Hyppää pääsisältöön

Paikka auringossa

Montgomery Clift ja Elizabeth Taylor elokuvassa Paikka auringossa
Montgomery Clift ja Elizabeth Taylor Montgomery Clift ja Elizabeth Taylor elokuvassa Paikka auringossa Paikka auringossa,teeman elokuvat

Kuuden Oscarin klassikko amerikkalaista unelmaa rikkaan avioliiton kautta tavoittelevasta nuoresta miehestä

Paikka auringossa (A Place in the Sun, 1951) on George Stevensin ohjaama klassikko, joka päättää Teeman Oscar-viikot. Keräsihän tämä hieno melodraama aikoinaan peräti kuusi Oscaria, mm. parhaan ohjauksen, käsikirjoituksen, kuvauksen ja musiikin palkinnot.

Samalla Paikka auringossa käynnistää Kino Klassikon uuden Montgomery Cliftin elokuvien sarjan, joka jatkuu huhtikuun puolelle asti. Cliftin ohella elokuvan pääosissa näyttelevät Elizabeth Taylor, Shelley Winters ja Anne Revere.

Paikka auringossa on kunnianhimoinen, ihmisen unelmia ja maailman todellisuutta taitavasti tarkasteleva elokuva nuoresta Georgesta, joka muuttaa Chicagosta pikkukaupunkiin työskennelläkseen setänsä alusvaatetehtaalla. George solmii suhteen tavallisen tehdastytön kanssa ja saattaa tämän raskaaksi.
Tästä aiemmasta suhteesta tulee sitten taakka kun George tutustuu paikkakunnan seurapiirikaunottareen. George alkaa kosiskella häntä tosissaan, vaikka paremmat piirit eivät noin vain kelpuuta epäsäätyistä nuorukaista hienoon seuraelämäänsä.

Elokuva perustuu Theodore Dreiserin romaaniin Amerikkalainen murhenäytelmä. Stevensin tulkinta on kuuluisa ikimuistoisista rakkauskohtauksistaan mutta tarkastelee myös purevasti amerikkalaista yhteiskuntaa, jossa luokkajaottelu vallitsee huolimatta näennäisestä tasa-arvoista. Jokainen saa toki tavoitella amerikkalaista unelmaa, mutta tarkempi syyni koskee heitä, kenen sen annetaan saavuttaa.

Clift ja Winters olivat rooleistaan Oscar-ehdokkaina mutta eivät yltäneet palkittujen joukkoon. Elizabeth Taylor puolestaan osoitti tässä elokuvassa kypsyneensä lapsitähdestä yhdeksi Hollywoodin valovoimaisimmista näyttelijättäristä.

Esittelyteksti: Vesa Nykänen

 • Paikka auringossa (A Place in the Sun), USA 1951. O: George Stevens. N: Elizabeth Taylor, Montgomery Clift, Shelley Winters

Yle Teema

 • Orwellin maailmoissa: Eläinten vallankumous ja 1984 kahden elokuvan Teemalauantaissa

  Teemalauantaissa 3.2. kaksi George Orwell -elokuvaa.

  Mikä onkaan Orwellin vuosi: 1948, 1984 – vai 2018? Teemalauantai vie meidät kirjailija George Orwellin kahden kuuluisimman teoksen maailmoihin. Kahden brittielokuvan illassa nähdään vallan ja vallankumouksen väärinkäyttöä terävästi analysoiva animaatioklassikko Eläinten vallankumous sekä vuonna 1984 valmistunut synkkä tulevaisuuskuvitelma, jossa isoveli valvoo kaikkea ja historia kirjoitetaan joka päivä uusiksi. 1984-elokuvan pääosissa ovat John Hurt ja Richard Burton.

 • Egenland Teemalla & Femillä maaliskuussa

  Egenland – uusi matkaopas Suomeen

  Egenland esittelee yllättäviä matkailun helmiä, omaleimaisia nähtävyyksiä ja kiehtovia persoonia ympäri maan – vähintään kahdella kielellä!

 • Ellan matkassa Etelä-Italiassa

  Harva tuntee eteläistä Italiaa. Lähde matkalle Ellan kanssa!

  Eteläinen Italia on aina näihin päiviin asti ollut Italiassa 15 vuotta asuneelle Ella Kanniselle, kuten niin monelle muullekin, arvoitus. Uudessa seitsemän osaisessa sarjassa Ella tutustuu etelän ankaraan historiaan ja sen monipuoliseen kulttuuriin.

 • Etelä-Italia Teeman elokuvissa talvella 2018

  Elokuvia Ellan matkojen maisemista

  Teemalla tutustutaan 24.1. alkaen seitsemänosaisessa sarjassa Ellan matkassa Etelä-Italian ankaraan historiaan ja monipuoliseen kulttuuriin. Tätä nojatuolimatkaa tuetaan viidellä elokuvalla samaisen alueen nykypäivään ja historiaan.

 • Oscar-gaala 2018 suorana Teemalla

  Oscar-viikonloppuna elokuvia ja juhlavuoden gaala

  90. Oscar-gaala juhlallisuuksineen nähdään maaliskuussa 2018 Teemalla suorana lähetyksenä. Gaalaan valmistaudutaan katsomalla Oscar-palkittuja elokuvia West Side Storysta Amyyn.

 • Sound Trackerin uusi kausi

  Sami Yaffa - Sound Tracker: kausi kolme nähtävissä 20.1.

  Sami Yaffa vaihtaa keikkalavat kulkurin buutseihin ja matkaa muusikkoystäviensä kanssa ihmisyyteen. Sound Trackerin kolmas kausi alkaa Teemalla ja Areenassa lauantaina 20.1. kello 20. #soundtracker

 • Vietnamin sodan kokeneet kertovat kymmenosaisessa dokumentissa

  Ken Burnsin ja Lynn Novickin sarjan pääosassa ovat ihmiset

  Teemalla nähdään Ken Burnsin ja Lynn Novickin kymmenosainen suursarja Vietnamin sota. Se on ennennäkemättömän kattava dokumentti sodasta, josta Amerikassa on puhuttu ja samalla vaiettu.

 • Milanon naisten paratiisi

  Uusi italialainen draamasarja 1950-luvun tavaratalosta

  Italialaissarjassa seurataan elämää 1950-luvun Milanossa, uudessa loisteliaassa tavaratalossa. Sarja jatkuu uusin, toisen tuotantokauden jaksoin.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!