Hyppää pääsisältöön

Muscle Shoals on sydäntä ja jalkoja liikuttava dokumenttielokuva syvän etelän mustasta soundista, jonka loivat valkoiset maalaispojat

Muscle Shoals. Dokumenttielokuva legendaarisesta studiosta Muscle Shoalsissa Alabamassa.
Muutama The Swampersin keräämä kultalevy. Muscle Shoals. Dokumenttielokuva legendaarisesta studiosta Muscle Shoalsissa Alabamassa. muscle shoals

Pieni kaupunki, suuri studio: Muscle Shoals on dokumenttielokuva syvän etelän mustasta soundista, jonka loivat valkoiset maalaispojat.
Teemalla lauantaina 22.7.2017 klo 20, Areenassa 7 päivää.

Teema uusii kesällä 2017 kaksi hienoa dokumenttielokuvaa populaarimusiikin tuntemattomista sankareista: studiomuusikoista. Suurenmoisen musiikin tekijöistä, joita olet varmasti kuullut mutta joista et ehkä tiedä mitään, nimeäkään. The Wrecking Crew on hengästyttävä tarina Los Angelesin parhaiden sessiomuusikoiden saavutuksista; nyt nähtävä Muscle Shoals kertoo pienen kaupungin suuren soundin luoneista studiomuusikoista.

Muscle Shoals. Dokumenttielokuva legendaarisesta studiosta Muscle Shoalsissa Alabamassa. Elokuvan juliste.
Muscle Shoals. Dokumenttielokuva legendaarisesta studiosta Muscle Shoalsissa Alabamassa. Elokuvan juliste. Muscle Shoals,elokuvajuliste

Muscle Shoalsin pikkukaupungissa Alabamassa ei ole juuri muuta kuin kaksi studiota, Fame ja Muscle Shoals Sound. 1960–70-luvuilla niissä tehtiin ällistyttävä määrä upeaa musiikkia, mustaa etelän soulia. Vielä hämmästyttävämpää oli, että tuon funkyn soundin loivat valkoiset maalaispojat. Nämä studiomuusikot käyttivät itsestään nimeä The Swampers.

Greg Camalierin ohjaaman Muscle Shoals -dokumenttielokuvan päähenkilöksi nousee Rick Hall, jonka perustamassa Fame-studiossa tehtiin 1960-luvulla soulmusiikin historiaa. Dokumentissa muistellaan muun muassa legendaariseksi muotoutunutta levytyssessiota tammikuussa 1967: ujon näköiset valkonaamat kohtasivat – tulevan – mustan musiikin supertähden Aretha Franklinin. Kohtaamisesta syntyi I Never Loved a Man (The Way I Love You). Soulin kuningatar oli löytänyt äänensä.

Se oli vasta alkua. Vuonna 1969 studiomuusikot perustivat oman Muscle Shoals Studionsa. Swampersin kanssa ovat levyttäneet muun muassa The Staple Singers, Wilson Pickett, Bob Seger, Rod Stewart, Elkie Brooks, Duane Allman, Paul Simon, Lynyrd Skynyrd, Joe Cocker, Glenn Frey, Julian Lennon, J.J. Cale, Alice in Chains, Joe Tex, Bobby Blue Bland, Eddie Floyd, Tony Joe White ja The Rolling Stones.

Dokumentissa Muscle Shoalsin magiasta puhuvat Swampersin ja Rick Hallin lisäksi muun muassa Aretha Franklin, Bono, Clarence Carter, Jimmy Cliff, Mick Jagger, Etta James, Gregg Allman, Alicia Keys, Keith Richards, Percy Sledge ja Steve Winwood.

Esimerkiksi Paul Simon ilmoitti Stax Recordsille haluavansa Kodachromen levytykseen "samat mustat kaverit jotka soittivat kappaleella I'll Take You There". Se kyllä sopii, hänelle vastattiin, mutta ne ovat varsin kalpeita kavereita. Nuo kalpeat kaverit Tennessee-joen varren pikkukaupungista päätyivät lopulta soittamaan noin 75 kulta- ja platinalevylle.

  • Muscle Shoals. USA 2013. Dokumenttielokuva, ohjaus Greg Camalier.

Artikkeliin on päivitetty uusintatiedot 11.6.2017.
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa