Hyppää pääsisältöön

Istuntaharjoituksia ilman hevosta

Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen ystäväni hevonen

Monet ratsastajan liikunnalliset ongelmat johtuvat istunnan virheasennoista. Mukavan ja toimivan ratsastuksen edellytys onkin hyvä istunta. Istunnan opettelu vaatii kuitenki paljon aikaa. Mutta miten istuntaa voi harjoitella, jos käy ratsastamassa vain kerran viikossa?

Istuntaa voi harjoitella, vaikka ei istukkaan hevosen selässä. Tässä jutussa on koottu yhteen muutamia harjoituksia, joilla voi treenata istuntaa helposti ihan missä ja milloin tahansa.

Istuinluiden tunnustelu

Istu kovalla tuolilla peilin edessä ja nosta kädet ylös. Pidä katse suoraan edessä ja anna painon laskeuta istuinluille tasaisesti. Hengitä syvään ja varo jännittämästä hartioita. Käännä katsetta ja tunnustele kuinka se vaikuttaa painon jakautumiseen istuinluillesi. Tee liike hallitusti ja hitaasti. Toista katseenkääntöjä kymmenen kertaa, sitten laske kädet ja rentouta hartiat. Voit toistaa saman myös kädet alhaalla, ikään kuin pitäisit ohjista.

Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Kylkien rentoutus

Nosta vain toinen käsi ylös ja kurkota kohti kattoa. Anna käden puoleisen istuinluun ja koko jalan lonkasta asti painautua raskaana kohti lattiaa. Tunnet kuinka kylkiluut venyvät irti toisistaan. Vertaile miltä liike tuntuu oikealla ja vasemmalla puolella. Toistele liikettä niin kauan että liike tuntuu symmetriseltä kummallakin puolella.

Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Vartalon kierto

Istu kovalla tuolilla niin että tunnet istuinluusi. Nosta kädet suorana sivuille ja kierrä ylävartaloa vuoroin kummallekkin puolelle. Tee liike hitaasti ja hallitusti. Sormet saattavat yltää pidemmälle toisella puolella. Koita hiljalleen päästä yhtä pitkälle kummallakin puolella.

Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Syvähengitys

Hengitys on tärkeä osa istuntaa. Ratsastaja pidättää helposti hengitystään tehtävän aikana jolloin keho jännittyy ja hevonenkin jännittyy. Syvähengitys pallean kautta vakauttaa istuntaa ja rentouttaa koko olemusta.

Hengityksen ohjausta voi harjoitella istumalla tuolin reunalla ja nojaamalla eteenpäin kuvan näyttämällä tavalla. Laita kädet alaselälle ja ajattele että hengität nenän kautta ilmaa käsiesi alle. Tunnet kuinka kädet kohoavat. Anna ilman virrata hitaasti omaa tahtia ulos suun kautta. Toistele hengitystä ensin tässä asennossa, sitten selkä suorana peilin edessä. Näin saat hengitystä ohjattua syvemmälle vatsaan ja palleaan.

Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Syvien vatsalihasten harjoitteita

Syvien vatsalihasten hyvä kunto vakauttaa istuntaa ja mahdollistaa käsien ja jalkojen rentouden. Myös hyvän ryhdin salaisuus on syvissä vatsalihaksissa. Ryhti on istunnan kulmakivi. Yhtä oikeaoppista ryhtiä ei ole olemassa, vaan kyse on oman kehon kannattelusta. Ryhti ei korjaannu vetämällä hartioita mahdollisimman taakse. Sen sijaan tulisi keskittyä hartioiden rentouteen ja kehon kannatteluun keskivartalon lihasten avulla.

Jalan ojennus

Käy selinmakuulle polvet koukussa. Nosta lantiota puoli senttiä ilmaan. Ojenna vuorotellen jalka suoraksi ilman että alaselkä notkistuu, tai ranka kiertyy. Muista hengittää. Pidä lantiopohjan lihakset aktivoituneena koko ajan. Pidä liike hitaana ja keskity koko ajan siihen mitä teet. Tee aluksi 5-10 kertaa molemmilla jaloilla. Liike on rankka. Jos et jaksa tehdä kaikkia liikkeitä huolella, tee mieluummin muutama kunnolla, kuin kymmenen hutiloiden.

Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Lantion liikerata

Nojaa seinää vasten niin että lapaluut, takaraivo ja pakarat ovat kiinni seinässä mutta kantapäät irti. Aktivoi lantionpohjan lihakset ja kierrä lanneranka kiinni seinään ja pidä asento noin 10 sekuntia. Tämän jälkeen palauta ranka irti seinästä ja pidä rentona 10 sekuntia. Toista noin 10-20 kertaa.

Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Teksti: Veera Ojola

Kommentit
 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.