Hyppää pääsisältöön

Paikka auringossa

Montgomery Clift ja Elizabeth Taylor elokuvassa Paikka auringossa
Montgomery Clift ja Elizabeth Taylor Montgomery Clift ja Elizabeth Taylor elokuvassa Paikka auringossa Paikka auringossa,teeman elokuvat

Kuuden Oscarin klassikko amerikkalaista unelmaa rikkaan avioliiton kautta tavoittelevasta nuoresta miehestä

Paikka auringossa (A Place in the Sun, 1951) on George Stevensin ohjaama klassikko, joka päättää Teeman Oscar-viikot. Keräsihän tämä hieno melodraama aikoinaan peräti kuusi Oscaria, mm. parhaan ohjauksen, käsikirjoituksen, kuvauksen ja musiikin palkinnot.

Samalla Paikka auringossa käynnistää Kino Klassikon uuden Montgomery Cliftin elokuvien sarjan, joka jatkuu huhtikuun puolelle asti. Cliftin ohella elokuvan pääosissa näyttelevät Elizabeth Taylor, Shelley Winters ja Anne Revere.

Paikka auringossa on kunnianhimoinen, ihmisen unelmia ja maailman todellisuutta taitavasti tarkasteleva elokuva nuoresta Georgesta, joka muuttaa Chicagosta pikkukaupunkiin työskennelläkseen setänsä alusvaatetehtaalla. George solmii suhteen tavallisen tehdastytön kanssa ja saattaa tämän raskaaksi.
Tästä aiemmasta suhteesta tulee sitten taakka kun George tutustuu paikkakunnan seurapiirikaunottareen. George alkaa kosiskella häntä tosissaan, vaikka paremmat piirit eivät noin vain kelpuuta epäsäätyistä nuorukaista hienoon seuraelämäänsä.

Elokuva perustuu Theodore Dreiserin romaaniin Amerikkalainen murhenäytelmä. Stevensin tulkinta on kuuluisa ikimuistoisista rakkauskohtauksistaan mutta tarkastelee myös purevasti amerikkalaista yhteiskuntaa, jossa luokkajaottelu vallitsee huolimatta näennäisestä tasa-arvoista. Jokainen saa toki tavoitella amerikkalaista unelmaa, mutta tarkempi syyni koskee heitä, kenen sen annetaan saavuttaa.

Clift ja Winters olivat rooleistaan Oscar-ehdokkaina mutta eivät yltäneet palkittujen joukkoon. Elizabeth Taylor puolestaan osoitti tässä elokuvassa kypsyneensä lapsitähdestä yhdeksi Hollywoodin valovoimaisimmista näyttelijättäristä.

Esittelyteksti: Vesa Nykänen

 • Paikka auringossa (A Place in the Sun), USA 1951. O: George Stevens. N: Elizabeth Taylor, Montgomery Clift, Shelley Winters
Kommentit
 • Aleksei German kuvasi Neuvostoliiton kipeitä aikakausia

  Venäläisen elokuvaohjaaja Aleksei Germanin syntymästä tulee

  Venäläisen elokuvaohjaaja Aleksei Germanin syntymästä tulee kuluneeksi 80 vuotta 20.7. Teema julkaisee tuona päivänä Areenaan neljä Germanin ohjaamaa elokuvaa: Seitsemäs kiertolainen, Teiden vartiointi, Kaksikymmentä päivää ilman sotaa ja Ystäväni Ivan Lapshin ja näistä elokuvista Teiden vartiointi saa myös tv-esityksen Teemalla torstain Kino Klassikossa 26.7.

 • Maailman vanhin ratsastuskilpailu on elävää historiaa ja siekailematonta korruptiota

  Historiallinen Palio on Sienan kaupungin sydän

  Kahdesti vuodessa Italian Sienan kaupungissa käydään maailman vanhin ratsastuskilpailu – Palio. Cosima Spenderin dokumentti paljastaa tapahtuman juonittelun, korruption ja ratsastajien valmistautumiset strategioineen. Teeman kuukauden dokumentti sunnuntaina 1.7. klo 12.00. Areenassa 60 päivää Koko Sienan kansa on saapunut keskiaikaisen kaupungin torille seuraamaan suurta hevoskilpailua.

 • Ingmar Bergman 100 vuotta Yle Teemalla ja Femillä

  2018 on ruotsalaisen mestariohjaajan juhlavuosi

  Ingmar Bergmanin juhlavuotta 2018 vietetään sekä Teemalla että Femillä elokuvien, dokumenttien ja keskustelujen merkeissä. Juhlavuoden vietto alkaa heinäkuussa.

 • Kolme ajattelijaa: Marx, Nietzsche, Freud

  Miten näiden uranuurtajien perintö näkyy nykyajassa?

  Nämä miehet muuttivat maailmantaloutta, kyseenalaistivat yhteiskuntaa ja porautuivat ihmismieleen. Millaisessa maailmassa Marx, Nietzsche ja Freud elivät, keitä he olivat ja miten he vaikuttavat nykyajassa? Kolmeosaisessa sarjassa brittiläinen historioitsija Bettany Hughes esittelee kolme ajattelijaa, joiden ideat muovasivat modernia maailmaa.

Yle Teema