Hyppää pääsisältöön

Raadit antavat puolet UMK-finaalin pisteistä – salaiselle raatilaiselle tärkeintä on musiikki

Teaser-kuva, UMK16
Teaser-kuva, UMK16 Kuva: Yle / Lauri Leskinen Uuden Musiikin Kilpailu,raadit

Nyt on salaista! UMK-finaalissa voittaja valitaan yleisöäänien ja UMK-raatien yhteisäänien perusteella. Raatilaisten henkilöllisyys pidetään visusti salassa ennen lauantain UMK-finaalia, jotta he saavat rauhassa valmistautua vastuulliseen tehtäväänsä. Halusimme kuitenkin selvittää ennakkoon, mihin asioihin raatilaiset kiinnittävät huomiota finaalissa.

UMK-raateja on tänä vuonna kymmenen: Viisuasiantuntijat, Muusikot, Media, Tubettajat, Suomenruotsalaiset, Sateenkaari, Eduskunta, Asfalttimiehet, Lapset ja Somettajat. Yleisöäänien osuus lopputuloksesta on 50 prosenttia ja raatien 50 prosenttia.

Eräs salaperäinen raatilainen on innoissaan: raatiin valitseminen tuntui vastuulliselta ja kunnialliselta tehtävältä.

– Joitakin vuosia sitten myönsin itselleni, että olen euroviisudiggari. Olen seurannut niitä lapsesta asti ja ihmettelen itsekin, miten paljon niistä tiedän. Olen tosi otettu, että saan olla arvovaltaisen raadin puheenjohtajana, kertoo raatilainen.

Raatilaiset antavat pisteet suorassa lähetyksessä.

Jokainen raati koostuu useammasta jäsenestä ja he päättävät yhdessä, millaiset pisteet finalistit saavat.

– Yritän olla miettimättä esitystä liian analyyttisesti, että voisiko se pärjätä Euroviisuissa. Viisuvoittajaa ei pysty ikinä ennakoimaan, vaikka niin kuvittelisi, raatilainen sanoo.

Vaikka viisuissa ja UMK:ssa show-elementti on usein vahvassa roolissa, raatilaisen mielestä pelkkä hyvä show ei riitä voittamiseen. Kappaleen täytyy olla hyvä. Lordikaan ei voittanut pelkästään siksi, että se erottui joukoista maskeineen.

– Tämä on kuitenkin musiikkikilpailu, ja tärkeintä on hyvä kappale. Hard Rock Hallelujah oli ihan hiton hyvä biisi!

Vähäeleiselläkin esityksellä voi voittaa. Kun Suomessa järjestettiin Euroviisut vuonna 2007, voittajamaa Serbian show oli todella hillitty. Laulaja oli lähes tyhjällä lavalla.

– Ja viime vuonna Kurikoilla oli mukana lavalla pelkät soittimet. Esitys oli itsessään niin hieno, ettei siihen muuta tarvittu.

Hyvän kappaleen lisäksi väliä on myös sillä, miten kilpailija on lavalla.

– Kun artisti oli livenä lavalla, niin kyllä siellä kotonaan pitää olla. Minusta ei ole ikinä kivaa jännittää tai pelätä toisen puolesta. Tunnelman pitää olla rento. Epävarmuus kyllä välittyy katsojalle, raatilainen sanoo.

Raatilaisella ei ole omaa suosikkia kilpailijoissa. Hän päättänyt, ettei käy katsomassa finaaliartisteja esityksiä ennakkoon, vaan panttaa niiden näkemistä finaaliin asti.

– Haluan olla samalla tasolla, kun äänestäjät siellä kotona.

Uuden Musiikin Kilpailun Finaali esitetään lauantaina 27.2. klo 21 kanavilla Yle TV2, Yle X3M ja Yle Radio Suomi. Finalistit ovat Cristal Snow, Stella Christine, Annica Milán & Kimmo Blom, Eini, Barbe-Q-Barbies, Tuuli Okkonen, Sandhja, Saara Aalto ja Mikael Saari. Äänestä suosikkiasi lähetyksen aikana. Lähetyksen erikoisvieraana esiintyy Pertti Kurikan Nimipäivät.

Artikkelia muokattu pe 26.2. klo 11.
Alkuperäisessä julkaisussa (pe 26.2. klo 9) raatien nimet olivat: gayt, kansalaiset, lapset, martat, media, musiikintekijät, taksikuskit, tubettajat, suomenruotsalaiset ja somettajat.
Klo 11 korjattu lista on Viisuasiantuntijat, Muusikot, Media, Tubettajat, Suomenruotsalaiset, Sateenkaari, Eduskunta, Asfalttimiehet, Lapset ja Somettajat.

Uusimmat sisällöt - UMK 2016