Hyppää pääsisältöön

Muscle Shoals on sydäntä ja jalkoja liikuttava dokumenttielokuva syvän etelän mustasta soundista, jonka loivat valkoiset maalaispojat

Muscle Shoals. Dokumenttielokuva legendaarisesta studiosta Muscle Shoalsissa Alabamassa.
Muutama The Swampersin keräämä kultalevy. Muscle Shoals. Dokumenttielokuva legendaarisesta studiosta Muscle Shoalsissa Alabamassa. muscle shoals

Pieni kaupunki, suuri studio: Muscle Shoals on dokumenttielokuva syvän etelän mustasta soundista, jonka loivat valkoiset maalaispojat.
Teemalla lauantaina 22.7.2017 klo 20, Areenassa 7 päivää.

Teema uusii kesällä 2017 kaksi hienoa dokumenttielokuvaa populaarimusiikin tuntemattomista sankareista: studiomuusikoista. Suurenmoisen musiikin tekijöistä, joita olet varmasti kuullut mutta joista et ehkä tiedä mitään, nimeäkään. The Wrecking Crew on hengästyttävä tarina Los Angelesin parhaiden sessiomuusikoiden saavutuksista; nyt nähtävä Muscle Shoals kertoo pienen kaupungin suuren soundin luoneista studiomuusikoista.

Muscle Shoals. Dokumenttielokuva legendaarisesta studiosta Muscle Shoalsissa Alabamassa. Elokuvan juliste.
Muscle Shoals. Dokumenttielokuva legendaarisesta studiosta Muscle Shoalsissa Alabamassa. Elokuvan juliste. Muscle Shoals,elokuvajuliste

Muscle Shoalsin pikkukaupungissa Alabamassa ei ole juuri muuta kuin kaksi studiota, Fame ja Muscle Shoals Sound. 1960–70-luvuilla niissä tehtiin ällistyttävä määrä upeaa musiikkia, mustaa etelän soulia. Vielä hämmästyttävämpää oli, että tuon funkyn soundin loivat valkoiset maalaispojat. Nämä studiomuusikot käyttivät itsestään nimeä The Swampers.

Greg Camalierin ohjaaman Muscle Shoals -dokumenttielokuvan päähenkilöksi nousee Rick Hall, jonka perustamassa Fame-studiossa tehtiin 1960-luvulla soulmusiikin historiaa. Dokumentissa muistellaan muun muassa legendaariseksi muotoutunutta levytyssessiota tammikuussa 1967: ujon näköiset valkonaamat kohtasivat – tulevan – mustan musiikin supertähden Aretha Franklinin. Kohtaamisesta syntyi I Never Loved a Man (The Way I Love You). Soulin kuningatar oli löytänyt äänensä.

Se oli vasta alkua. Vuonna 1969 studiomuusikot perustivat oman Muscle Shoals Studionsa. Swampersin kanssa ovat levyttäneet muun muassa The Staple Singers, Wilson Pickett, Bob Seger, Rod Stewart, Elkie Brooks, Duane Allman, Paul Simon, Lynyrd Skynyrd, Joe Cocker, Glenn Frey, Julian Lennon, J.J. Cale, Alice in Chains, Joe Tex, Bobby Blue Bland, Eddie Floyd, Tony Joe White ja The Rolling Stones.

Dokumentissa Muscle Shoalsin magiasta puhuvat Swampersin ja Rick Hallin lisäksi muun muassa Aretha Franklin, Bono, Clarence Carter, Jimmy Cliff, Mick Jagger, Etta James, Gregg Allman, Alicia Keys, Keith Richards, Percy Sledge ja Steve Winwood.

Esimerkiksi Paul Simon ilmoitti Stax Recordsille haluavansa Kodachromen levytykseen "samat mustat kaverit jotka soittivat kappaleella I'll Take You There". Se kyllä sopii, hänelle vastattiin, mutta ne ovat varsin kalpeita kavereita. Nuo kalpeat kaverit Tennessee-joen varren pikkukaupungista päätyivät lopulta soittamaan noin 75 kulta- ja platinalevylle.

 • Muscle Shoals. USA 2013. Dokumenttielokuva, ohjaus Greg Camalier.


Artikkeliin on päivitetty uusintatiedot 11.6.2017.

Yle Teema

 • Puoli vuosisataa Kaustisen kansanmusiikkijuhlia

  Mestaripelimanneja sekä festivaalitunnelmaa vuodelta 1972

  Kaustisen kansanmusiikkijuhlat on tarjonnut unohtumattomia elämyksiä jo viidenkymmenen vuoden ajan. Yle Teema onnittelee puolen vuosisadan ikäistä festivaalia ja esittää synttäreiden kunniaksi kahden mestaripelimannin henkilökuvat sekä ohjelman festivaalista vuodelta 1972.

 • Sulkavalla on soudettu kilpaa jo 50 vuotta

  Sulkavalla on soudettu kilpaa jo 50 vuotta

  Suomalaiset ovat saunahulluja, se tiedetään, mutta meissä on paljon myös soutuhulluja. Heinäkuun toisena viikonloppuna tuhannet suomalaiset pakkaavat soutuveneen auton katolle tai traileriin, ja sitten lähdetään kohti kaunista Itä-Savoa. Teema maanantaina 3.7. klo 12, torstaina 6.7. klo 22.45 ja perjantaina 7.7. klo 14.55 Sulkavan suursoudut täyttää tänä vuonna komeat 50 vuotta.

 • Taidetutkimukset-sarjan kolmannella kaudella etsitään taas kadonneita mestariteoksia

  Kauden taiteilijat ovat Vuillard, Constable ja Gainsborough

  Taidetutkimukset on BBC:n jännittävä sarja, jossa etsitään ja löydetään kadonneita mestariteoksia. Taidetuntijat Philip Mould ja Bendor Grosvenor sekä toimittaja Fiona Bruce perehtyvät teoksiin, joiden he uskovat olevan kuuluisien taiteilijoiden tuntemattomia tai kadonneita töitä ja yrittävät koota todisteet, joilla maailman johtavat taide-ekspertit saataisiin vakuuttuneeksi niiden aitoudesta.

 • Jazzia! Teeman kesässä soi paholaisen torvi ja Verneri Pohjolan trumpetti

  Kesäkuu alkaa Teemalla saksofonin soinnilla.

  Teemalla puhalletaan kesän avaukseen jazzin meininkiä. Jazzkesä alkaa muhkeasti saksofonin soinnilla ja huipentuu trumpetisti Verneri Pohjolasta kertovan dokumentin ensi-iltaan 17.6. Siinä välissä ääneen pääsevät muun muassa Ornette Coleman, Rahsaan Roland Kirk, Donny McCaslin ja Charles Lloyd. Kesäkuun kolme perättäistä Yle Liveä on taltioitu Tampere Jazz Happeningissä, ja kesäkuun ensimmäinen Teemalauantai on omistettu paholaisen torvelle eli saksofonille.

 • Velvet – muotitalon tarina

  Suosikkisarjan uusi kausi alkaa 31.5.!

  Teemalla suuren suosion saavuttanut espanjalaissarja sijoittuu 1950–60-luvuille ja kertoo eräästä maan hienoimmista tavarataloista. Velvetin uusi neljäs kausi alkaa Teemalla 31.5.2017.

 • Batman

  Batkanava on Teema ja Bat-aika perjantai klo 19

  Vaviskaa Gotham Cityn konnat ja Batmanin arkkiviholliset! Batman valtaa Teeman. Vuoden 2017 aikana nähdään sarjan 1. ja 2. tuotantokausi! Joka perjantai kaksi jaksoa kerrallaan samaan lepakkoaikaan samalla lepakkokanavalla.
  perjantaisin klo 20.00

 • Pyhä hallusinaatio mikä Batman-albumi!

  Katso upea valokuvakooste suomalaisia Batmanejä ennen ja nyt

  Pyhät bikinit! Suomi on täynnä viittasankareita. Katsojat lähettivät meille omia Batman-kuviaan vuosilta 1966–2015. Toinen toistaan hienompia valokuvia on jo liki 150. Katso ja hämmästy!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!