Hyppää pääsisältöön

Ensikertalaista jääkiipeily pelottaa ja kiehtoo

Jääkiipeilijä laskeutuu jäätornia alas köyden varassa.
Heidi Pienipaavola laskeutuu jäätornista alas. Jo usemman vuoden jääkiipeillyt Heidi sanoo, että harrastuksessa parasta ovat ulkona oleminen, ystävät ja kuntoilu huomaamatta harrastuksen sivutuotteena. Jääkiipeilijä laskeutuu jäätornia alas köyden varassa. Kuva: YLE/Reetta Arvila jääkiipeily,Jääkiipeily,kiipeily

Oulun Alakyläntien varrella kohoaa Oulun kiipeilyseuran ylläpitämä noin 20 metriä korkea jäätorni. Näky on varsinkin lähempää katsottuna aika hurja, sillä jäänpaksuus on jopa kolme metriä ja torni on täynnä luolia ja syvänteitä.

Jäähakku, jep, valjaat, check, jääraudat joo, kypärä check... Kun lähtee kiipeämään, varusteiden täytyy olla asianmukaiset. Kokenut jääkiipeilijä Juho Vierelä kannustaa ja neuvoo kädestäpitäen.

"Suurin virhe on vetää pelkillä käsivoimilla ylöspäin. Siinä loppuu takuuvarmasti kunto kesken."

”Minähän olen aivan loukussa, en minä uskalla mennä mihinkään”, huutelee puolestaan korkeuksista ensi kertaa jääkiipeilyä kokeileva oululainen Juho Laitinen.

Toimittaja Reetta Arvilaa naurattaa, mutta ei kauaa, kun oma vuoro tulee. Onneksi mittari on lähellä nollaa, silloin hakku tarttuu jäähän helposti. Vielä kun saisi selätettyä pelon tippua!

Heidi Pienipaavola ohjeistaa kuinka jääkiipeilyyvarusteet toimivat.
Heidi Pienipaavola neuvoo Juho Laitista ennen kiipeilysuoritusta. Tärkeintä on käyttää jalkojen isoja lihaksia eikä vetää itseään vain käsillä ylös. Tasapainon löytäminen on myös avain kiipeämisen onnistumiseen. Heidi Pienipaavola ohjeistaa kuinka jääkiipeilyyvarusteet toimivat. Kuva: YLE/Reetta Arvila jääkiipeily,Jääkiipeily
Miehet kiipeävät 21 metriä korkeaa jäätornia Oulussa.
Juho Laitinen ja Joonas Laitela olivat ensimmäistä kertaa jääkiipeilemässä. Homma lähti sujumaan aika hyvin, mutta Laitinen sanoo, että kyllä pelotti. ”Sen jälkeen, kun kerran putosi, aloin luottaa enemmän valjaisiin ja varmistajaan.” Toisella kiipeily-yrityksellä Laitinen kiipeääkin tornin jo ylös asti. Miehet kiipeävät 21 metriä korkeaa jäätornia Oulussa. Kuva: YLE/Reetta Arvila jääkiipeily,Jääkiipeily,Oulu
Oulun Alakyläntien varressa sijaitseva jääkiipeilytorni on 21 metriä korkea.
Oulun jääkiipeilytorni on ainutlaatuinen Suomessa. Se on jäädytetty vanhan nosturin rungon ympärille läheisen lammen vedellä, jota juoksutetaan pakkasilla pumpun kautta vuorokauden ympäri. Oulun Alakyläntien varressa sijaitseva jääkiipeilytorni on 21 metriä korkea. Kuva: YLE/Reetta Arvila jääkiipeily,Jääkiipeily,Oulu
Juho Vierelä varmistaa jääkiipeilijöitä.
Varmistamassa oleva Juho Vierelä on harrastanut kiipeilyä 14 vuotta. Unohtumattomimmat kokemukset liittyvät luonnon putouksilla kiipeilyyn. Esimerkiksi Posion Korouomalla on kymmenen putousta, joista korkein on yli 50 metriä. Juho Vierelä varmistaa jääkiipeilijöitä. Kuva: YLE/Reetta Arvila jääkiipeily,Jääkiipeily
Pihka-koira vahtii tilannetta jääkiipeilytornilla.
Pihka vahtii tomerana järjestystä jääkiipeilytornilla. Pihka-koira vahtii tilannetta jääkiipeilytornilla. Kuva: YLE/Reetta Arvila koira,lumi
Toimittaja Reetta Arvila jääkiipeilemässä.
Toimittaja Reetta Arvilalla loppui kantti vähän liian helpolla. Vaikeinta oli korkeanpaikanpelon selättäminen sekä pohkeiden kovettuminen ja hapottuminen. Kiipeämisasento olikin vähän huono, kantapäitä olisi pitänyt painaa enemmän alas. Toimittaja Reetta Arvila jääkiipeilemässä. Kuva: YLE/Reetta Arvila jääkiipeily,Jääkiipeily
Toimittaja Reetta Arvila on helpottunut jääkiipeilyn päätyttyä.
Tältä näyttää helpottunut ilme, kun jalat ovat taas maassa. Toimittaja Reetta Arvila on helpottunut jääkiipeilyn päätyttyä. Kuva: YLE/Reetta Arvila jääkiipeily,Jääkiipeily,Oulu

Kuuntele tarinaa ja hyvät naurut jääkiipeilyreissulta:

 • Keskustele toivosta

  Etsimmekö toivoa ja onnea vääristä paikoista?

  Kirjailija Mark Mansonin mielestä ihmiset pakenevat omaa merkityksettömyytään erilaiseen viihdykkeisiin ja vääränlaisiin toivonlähteisiin. Toivoa etsitään hänen mielestään milloin uudenlaisesta dieetistä, milloin uskonnosta tai ideologiasta.

 • Keskustele tässä yrityselämästä!

  Yrityselämän ongelmana on lyhytjänteisyys

  Vaivaako yrityksiämme lyhytjänteisyystauti? Kyllä vaivaa, sanovat työelämäprpfessori Lasse Mitronen ja konsultti Timo Raikaslehto. Tauti estää tai vaikeuttaa yritysten uudistumista ja menestymistä kansainvälisessä kilpailussa. Mutta siitä voi parantua. Miten, sen Mitronen ja Raikaslehto - tuoreehkoon tutkimukseensa nojaten - kertovat tässä ohjelmassa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Elämä

 • Keskustele toivosta

  Etsimmekö toivoa ja onnea vääristä paikoista?

  Kirjailija Mark Mansonin mielestä ihmiset pakenevat omaa merkityksettömyytään erilaiseen viihdykkeisiin ja vääränlaisiin toivonlähteisiin. Toivoa etsitään hänen mielestään milloin uudenlaisesta dieetistä, milloin uskonnosta tai ideologiasta.

 • Keskustele tässä yrityselämästä!

  Yrityselämän ongelmana on lyhytjänteisyys

  Vaivaako yrityksiämme lyhytjänteisyystauti? Kyllä vaivaa, sanovat työelämäprpfessori Lasse Mitronen ja konsultti Timo Raikaslehto. Tauti estää tai vaikeuttaa yritysten uudistumista ja menestymistä kansainvälisessä kilpailussa. Mutta siitä voi parantua. Miten, sen Mitronen ja Raikaslehto - tuoreehkoon tutkimukseensa nojaten - kertovat tässä ohjelmassa.

 • Säveltäjä Kaija Saariaho: "Inspiraatiota täytyy oppia ohjelmoimaan"

  Säveltäjälle ei suositeltu synnyttämistä.

  Säveltäjä Kaija Saariaho on eri elämänvaiheiden myötä oppinut ohjelmoimaan inspiraatiota, sillä säveltäminen on hidasta ja kärsivällisyyttä vaativaa työtä. Se on hänelle elämän tarkoitus, sillä ilman säveltämistä elämä valuu hukkaan.

 • Keskustele täällä talousnäkymistä!

  Syksyn talousnäkymät

  Hyytyykö talouskasvu - ja jos niin käy, mitä siitä seuraa Suomelle? Miltä uuden hallituksen talouspolitiikan päälinjat vaikuttavat? Muun muassa näiden kysymysten äärelle kokoontuu Mikä maksaa? -ohjelman perinteinen ekonomistiraati. Mukana ennustepäällikkö Janne Huovari Pellervosta, ennustepäällikkö Ilkka Kiema Palkansaajista ja uutena jäsenenä Etlan tuore toimitusjohtaja Aki Kangasharju.

 • Filosofi Mikko Lahtinen muokkaa kehoaan antiikin Kreikan ihanteiden mukaan

  Akateeminen kehonrakentaja mietiskelee salilla.

  Tampereen yliopistossa vaikuttava yliopistolehtori ja filosofi Mikko Lahtinen voimailee viisi kertaa viikossa. Kehonrakennusta harrastava filosofi löytää harrastukselleen akateemiset perusteet. Mieli ja keho kuuluivat jo antiikin Kreikassakin yhteen.

 • Taidehistorioitsija Anna Kortelainen: "Ei hylätä enää ketään!"

  Tietokirjailijalle avautui hylkäämisten historia.

  Taidehistorioitsija Anna Kortelainen tutustui väitöskirjaa tehdessään Albert Edelefeltin maalausten malleihin ja heidän tarinoihinsa. Erityisesti Virginien tarina kiehtoi häntä tuoreena äitinä. Myöhemmin hän löysi oman äitinsä suvun tarinasta liittymäkohtia hylkäämisten historiaan.

 • Koripallovalmentaja Henrik Dettmann ei opeta pelaajia, vaan näyttää heille suuntaa

  Henrik Dettmann on valmentanut peräti 40 vuotta koripalloa.

  Suomen koripallomaajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann alkoi saavuttaa menestystä, kun hän hylkäsi perinteisen johtamistavan, johon liittyi huutojohtamista ja käskyttämistä. Täyskäännöksen ansiosta hän ei lähestynyt peliä enää menestyksen kautta, vaan pelaajalähtöisen valmentamisen avulla. Suomenruotsalaisessa perheessä varttunut Henrik Dettmann harrasti nuorena monenlaisia urheilulajeja kuten keihäänheittoa, pihalätkää, jalkapalloa ja koripalloa. Lopulta koripallo vei miehen sydämen.

 • Kohta salamoi ja ukkostaa! – meteorologi Seija Paasosella on kyky kertoa taulujen säätiloista

  Maalausten taivaissa näkyy oikea sää – vai näkyykö?

  Mitä maalausten maailmasta löytyykään, kun alkaa rohkeasti tutkia niitä epätyypillisestä näkökulmasta! #taiteilijoidentaivaat Kun antaa jollekin pikkusormen, se vie – ainakin melkein – koko käden. Herätin henkiin yli 30 vuoden takaisen päähänpistoni tutkia maalausten pilviä ja säitä. Heittäydyin taiteilijoiden taivaiden, kankaille luotujen säiden, sateiden, ukkosten ja myrskyjen maailmaan.

 • Riitta Oikawan innostus Japaniin on elämänmittainen matka

  Kulttuurivaihtaja Riitta Oikawa innostuu Japanista.

  Japanilaisen majatalon pitäjä ja kulttuurivaihtaja Riitta Oikawa on tutustuttanut suomalaisia jo 50 vuoden ajan japanilaiseen kulttuuriin. Hänestä Japani tarjoaa loputtomasti esteettisiä elämyksiä. Haaveensa japanilaisesta majatalosta Riitta Oikawa toteutti 20 vuotta sitten ostettuaan perinteisen hinokipuusta tehdyn japanilaisen kylpyammeen.

 • Jättiläisaskeleet etsii ihmisiä ja maailmaa jazzin klassikkolevyjen takaa

  Jazzmusiikki kuljettaa mietteitä uusiin suuntiin.

  Viime vuoden lokakuussa etsin työhuoneellani musiikkia työntekoni taustalle. Kuulun siihen puolikkaaseen ihmiskuntaa, joka pitää musiikin kuuntelusta lukemisen tai työnteon taustalla. Mutta kun työssäni käytän sanoja, etenkin suomeksi lauletun musiikin kuunteleminen on aivan mahdotonta.

 • Painettu runo on vääjäämättä myös kuva, toteaa Tanssiva karhu -raadin puheenjohtaja, runoilija Anja Erämaja

  Anja Erämajan puhe Kajaanin Runoviikolla.

  Tanssiva karhu -raadin puheenjohtaja Anja Erämajan puhe palkintojenjakotilaisuudessa Kajaanin Runoviikolla 2019. Merkillinen talvi ja kevät, niin paljon kirjapaketteja. Niin monta maailmaa ja tapaa sanansa asettaa. Ja tämä mahdoton tehtävä, oli otettava kantaa, valittava. Oli kestettävä se, että valitsemalla yhden jättää toisen valitsematta.