Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Näkökulma: Kuulen vuokranantajien äänen

Janne Junttila
Janne Junttila Kuva: ILMARI FABRITIUS Kuningaskuluttaja,kuningaskuluttaja

Lakia arvioidaan parhaillaan. Vuokranantajien lobbarit vartioivat etuaan tarkasti. Vuokralaisella ei ole varaa edes riidellä.

Vaikka ARA-lakeja on viilattu, kasvukeskuksissa rakentamista vauhditettu ja kaupungin vuokra-asuntoja tuettu, kallistuu asuminen koko ajan. Vuokrankorotuksissa tehdään myös selkeitä ylilyöntejä.

Lukuisat vuokralaiset ovat kertoneet Kuningaskuluttajalle vuokrankorotuksistaan.

Selvitinkin Suomen suurimman käräjäoikeuden tapauksien perusteella, nostavatko vuokralaiset vuokran korotuksiin tai tasoon liittyviä kanteita. Eivät nosta. Riski hävitä juttu koetaan liian suureksi. Oikeudenkäyntikulut hirvittävät.


Vuokralainen on kuitenkin vuokrasopimusta tehtäessä yleensä heikompi osapuoli, etenkin suurissa kaupungeissa. Lain pitäisi turvata heikomman oikeuksia.

10 prosentin vuokrankorotus ei ole kohtuullinen

Sopimusvapautta on vaalittu alan omalla ohjeella ”hyvällä vuokratavalla”.

Se kaipaa päivittämistä. "Hyvän vuokratavan" mukaan vuokrankorotus saa olla enintään 15 prosenttia. Kenen mielestä edes 10 prosentin vuosikorotus on kohtuullinen?

Jo sadan euron korotus on iso muutos esimerkiksi yksinasujan kuukausimenoissa. Mediaanitulo ("keskimmäinen palkka") ei ole noussut vuosikausiin. Myös kuluttajahintojen nousu on pysähtynyt.

Tietojeni mukaan esimerkiksi Sato on tehnyt kahdessa kohteessa 15 ja 10 prosentin perättäiset korotukset.

”Hyvän vuokratavan” mukaan vuokranantaja voi luvan kanssa periä sopimuksessa mainitut vuokrankorotukset peräti kolme vuotta takautuvasti. Miksi vuokranantaja saa tällaisen jouston? Kustannusten nousuun voi varautua indeksiin sidotulla korotusehdolla.

Vuokranantajat hyvin edustettuina lainvalmistelussa

Vuokra-asuntoja koskeva lainsäädäntö on parhaillaan arvioitavana. Nykyinen laki on vuodelta 1995, jolloin vuokra-asumisen sääntelyä Suomessa purettiin.

Yksi havainnoistani on, että vuokranantajien ja kiinteistön omistajien ääni kuuluu lainvalmistelussa varsin hyvin.

Ympäristöministeriö kilpailutti lainsäädännön arvioinnin viime syksynä. Selvityksen laatii Asianajotoimisto KAK:n toimitusjohtaja, joka on tunnettu lain asiantuntija, mutta hän on työskennellyt aiemmin lähinnä kiinteistön omistajien edunvalvojana. Hän toimi vuosia myös Helsingin hovioikeudessa nimenomaan vuokranantajien asiantuntijana.

Isot yhtiöt, Sato ja VVO, ovat edustettuna selvitystä valvovassa ohjausryhmässä RAKLI ry:n kautta.

Myös Suomen vuokranantajat ry on ohjausryhmässä. Se asettui tiedotteessaan puolustamaan näyttävästi Saton tekemää vuokrankorotusta, joka oli liki 30 prosenttia puolessatoista vuodessa.

Vuokralaisia edustaa ohjausryhmässä yksin Vuokralaiset ry:n Anne Viita. Hän on paljon vartijana eikä järjestön vääntövoima liene kummoinen. Järjestö kannattaa korotuskattoa.

Toteutuuko tasapuolisuus?

Haastattelemani siviilioikeuden professorin Urpo Kankaan mielestä lain arvioinnin teettäminen asianajotoimistolla ei ole tasapuolinen menettelytapa.

– Olisi aivan uskomatonta, jos oikeusministeriö tilaisi konsulttiselvityksen avioliittolaista tai perintökaaresta. Rikoslaista mahdoton ajatellakaan, Kangas sanoi haastattelussani.

Kankaan mielestä arviointityöhön tarvittaisiin laaja-alaisempi työryhmä. Asumisen hinnan, sääntelykeinojen ja eri tahojen oikeuksien punnitseminen vaativat parlamentaarista pohdintaa.

Siviilioikeuden professorit ehdottavat vuokra-asiakäräjöintiin kevennettyä menettelyä. Se laskisi kannekynnystä molemmille osapuolille tasapuolisesti.

Sääntelyä ei tarvita, jos vuokralaisilla on neuvotteluvoimaa ja aito mahdollisuus kannella härskeistä vuokrista.

Lukuisat yksityiset ja yleishyödylliset vuokranantajat toimivat vastuullisesti ja maltillisesti. Vuokralainen ei kuitenkaan kiistatilanteessa ole likimainkaan tasavahva neuvottelukumppani.

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.