Hyppää pääsisältöön

True Detectiven toinen kausi: Mainettaan parempi?

True Detective -sarjan toinen tuotantokausi, etsivä Ray Velcoro (Colin Farrell)
True Detective -sarjan toinen tuotantokausi, etsivä Ray Velcoro (Colin Farrell) Kuva: Yle/HBO True Detective,Yle TV2

Ei ole helppoa tehdä jatkoa yhdelle 2000-luvun tai jopa kaikkien aikojen tunnelmallisimmista rikossarjoista. Miten True Detective onnistuu? Kahdeksanosainen toinen kausi uusintana Kakkosella maanantaisin klo 22 ja Yle Areenassa vuorokautta aiemmin.

Päivitys 16.10.2017: HBO uutisoi heinäkuussa, että True Detectivestä tehdään myös kolmas tuotantokausi, joka nähdään aikanaan myös Ylen kanavilla. Esitysajankohta on vielä auki.

Käsikirjoittaja-showrunner Nic Pizzolattolla (s. 1975) oli edessään armoton haaste, kun True Detectivestä tilattiin uusi tuotantokausi.

Ensimmäinen, Matthew McConaugheyn ja Woody Harrelsonin loisteliaasti tähdittämä kausi oli latautunut mestariteos, sekä katsojien että kriitikoiden ylistämä yllätyshitti.

Uusissa jaksoissa kaikki on kuitenkin toisin ja vieläpä poikkeuksellisen haastavalla tavalla.

Pitkäaikaisten fiktiosarjojen vetovoima pohjautuu ennen kaikkea tuttuihin henkilöhahmoihin ja tapahtumapaikkoihin.

Toisella True Detectivellä ei ole tukenaan näitä elementtejä. Tapahtumapaikka on vaihtunut Louisianasta Kaliforniaan siinä missä Rust Cohle ja Marty Hart ovat vaipuneet kosmoksen äärettömään hämärään. Myös näkemyksellinen ohjaaja Cary Fukunaga on väistynyt.

Samaa ovat periaatteessa vain nimi ja Pizzolatton kynä.

True Detective -sarjan toinen tuotantokausi, etsivät Ani Bezzerides (Rachel McAdams) ja Ray Velcoro (Colin Farrell)
Etsivät Ani Bezzerides (Rachel McAdams) ja Ray Velcoro (Colin Farrell) kohtaavat True Detectiven toisella tuotantokaudella. True Detective -sarjan toinen tuotantokausi, etsivät Ani Bezzerides (Rachel McAdams) ja Ray Velcoro (Colin Farrell) Kuva: Yle/HBO True Detective,Yle TV2

Toinen kausi sai ensi-iltansa Yhdysvalloissa kesällä 2015. Vastaanotto oli ristiriitainen, ja vähintäänkin sellaisena se myös sarjan edetessä pysyi.

Tapahtumapaikkana on kuvitteellinen Vincin teollisuuskaupunki ja katalyyttina murha, joka yhdistää kolme erilaista poliisia.

Heitä esittävät debyyttikauden tapaan tunnustetut Hollywood-tähdet, tällä kertaa Colin Farrell, Rachel McAdams ja Taylor Kitch.

Lisäksi kuvion keskiössä häärii gangsteri-liikemies (Vince Vaughn).

Mutta mikä on toisen True Detective -kauden tuomio? Onko juoni oikeasti liian epämääräinen ja tarinan tenho jumittava? Vai olivatko odotukset yksinkertaisesti liian suuret? Voisiko jatkokautta tarkastella armollisemmin omillaan ilman edeltäjän raskasta painolastia?

Kiistatonta, omaleimaista taitoahan ydintekijöillä todistetusti riittää, ja moni keskittyneesti kautta katsonut on todennut saaneensa lopulta palkkion vaivoistaan. Annetaan vielä sana veteraanikriitikko David Hinckleylle ennen vapaata keskustelua.

True Detective on edelleen sarja, joka saa puhumaan tv-draaman kulta-ajasta. Toinen kausi on yhtä tiivis ja synkkä kuin ensimmäinenkin. Se läpäisee kaikkein tärkeimmän katsojatestin: kolmen osan jälkeen janoaa jo lisää.― David Hinckley, New York Daily News

Lue myös: Olli Kangassalon essee True Detectiven toisesta kaudesta Kulttuuricocktailin sivuilla

Kommentit

Yle TV2