Hyppää pääsisältöön

Oppimiseen on paljon apuvälineitä

Nainen kuuntelee käsi korvalla
Nainen kuuntelee käsi korvalla Kuva: yle, kirsi kukkurainen, yle oppiminen oppiminen,opi ja oivalla

Oppiminen saattaa vaatia tavallista enemmän työtä, mutta vaivannäkö kannattaa. Oppimisen helpottamiseksi on kehitetty oivaltavia apuvälineitä. Eikä kannata unohtaa myöskään vanhoja kikkoja: esimerkiksi taskupeiliä voi käyttää apuvälineenä ääntämisen harjoittelussa.

Tiedottaja Riitta Hämäläinen (Erilaisten oppijoiden liitto) esittelee muutamia apuvälineitä oppimisen helpottamiseksi.

Arkipäiväiset laitteet ja esineet kuten muistilaput muistamiseen, kamera tai kännykän sanelukone tallentamiseen toimivat hyvin oppimisen apuvälineinä. Oppimisessa kannattaakin yrittää löytää oppimisen reitit, jotka ovat itselle niitä tehokkaimpia ja helpompia.

Myös kännykät, tabletit ja tietokoneet voivat olla suureksi avuksi erilaselle oppilaalle. Erilaisten oppijoiden liitto tarjoaa lisätietoa erilaisista sovelluksista ja vinkkejä laitteiden käyttöön.

Oppimistaidot

 • Ota haltuun opiskelutekniikat! Unohda tuntikausien pänttääminen — opiskele nopeammin ja tehokkaammin

  Oikealla opiskelutekniikalla opit nopeammin ja tehokkaammin.

  Unohda tuntikausien pänttääminen — opiskele nopeammin ja tehokkaammin sen sijaan. Kun löydät itsellesi oikeat opiskelutekniikat, oppiminen helpottuu ja uudet asiat jäävät helpommin mieleen. Videoilta löydät helppoja tekniikoita, joiden avulla voit treenata esimerkiksi omaa lukunopeutta tai ottaa haltuun isoja kokonaisuuksia.

 • Muistin tukemiseksi on monia kikkoja

  Suurin osa meistä oppii useilla eri tyyleillä.

  Suurin osa meistä oppii useilla eri tyyleillä - jopa eri tyyleillä eri aikoina elämässämme. Tarkkaavaisuuteni kohdistuu eri asioihin. Hahmotan ympäristöäni ja muistan opittua eri tavoin. Olemme kaikki erilaisia oppijoina.

 • Empatiaa voi oppia myös digiaikana

  Miksi empatia on tärkeää? Millä tavoin se kehittyy?

  Yksiselitteistä suositusta lasten netinkäytöstä ei ole. Lasten tiedetään kuitenkin tarvitsevan riittävästi sensitiivistä vuorovaikutusta tärkeän aikuisen kanssa. Miksi empatia on tärkeää ja kannattaako lapsen ruutuaikaa rajoittaa?