Hyppää pääsisältöön

Pitääkö aikuisten leikkiä lasten kanssa? Asiantuntijat vastaavat

Pikkuautoja ja lentonkoneita ylhäältä kuvattuna.
Pikkuautoja ja lentonkoneita ylhäältä kuvattuna. Kuva: Freeimages pikkuautot

Joskus lasten kanssa leikkiminen voi olla puuduttavaa. Homma ei noin lähtökohtaisesti innosta ja pian ajatukset harhailevat ties mihin. Syyllisyys iskee välittömästi, kun huomaa, ettei ole pystynyt keskittymään lapsen juttuihin kertaakaan koko päivän aikana. Kysyimme kolmelta asiantuntijalta, pitääkö lapsen kanssa leikkiä - ja kuinka paljon.

Asiantuntijoilta kysytyt kysymykset:

1. Pitääkö aikuisten leikkiä lasten kanssa?
2. Jos pitää, niin miten ja minkälaisia leikkejä?
3. Mitä hyötyä aikuisen kanssa leikkimisestä on lapselle?

Kaikki leikki on tärkeää lapselle. Myös leikki aikuisen kanssa.― Anitta Pakanen, Lastentarhanopettajaliiton puheenjohtaja
Anitta Pakanen
Anitta Pakanen Kuva: Anitta Pakanen marja hintikka live

Anitta Pakanen, Lastentarhanopettajaliiton puheenjohtaja:

1. Pitääkö... Miksi ei pitäisi? Lapset tarvitsevat leikkiä yhdessä ja myös yksin. Lapsen kanssa leikitään, kun nähdään että sitä tarvitaan, mutta on annettava tilaa lapselle myös leikkiä itsekseen ja toisen lasten kanssa. Aikuisten kanssa leikkiessä saadaan erilaisia roolimalleja ja opitaan sosiaalista vuorovaikutusta. Lapsen leikeistä tulee olla kiinnostunut ja kuunnella, mitä leikin kautta mahdollisesti viestitetään.

2. Lapsen mielenkiinnon mukaan. Leikkiessä kuunnellaan lasta ja ollaan läsnä.

3. Kaikki leikki on tärkeää lapselle, niin myös leikki aikuisen kanssa. Lapselle se merkitsee välittämistä ja hän saa sen kautta hyväksyntää ja kokee, että häntä kuunnellaan. Se merkitsee aikaa ja läsnäoloa.

Leikki ei ole vain lelumatolle asettumista ja legopalikoiden loputonta asettelua, se on mielentila.― Saara Salo, psykologian tohtori ja psykoterapeutti
Saara Salo
Saara Salo Kuva: Saara Salo marja hintikka live

Saara Salo, psykologian tohtori ja psykoterapeutti:

1. Totta kai aikuisen pitää leikkiä. Leikki on tärkeimpiä asioita ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa - myös aikuisilla. Vauvan kanssa oleminen ja juttelu on vauvan leikkiä. Taaperon kanssa peuhaaminen tai erilaisten autojen ihmettely on hänelle leikkiä. Esikouluikäisen kanssa luistelemaan opettelu tai vitseille nauraminen ruokapöydässä on leikkiä. Kouluikäinen pelaa omia videopelejä ja haluaa olla enemmän ikäistensä kanssa, mutta on valtavan tärkeää säilyttää kontakti myös kasvavan lapsen maailmaan ja kiinnostua myös siitä.

Aikuisen ei missään tapauksessa kuitenkaan tarvitse tarjota lapselleen jatkuvalla syötöllä yhä intensiivisempiä leikkikokemuksia tai ärsykkeitä. Emotionaalisesti saatavilla oleva aikuinen kykenee monitoroimaan leikkejä ruoanlaiton tai oman sometuksenkin keskeltä. Hyvään vanhemmuuteen kuuluu taitava etämonitorointi.

2. Aikuisen ei tarvitse heittäytyä lapsen tasolle mahdollistaessaan leikkiä tai ollessaan vuorovaikutuksessa lapsen kanssa. Ei aikuinen edes osaa. On eri asia kyetä proaktiiviseen kasvattamiseen ja ohjata lapsi leikin pariin, juoda se yksi kuppi leikkiteetä, kuin asettua siihen koko tunniksi.

Leikki on kaikkea muuta kuin nykyisin ajateltua valtavan intensiivistä, aktiivista viihdykkeiden tarjoamista. Jos lapsi on tottunut siihen, että hänen toimintonsa on koko ajan voimakkaasti ohjelmoitua, kuten peleissä tai puuhakeskuksissa, ei lapsi kykene itse luomaan leikin maailmaa ihan vain oman mielikuvituksensa varassa. Tällainen lapsi tarvitsee aikuisen, joka tarjoaa uusia tavaroita ja paikkoja.

Tästä voi kuitenkin harjoittelemalla opetella irti. Olisikin hyvä, jos alusta saakka lapselle jäisi myös aikaa olla omassa rauhassaan, missä olisi mahdollista luoda oma leikki.

3. Yhdessä oleminen kehittää lapsen mieltä - kielitaitoja, älykkyyttä, tunnetaitoja. Kun leikki ajatellaan laajemmin yhteiseksi ajaksi, missä tavoite ei ole taidon oppiminen tai jollain tietyllä lelulla leikkiminen, vaan ihan vain hauskanpito, on sitä aikaa itse asiassa aika paljonkin arjessa.

Leikki ei ole vain lelumatolle asettumista ja legopalikoiden loputonta asettelua, vaan se on mielentila; pieni kohtaaminen arjessa, missä aikuinen luo lapselle turvallisen ja kohdatuksi tulemisen olon. Tutkimukset osoittavat myös, että aikuiselle on hyötyä lapsen kanssa leikkimisestä. Leikki lisää kiintymyssuhteen turvallisuutta ja nostaa mielihyvähormonia eli oksitosiinia.

Välillä voi sanoa lapselle, että olen nyt aivan uupunut, otetaanko tyynyjä ja mennään sohvalle juttelemaan.― Kristiina Kumpulainen, kasvatustieteen professori
Krstiina Kumpulainen hymyilee.
Krstiina Kumpulainen hymyilee. Kuva: Ville Vihne marja hintikka live

Kristiina Kumpulainen, Kasvatustieteen professori:

1. Jaksaa, jaksaa! Armollinen saa tietysti olla. Välillä voi sanoa lapselle, että olen nyt aivan uupunut, otetaanko tyynyjä ja mennään sohvalle juttelemaan. Lapset ovat luonnostaan kiinnostuneita ja haluavat leikkiä. Jos alle kouluikäinen lapsi tylsistyy, jotain on vialla.

2. Aikuisen on hyvä olla kiinnostunut lastensa tekemisistä, valvoa ja jutella asioista. Jos lapsella on mahdollisuus leikkiä ja luoda asioita itse, hän oppii ottamaan vastuuta omasta toiminnastaan ja hänen itsesäätelytaitonsa kehittyvät.

3. Aikuinen voi rikastaa lapsen leikkiä vastaamalla lapsen ideoihin, kysymyksiin ja ehdotuksiin. Parhaimmillaan aikuisen ja lapsen yhteinen leikki voi mahdollistaa sen, että lapsi toimii niin sanotusti "päätään pidempänä", yli kehitystasonsa. Tärkeää on, että aikuinen ei ota päätäntävaltaa leikistä tai leikin kulusta vaan antaa lapselle tilaa toteuttaa itseään. Yhteisessä leikissä lapsi oppii aikuiselta ja aikuinen lapselta.Lasten kanssa pitää siis leikkiä, mutta ei koko ajan. Lapsen oman mielikuvituksen kehitystä kannattaa tukea ja osoittaa kiinnostusta lapsen puuhiin, mutta saat olla kuitenkin armollinen itsellesi ja välillä vain "etämonitoroida" kauempaa. Ei kuulosta niin vaikealta, eihän?

Lisää ohjelmasta

Lapsi makailee lattialla.
Lapsi makailee lattialla. Kuva: Mikko Kilpinen tylsyys
Jyri Engeström rakentaa majaa isoon puuhun lapsensa kanssa.
Jyri Engeström rakentaa majaa isoon puuhun lapsensa kanssa. jyri engeström
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.