Hyppää pääsisältöön

Paikka auringossa

Montgomery Clift ja Elizabeth Taylor elokuvassa Paikka auringossa
Montgomery Clift ja Elizabeth Taylor Montgomery Clift ja Elizabeth Taylor elokuvassa Paikka auringossa Paikka auringossa,teeman elokuvat

Kuuden Oscarin klassikko amerikkalaista unelmaa rikkaan avioliiton kautta tavoittelevasta nuoresta miehestä

Paikka auringossa (A Place in the Sun, 1951) on George Stevensin ohjaama klassikko, joka päättää Teeman Oscar-viikot. Keräsihän tämä hieno melodraama aikoinaan peräti kuusi Oscaria, mm. parhaan ohjauksen, käsikirjoituksen, kuvauksen ja musiikin palkinnot.

Samalla Paikka auringossa käynnistää Kino Klassikon uuden Montgomery Cliftin elokuvien sarjan, joka jatkuu huhtikuun puolelle asti. Cliftin ohella elokuvan pääosissa näyttelevät Elizabeth Taylor, Shelley Winters ja Anne Revere.

Paikka auringossa on kunnianhimoinen, ihmisen unelmia ja maailman todellisuutta taitavasti tarkasteleva elokuva nuoresta Georgesta, joka muuttaa Chicagosta pikkukaupunkiin työskennelläkseen setänsä alusvaatetehtaalla. George solmii suhteen tavallisen tehdastytön kanssa ja saattaa tämän raskaaksi.
Tästä aiemmasta suhteesta tulee sitten taakka kun George tutustuu paikkakunnan seurapiirikaunottareen. George alkaa kosiskella häntä tosissaan, vaikka paremmat piirit eivät noin vain kelpuuta epäsäätyistä nuorukaista hienoon seuraelämäänsä.

Elokuva perustuu Theodore Dreiserin romaaniin Amerikkalainen murhenäytelmä. Stevensin tulkinta on kuuluisa ikimuistoisista rakkauskohtauksistaan mutta tarkastelee myös purevasti amerikkalaista yhteiskuntaa, jossa luokkajaottelu vallitsee huolimatta näennäisestä tasa-arvoista. Jokainen saa toki tavoitella amerikkalaista unelmaa, mutta tarkempi syyni koskee heitä, kenen sen annetaan saavuttaa.

Clift ja Winters olivat rooleistaan Oscar-ehdokkaina mutta eivät yltäneet palkittujen joukkoon. Elizabeth Taylor puolestaan osoitti tässä elokuvassa kypsyneensä lapsitähdestä yhdeksi Hollywoodin valovoimaisimmista näyttelijättäristä.

Esittelyteksti: Vesa Nykänen

  • Paikka auringossa (A Place in the Sun), USA 1951. O: George Stevens. N: Elizabeth Taylor, Montgomery Clift, Shelley Winters

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa