Hyppää pääsisältöön

Paikka auringossa

Montgomery Clift ja Elizabeth Taylor elokuvassa Paikka auringossa
Montgomery Clift ja Elizabeth Taylor Montgomery Clift ja Elizabeth Taylor elokuvassa Paikka auringossa Paikka auringossa,teeman elokuvat

Kuuden Oscarin klassikko amerikkalaista unelmaa rikkaan avioliiton kautta tavoittelevasta nuoresta miehestä

Paikka auringossa (A Place in the Sun, 1951) on George Stevensin ohjaama klassikko, joka päättää Teeman Oscar-viikot. Keräsihän tämä hieno melodraama aikoinaan peräti kuusi Oscaria, mm. parhaan ohjauksen, käsikirjoituksen, kuvauksen ja musiikin palkinnot.

Samalla Paikka auringossa käynnistää Kino Klassikon uuden Montgomery Cliftin elokuvien sarjan, joka jatkuu huhtikuun puolelle asti. Cliftin ohella elokuvan pääosissa näyttelevät Elizabeth Taylor, Shelley Winters ja Anne Revere.

Paikka auringossa on kunnianhimoinen, ihmisen unelmia ja maailman todellisuutta taitavasti tarkasteleva elokuva nuoresta Georgesta, joka muuttaa Chicagosta pikkukaupunkiin työskennelläkseen setänsä alusvaatetehtaalla. George solmii suhteen tavallisen tehdastytön kanssa ja saattaa tämän raskaaksi.
Tästä aiemmasta suhteesta tulee sitten taakka kun George tutustuu paikkakunnan seurapiirikaunottareen. George alkaa kosiskella häntä tosissaan, vaikka paremmat piirit eivät noin vain kelpuuta epäsäätyistä nuorukaista hienoon seuraelämäänsä.

Elokuva perustuu Theodore Dreiserin romaaniin Amerikkalainen murhenäytelmä. Stevensin tulkinta on kuuluisa ikimuistoisista rakkauskohtauksistaan mutta tarkastelee myös purevasti amerikkalaista yhteiskuntaa, jossa luokkajaottelu vallitsee huolimatta näennäisestä tasa-arvoista. Jokainen saa toki tavoitella amerikkalaista unelmaa, mutta tarkempi syyni koskee heitä, kenen sen annetaan saavuttaa.

Clift ja Winters olivat rooleistaan Oscar-ehdokkaina mutta eivät yltäneet palkittujen joukkoon. Elizabeth Taylor puolestaan osoitti tässä elokuvassa kypsyneensä lapsitähdestä yhdeksi Hollywoodin valovoimaisimmista näyttelijättäristä.

Esittelyteksti: Vesa Nykänen

 • Paikka auringossa (A Place in the Sun), USA 1951. O: George Stevens. N: Elizabeth Taylor, Montgomery Clift, Shelley Winters

Yle Teema

 • Isältä tyttärelle – patriarkaalisen Franzan perheen tarina tasa-arvoisemmaksi muuttuvassa Italiassa

  Patriarkaalisen italialaisperheen tarina 30 vuoden ajalta

  Italialaisessa Isältä tyttärelle -sarjassa (Di padre in figlia) seurataan venetolaisen tislaamoyrittäjän perhettä 1950-luvun lopulta kahdeksankymmentäluvulle. Kiinnostavan sarjan keskiöön nousevat vahvat ja vapautuvat naiset, jotka saavat yhä enemmän jalansijaa yhteiskunnassa. Isältä tyttärelle alkaa Teemalla keskiviikkona 2.8.2017.

 • Eksoottinen Patakakkonen Pohjoismaissa

  Jaakko Kolmonen vierailee Tanskassa ja Islannissa.

  Patakakkonen-ohjelman kotistudiossa valmistettiin ruokia kaukomailta, mutta lähempiin ruokamaihin Jaakko Kolmonen matkusti itse paikan päälle. Tällä viikolla seuraamme keittiömestaria ja esitämme Kolmosen vierailut Islantiin sekä Tanskaan. Luvassa on siis smørrebrødejä sekä geysir-leipää!

 • Amiraali Yamamoto

  Suurelokuva Japanin laivaston komentajasta

  Japanilainen amiraali Yamamoto vastusti sotaa Yhdysvaltoja vastaan mutta päätyi johtamaan sitä maalleen ja itselleen tuhoisin seurauksin.

 • Thomas Crownin tapaus

  Steve McQueen pankkirosvona romanttisessa jännärissä

  Romanttinen jännityselokuva tyylikkäästä pankkirosvosta, joka saa peräänsä sinnikkään vakuutustutkijan.

 • Räsynukke

  Amerikkalaisen rikoselokuvan hurjimpia saavutuksia.

  "Tämä 'musta timantti' on ilmiselvä mestariteos, ainutlaatuinen yhdistelmä periamerikkalaista viattomuuden evankeliumia ja toisaalta psyyken pimeitä ulottuvuuksia."

 • Blue Jasmine

  Woody Allenin draama rahattomasta seurapiirinaisesta

  Woody Allenin draamassa nähdään Cate Blanchett Oscar-roolissa omaisuutensa ja hermonsa menettäneenä seurapiirinaisena.

 • Taidetutkimukset-sarjan kolmannella kaudella etsitään taas kadonneita mestariteoksia

  Kauden taiteilijat ovat Vuillard, Constable ja Gainsborough

  Taidetutkimukset on BBC:n jännittävä sarja, jossa etsitään ja löydetään kadonneita mestariteoksia. Taidetuntijat Philip Mould ja Bendor Grosvenor sekä toimittaja Fiona Bruce perehtyvät teoksiin, joiden he uskovat olevan kuuluisien taiteilijoiden tuntemattomia tai kadonneita töitä ja yrittävät koota todisteet, joilla maailman johtavat taide-ekspertit saataisiin vakuuttuneeksi niiden aitoudesta.

 • Batman

  Batkanava on Teema ja Bat-aika perjantai klo 19

  Vaviskaa Gotham Cityn konnat ja Batmanin arkkiviholliset! Batman valtaa Teeman. Vuoden 2017 aikana nähdään sarjan 1. ja 2. tuotantokausi! Joka perjantai kaksi jaksoa kerrallaan samaan lepakkoaikaan samalla lepakkokanavalla.
  perjantaisin klo 20.00

 • Pyhä hallusinaatio mikä Batman-albumi!

  Katso upea valokuvakooste suomalaisia Batmanejä ennen ja nyt

  Pyhät bikinit! Suomi on täynnä viittasankareita. Katsojat lähettivät meille omia Batman-kuviaan vuosilta 1966–2015. Toinen toistaan hienompia valokuvia on jo liki 150. Katso ja hämmästy!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!