Hyppää pääsisältöön

Setan terveiset PS-Nuorille: Hyvä, että intersukupuolisten ihmisoikeuksista puhutaan, mutta pakkolokeroiminen tyttöihin ja poikiin on vastuutonta

Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamon mukaan PS-Nuorten tulisi perehtyä paremmin siihen, miten sukupuoli nykyään ymmärretään.

Sateenkaarilippu on seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tunnetuimpia symboleja. // Kuva: EPA / Wolfgang Kumm

Perussuomalaiset Nuoret jatkoi #tyttö_poika-kampanjaansa antamalla tukensa intersukupuolisille ihmisille. Tiedotteessaan PS-nuoret esitti muun muassa ajatuksen, että intersukupuolisten lasten juridisen sukupuolen perään voitaisiin merkitä i-kirjain. Kirjaimen voisi poistaa, jos lapsi haluaa tarpeeksi vanhana mennä leikkaukseen, jossa hänen sukupuolensa ratkaistaan.

Ihmisoikeus- ja sosiaalialan kansalaisjärjestö Setan puheenjohtaja Kerttu Tarjamo mukaan on hienoa, että PS-Nuoret pohtivat intersukupuolisten ihmisten oikeuksia. Tarjamon mukaan keskustelu on tervetullutta, sillä intersukupuolisiin lapsiin kohdistuva kosmeettinen eli lääketieteellisesti tarpeeton kirurgia on ongelma Suomessa.

Tarjamo ei kuitenkaan ole sen PS-Nuorten ehdotuksen kannalla, jossa lapsen intersukupuolisuus merkittäisiin virallisiin papereihin i-kirjaimella tai millään muullakaan merkillä.

- Lähtökohdaksi pitää ottaa henkilön yksityisyyden suoja. Herää kysymys, kenen on tarpeellista tietää lapsen sukupuoli, Tarjamo kommentoi YleX:lle.

"Lähtökohdaksi pitää ottaa henkilön yksityisyyden suoja."― Kerttu Tarjamo, Setan pääsihteeri

Tauramon mukaan intersukupuolen esille tuominen tulisi tapahtua yksilön itsensä tekemänä – jos se ylipäätään halutaan tuoda esille.

- Täytyy huolehtia siitä, että ihmistä ei altisteta syrjinnälle, Tarjamo sanoo.

Perussuomalaisten Nuorten kampanja-aloituksesta eli ilmoituksesta, että on olemassa vain kaksi sukupuolta, Tauramo on ihmeissään. Hänen mukaansa on ongelmallista, että kampanja pakkolokeroi ihmisiä olemaan joko tyttöjä tai poikia. Pääsihteeri kertoo, että kategorisointi ja kaksinapainen sukupuolijärjestelmä voivat tuntua ahdistavilta.

- Kun tällaisia väittämiä levitetään ilmoituksen sävyyn, niin se on omiaan vahvistamaan ennakkoluuloja sukupuolivähemmistöjä, kuten transihmisiä, muunsukupuolisia tai intersukupuolisia kohtaan, Tarjamo kertoo ja jatkaa:

- Kielteiset asenteet antavat pontta väkivallanteoille näitä ihmisiä kohtaan. Aika vastuutonta tehdä tällaisia heittoja.

Setan nuorisotoimikunta on kutsunut Perussuomalaisten Nuorten puheenjohtaja Sebastian Tynkkysen sekä PS-Nuorten järjestö- ja viestintäsihteeri Tiina Palovuoren vierailulle Setaan, jotta he voisivat keskustella #tyttö_poika-kampanjaan liittyvistä asioista.

- Uskoisin, että tämä on hyvä tapa käydä läpi eri kysymyksiä ja saada tietoa, että jatkossa voisi kampanjoida eri tavalla, Tarjamo sanoo.

Muokattu 26.2. klo 13:22 Tarjamo on Setan pääsihteeri, ei puheenjohtaja.

Lue myös:

Kampanjan aluksi PS-Nuoret kielsivät kolmannen sukupuolen – mutta nyt he keskittyvät intersukupuolisten tukemiseen

PS-Nuorten puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen: sukupuolia on kaksi, eikä sitä voi muuttaa kuvittelemalla