Hyppää pääsisältöön

Ensikertalaista jääkiipeily pelottaa ja kiehtoo

Jääkiipeilijä laskeutuu jäätornia alas köyden varassa.
Heidi Pienipaavola laskeutuu jäätornista alas. Jo usemman vuoden jääkiipeillyt Heidi sanoo, että harrastuksessa parasta ovat ulkona oleminen, ystävät ja kuntoilu huomaamatta harrastuksen sivutuotteena. Jääkiipeilijä laskeutuu jäätornia alas köyden varassa. Kuva: YLE/Reetta Arvila jääkiipeily,Jääkiipeily,kiipeily

Oulun Alakyläntien varrella kohoaa Oulun kiipeilyseuran ylläpitämä noin 20 metriä korkea jäätorni. Näky on varsinkin lähempää katsottuna aika hurja, sillä jäänpaksuus on jopa kolme metriä ja torni on täynnä luolia ja syvänteitä.

Jäähakku, jep, valjaat, check, jääraudat joo, kypärä check... Kun lähtee kiipeämään, varusteiden täytyy olla asianmukaiset. Kokenut jääkiipeilijä Juho Vierelä kannustaa ja neuvoo kädestäpitäen.

"Suurin virhe on vetää pelkillä käsivoimilla ylöspäin. Siinä loppuu takuuvarmasti kunto kesken."

”Minähän olen aivan loukussa, en minä uskalla mennä mihinkään”, huutelee puolestaan korkeuksista ensi kertaa jääkiipeilyä kokeileva oululainen Juho Laitinen.

Toimittaja Reetta Arvilaa naurattaa, mutta ei kauaa, kun oma vuoro tulee. Onneksi mittari on lähellä nollaa, silloin hakku tarttuu jäähän helposti. Vielä kun saisi selätettyä pelon tippua!

Heidi Pienipaavola ohjeistaa kuinka jääkiipeilyyvarusteet toimivat.
Heidi Pienipaavola neuvoo Juho Laitista ennen kiipeilysuoritusta. Tärkeintä on käyttää jalkojen isoja lihaksia eikä vetää itseään vain käsillä ylös. Tasapainon löytäminen on myös avain kiipeämisen onnistumiseen. Heidi Pienipaavola ohjeistaa kuinka jääkiipeilyyvarusteet toimivat. Kuva: YLE/Reetta Arvila jääkiipeily,Jääkiipeily
Miehet kiipeävät 21 metriä korkeaa jäätornia Oulussa.
Juho Laitinen ja Joonas Laitela olivat ensimmäistä kertaa jääkiipeilemässä. Homma lähti sujumaan aika hyvin, mutta Laitinen sanoo, että kyllä pelotti. ”Sen jälkeen, kun kerran putosi, aloin luottaa enemmän valjaisiin ja varmistajaan.” Toisella kiipeily-yrityksellä Laitinen kiipeääkin tornin jo ylös asti. Miehet kiipeävät 21 metriä korkeaa jäätornia Oulussa. Kuva: YLE/Reetta Arvila jääkiipeily,Jääkiipeily,Oulu
Oulun Alakyläntien varressa sijaitseva jääkiipeilytorni on 21 metriä korkea.
Oulun jääkiipeilytorni on ainutlaatuinen Suomessa. Se on jäädytetty vanhan nosturin rungon ympärille läheisen lammen vedellä, jota juoksutetaan pakkasilla pumpun kautta vuorokauden ympäri. Oulun Alakyläntien varressa sijaitseva jääkiipeilytorni on 21 metriä korkea. Kuva: YLE/Reetta Arvila jääkiipeily,Jääkiipeily,Oulu
Juho Vierelä varmistaa jääkiipeilijöitä.
Varmistamassa oleva Juho Vierelä on harrastanut kiipeilyä 14 vuotta. Unohtumattomimmat kokemukset liittyvät luonnon putouksilla kiipeilyyn. Esimerkiksi Posion Korouomalla on kymmenen putousta, joista korkein on yli 50 metriä. Juho Vierelä varmistaa jääkiipeilijöitä. Kuva: YLE/Reetta Arvila jääkiipeily,Jääkiipeily
Pihka-koira vahtii tilannetta jääkiipeilytornilla.
Pihka vahtii tomerana järjestystä jääkiipeilytornilla. Pihka-koira vahtii tilannetta jääkiipeilytornilla. Kuva: YLE/Reetta Arvila koira,lumi
Toimittaja Reetta Arvila jääkiipeilemässä.
Toimittaja Reetta Arvilalla loppui kantti vähän liian helpolla. Vaikeinta oli korkeanpaikanpelon selättäminen sekä pohkeiden kovettuminen ja hapottuminen. Kiipeämisasento olikin vähän huono, kantapäitä olisi pitänyt painaa enemmän alas. Toimittaja Reetta Arvila jääkiipeilemässä. Kuva: YLE/Reetta Arvila jääkiipeily,Jääkiipeily
Toimittaja Reetta Arvila on helpottunut jääkiipeilyn päätyttyä.
Tältä näyttää helpottunut ilme, kun jalat ovat taas maassa. Toimittaja Reetta Arvila on helpottunut jääkiipeilyn päätyttyä. Kuva: YLE/Reetta Arvila jääkiipeily,Jääkiipeily,Oulu

Kuuntele tarinaa ja hyvät naurut jääkiipeilyreissulta: