart, Elkie Brooks, Duane Allman, Paul Simon, Lynyrd Skynyrd, Joe Cocker, Glenn Frey, Julian Lennon, J.J. Cale, Alice in Chains, Joe Tex, Bobby Blue Bland, Eddie Floyd, Tony Joe White ja The Rolling Stones.

Dokumentissa Muscle Shoalsin magiasta puhuvat Swampersin ja Rick Hallin lisäksi muun muassa Aretha Franklin, Bono, Clarence Carter, Jimmy Cliff, Mick Jagger, Etta James, Gregg Allman, Alicia Keys, Keith Richards, Percy Sledge ja Steve Winwood.

Esimerkiksi Paul Simon ilmoitti Stax Recordsille haluavansa Kodachromen levytykseen "samat mustat kaverit jotka soittivat kappaleella I'll Take You There". Se kyllä sopii, hänelle vastattiin, mutta ne ovat varsin kalpeita kavereita. Nuo kalpeat kaverit Tennessee-joen varren pikkukaupungista päätyivät lopulta soittamaan noin 75 kulta- ja platinalevylle.

 • Muscle Shoals. USA 2013. Dokumenttielokuva, ohjaus Greg Camalier.


Artikkeliin on päivitetty uusintatiedot 11.6.2017.

 • Kuolematon Jeanne Moreau on Teemalauantain tähti

  Pitkä ilta Jeanne Moreaun (1928–2017) seurassa.

  Teemalauantai 20.1.2018 on suurenmoisen ranskalaisnäyttelijän muistoilta. Jeanne Moreau (1928–2017) olisi täyttänyt 90 vuotta 23.1. Teemaillassa nähdään elokuvat Hissillä mestauslavalle ja Kuolematon tarina sekä dokumentti Moreausta vuodelta 2007.

 • Kirjailija Kjell Westö vuoden 1918 tapahtumista: "Järkyttävintä oli sisällissodan jälkeinen julma kosto"

  Kjell Westö puhuu sisällissodan jälkeisistä tapahtumista.

  Suomen sisällissota alkoi tammikuun lopulla 100 vuotta sitten. Teeman Elävän arkiston paketissa nähdään aiheesta kolme romaania kirjoittaneen Kjell Westön tuore haastattelu sekä kaksi dokumenttia 1960- ja -80-luvuilta. Niissä ääneen pääsevät myös sisällissodan kokeneet ihmiset. Ohjelmat televisiossa: Yle Teema torstaina 18.1. klo 22.45, perjantaina 19.1. klo 14.55 ja maanantaina 22.1.

 • Beside Bowie: kitaristi Mick Ronsonin tarina avaa vuoden 2018 Bowie-teemaillan

  Teemalauantai on jälleen omistettu David Bowielle.

  David Bowien kuolemasta tuli kuluneeksi kaksi vuotta 10.1.2018 – tammikuinen Bowie-ilta alkaa jo muodostua Teeman traditioksi! Tämän vuoden ensi-ilta on pitkä dokumenttielokuva Spiders from Mars -kitaristi Mick Ronsonista (1946–1993), kertojaäänenä itse Bowie. Lisäksi nähdään upea dokumentti David Bowien viimeiset vuodet (2017) sekä elokuva Merry Christmas Mr. Lawrence (1983).

Yle Teema

 • Beside Bowie: kitaristi Mick Ronsonin tarina avaa vuoden 2018 Bowie-teemaillan

  Teemalauantai on jälleen omistettu David Bowielle.

  David Bowien kuolemasta tuli kuluneeksi kaksi vuotta 10.1.2018 – tammikuinen Bowie-ilta alkaa jo muodostua Teeman traditioksi! Tämän vuoden ensi-ilta on dokumenttielokuva Spiders from Mars -kitaristi Mick Ronsonista, kertojaäänenä itse Bowie. Lisäksi nähdään dokumentti David Bowien viimeiset vuodet (2017), elokuva Merry Christmas Mr. Lawrence (1983) ja musiikkivideoita. Kaikki myös Areenassa.

 • Milanon naisten paratiisi

  Uusi italialainen draamasarja 1950-luvun tavaratalosta

  Italialaissarjassa seurataan elämää 1950-luvun Milanossa, uudessa loisteliaassa tavaratalossa. Sarja jatkuu uusin, toisen tuotantokauden jaksoin.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!