Hyppää pääsisältöön

Muscle Shoals on sydäntä ja jalkoja liikuttava dokumenttielokuva syvän etelän mustasta soundista, jonka loivat valkoiset maalaispojat

Muscle Shoals. Dokumenttielokuva legendaarisesta studiosta Muscle Shoalsissa Alabamassa.
Muutama The Swampersin keräämä kultalevy. Muscle Shoals. Dokumenttielokuva legendaarisesta studiosta Muscle Shoalsissa Alabamassa. muscle shoals

Pieni kaupunki, suuri studio: Muscle Shoals on dokumenttielokuva syvän etelän mustasta soundista, jonka loivat valkoiset maalaispojat.
Teemalla lauantaina 22.7.2017 klo 20, Areenassa 7 päivää.

Teema uusii kesällä 2017 kaksi hienoa dokumenttielokuvaa populaarimusiikin tuntemattomista sankareista: studiomuusikoista. Suurenmoisen musiikin tekijöistä, joita olet varmasti kuullut mutta joista et ehkä tiedä mitään, nimeäkään. The Wrecking Crew on hengästyttävä tarina Los Angelesin parhaiden sessiomuusikoiden saavutuksista; nyt nähtävä Muscle Shoals kertoo pienen kaupungin suuren soundin luoneista studiomuusikoista.

Muscle Shoals. Dokumenttielokuva legendaarisesta studiosta Muscle Shoalsissa Alabamassa. Elokuvan juliste.
Muscle Shoals. Dokumenttielokuva legendaarisesta studiosta Muscle Shoalsissa Alabamassa. Elokuvan juliste. Muscle Shoals,elokuvajuliste

Muscle Shoalsin pikkukaupungissa Alabamassa ei ole juuri muuta kuin kaksi studiota, Fame ja Muscle Shoals Sound. 1960–70-luvuilla niissä tehtiin ällistyttävä määrä upeaa musiikkia, mustaa etelän soulia. Vielä hämmästyttävämpää oli, että tuon funkyn soundin loivat valkoiset maalaispojat. Nämä studiomuusikot käyttivät itsestään nimeä The Swampers.

Greg Camalierin ohjaaman Muscle Shoals -dokumenttielokuvan päähenkilöksi nousee Rick Hall, jonka perustamassa Fame-studiossa tehtiin 1960-luvulla soulmusiikin historiaa. Dokumentissa muistellaan muun muassa legendaariseksi muotoutunutta levytyssessiota tammikuussa 1967: ujon näköiset valkonaamat kohtasivat – tulevan – mustan musiikin supertähden Aretha Franklinin. Kohtaamisesta syntyi I Never Loved a Man (The Way I Love You). Soulin kuningatar oli löytänyt äänensä.

Se oli vasta alkua. Vuonna 1969 studiomuusikot perustivat oman Muscle Shoals Studionsa. Swampersin kanssa ovat levyttäneet muun muassa The Staple Singers, Wilson Pickett, Bob Seger, Rod Stewart, Elkie Brooks, Duane Allman, Paul Simon, Lynyrd Skynyrd, Joe Cocker, Glenn Frey, Julian Lennon, J.J. Cale, Alice in Chains, Joe Tex, Bobby Blue Bland, Eddie Floyd, Tony Joe White ja The Rolling Stones.

Dokumentissa Muscle Shoalsin magiasta puhuvat Swampersin ja Rick Hallin lisäksi muun muassa Aretha Franklin, Bono, Clarence Carter, Jimmy Cliff, Mick Jagger, Etta James, Gregg Allman, Alicia Keys, Keith Richards, Percy Sledge ja Steve Winwood.

Esimerkiksi Paul Simon ilmoitti Stax Recordsille haluavansa Kodachromen levytykseen "samat mustat kaverit jotka soittivat kappaleella I'll Take You There". Se kyllä sopii, hänelle vastattiin, mutta ne ovat varsin kalpeita kavereita. Nuo kalpeat kaverit Tennessee-joen varren pikkukaupungista päätyivät lopulta soittamaan noin 75 kulta- ja platinalevylle.

 • Muscle Shoals. USA 2013. Dokumenttielokuva, ohjaus Greg Camalier.


Artikkeliin on päivitetty uusintatiedot 11.6.2017.

Yle Teema

 • Bruce Springsteen katsoo taakseen

  40 Springsteen-keikkaa nähnyt Jukka Kuosmanen kirjoittaa.

  "Olen täysin jäävi fanipohjani takia sanomaan dokumentin kohteesta Bruce Springsteenistä yhtään mitään, mutta kyseisen dokumentin katsomiseen olen pätevöitynyt 30 viime vuotta." Toimittaja Jukka Kuosmanen kirjoittaa Teemalla 18.11.2017 ensi-iltansa saavasta dokumenttielokuvasta Bruce Springsteen omin sanoin.

 • Ensi-iltoja ja klassikoita, naurua ja kauhua, Beatlesia ja black metalia – Teemalauantait ja musiikkidokumentit syksyllä 2017

  Musiikkia, elokuvaa, rakkautta, anarkiaa, vampyyrejä...

  Musiikkia, elokuvaa, rakkautta, anarkiaa, etsijöitä, koomikkoja, natseja, vampyyrejä, ysärimeininkiä, Jacques Tati, Bruce Springsteen, Jack Nicholson, Max Schreck, Julianne Moore, Sidse Babett Knudsen, Hanna Schygulla, Ann Savo... Sekä reposaarelainen samurai nimeltä Rauni. Teeman lauantai-iltojen syksyn ohjelmisto, olkaa hyvät!

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!

 • Lokakuun vallankumous Teeman elokuvissa ja dokumenteissa syksyllä 2017

  Neuvostoliiton varhaistaidetta, tsaarien Venäjän historiaa

  Teema esittää syksyllä 2017 varhaisen Neuvostoliiton elokuvia sekä dokumentteja tsaarien Venäjän historiasta ja bolševikkien vallan alkuvuosien taiteesta. Lokakuun vallankumous mullisti Venäjän ja muutti koko maailmanhistorian suuntaa sata vuotta sitten. Teemalla alkaa kumouksen vuosipäivän alla sarja dokumentteja ja elokuvia, jotka piirtävät kuvaa Venäjästä ennen ja jälkeen vallankumouksen.

 • Elokuvan vallankumous

  Varhainen neuvostovalta antoi taiteilijoille tilaa kokeilla

  Varhainen Neuvostoliitto antoi taiteilijoilleen tilaa kokeilla, ja tuloksena oli mullistavaa elokuvaa, vaikka vapaus jäikin lyhytaikaiseksi.

 • Venäjän vallankumousjuhlissa ei pihistelty paraatin koossa

  Veneäjän vallankumousjuhlissa ei pihistelty paraatin koossa

  Täällä Moskova ja Punainen tori. Kommunistisen puolueen johto ja sotilaskomentajat ovat juuri nousseet Leninin mausoleumin päälle. Kremlin kellot kajauttavat kymmenen lyöntiä ja juhlamenot voivat alkaa. Näin käynnistyivät Venäjän vallankumouksen 70-vuotisjuhlat vuonna 1987 ja selostajana oli Yleisradion pitkäaikainen ja ansioitunut kirjeenvaihtaja Reijo Nikkilä.

 • Fritz Lang pahuuden voimien kuvajaana

  Saksalaisen elokuvan lokakuussa Mabuset ja M

  Teeman saksalaisen elokuvan lokakuun keskeinen ohjaaja on Fritz Lang. Kuukauden aikana nähdään Langin Tohtori Mabuse -elokuvat vuosilta 1922 ja 1933 sekä M – kaupunki etsii murhaajaa. Mielenkiintoisen näkökulman Langiin antaa Gordian Mauggin vuonna 2016 valmistunut tosipohjainen draama ohjaaja Langista sarjamurhaajan jäljillä.

 • Teema tuo Jacques Tatin koko tuotannon loppuvuodeksi Areenaan!

  Tatin koko tuotanto Teeman Areena-kanavalla 9.10. alkaen

  Lokakuun 9. päivänä Jacques Tatin syntymästä tulee kuluneeksi 110 vuotta. Samana päivänä Teeman Areena-kanavalla julkaistaan Jacques Tatin koko säilynyt tuotanto ja paljon muuta tätä koomikkoneroa sivuavaa ohjelmistoa. Teemalauantai ottaa varaslähdön jo 7.10. klo 21.

 • Teeman syksyn 2017 elokuvat

  Elokuvia tiistaista sunnuntaihin

  Syksyn 2017 elokuvateemoja ovat muun muassa Jacques Tati, Saksa Mabusesta Hitleriin, Viro, Lokakuun vallankumous, Stanley Kubrick ja itsenäinen Suomi.

 • Ysärillä lama kouraisi ja syvältä - kunnes noustiin taas

  90-luku alkoi Suomen putoamisella syvään talouslamaan.

  90-luvun suuri lama ja suurtyöttömyys olivat Suomen sodanjälkeisen historian totisimpia paikkoja. Teeman Elävän arkiston paketissa nähdään kylmäävä dokumentti talouskriisiin ajautumisesta sekä omalaatuista viihdettä ysärin lopulta, jolloin oltiin jo Nokian siivittämässä nousukiidossa.

 • Batman

  Batkanava on Teema ja Bat-aika perjantai klo 19

  Vaviskaa Gotham Cityn konnat ja Batmanin arkkiviholliset! Batman valtaa Teeman. Vuoden 2017 aikana nähdään sarjan 1. ja 2. tuotantokausi! Joka perjantai kaksi jaksoa kerrallaan samaan lepakkoaikaan samalla lepakkokanavalla.
  perjantaisin klo 20.00

 • Pyhä hallusinaatio mikä Batman-albumi!

  Katso upea valokuvakooste suomalaisia Batmanejä ennen ja nyt

  Pyhät bikinit! Suomi on täynnä viittasankareita. Katsojat lähettivät meille omia Batman-kuviaan vuosilta 1966–2015. Toinen toistaan hienompia valokuvia on jo liki 150. Katso ja hämmästy!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!