Vuosittain arviolta lähes 3 000 suomalaista kuolee kylmään liittyvien syiden vuoksi. Kylmä aiheuttaa elimistössä stressireaktion, joka voi pahimmillaan olla kohtalokas esimerkiksi sydänsairauksia poteville. Talviliikunta ei ole vaaraksi terveille, mutta pitkäaikaissairaiden kannattaa keskustella oman lääkärin kanssa liikunnan ja kylmän vaikutuksista. Entä millainen rooli avantouinnilla on talviliikunnassa, onko se sittenkään terveellistä?
Influenssavirus menee keuhkoihin
Ihmisiä sairaala- ja tehohoitoon ajanut influenssa on tänä vuonna ollut useimmissa tapauksissa vuoden 2009 pandemian aiheuttaneen sikainfluenssan muunnos. Se hakeutuu keuhkoihin aiheuttaen influenssakeuhkokuumeen. Lääkehoitoa ei vielä ole tarjolla ja hengityslaitehoidon avulla pyritään turvaamaan elimistön hapensaanti. Turkulainen tutkimusryhmä on kuitenkin onnistunut selvittämään mekanismin, joka ylläpitää keuhkojen verisuonten toimintaa. Löydön seurauksena onkin käynnistynyt kansainvälinen lääketutkimus.
Potilas on usein harvinaisen sairautensa paras asiantuntija

Kansainvälistä harvinaisten sairauksien päivää vietetään vuosittain helmikuun viimeisenä päivänä. Tänä vuonna päivä on karkausvuoden takia harvinainen 29.2., joten aihetta päivän viettämiseen on tavanomaista enemmän. Suomessa elää noin 300 000 ihmistä, jolla on jonkinlainen harvinainen sairaus, vamma, oireyhtymä tai epämuodostuma Helsinkiläisen Anne-Marien Vartin harvinainen sairaus ilmoitti itsestään, kun lihakset nykivät ja puhe puuroutui. Oireiden takaa löytyi harvinainen kohtauksellinen ataksia, minkä vuoksi Anne-Marie joutui jättämään työelämän ja akateemiset opintonsa. Taustalla on myös hermostollinen neurofibromatoosi kipuoireineen, harvinainen sairaus sekin. 47-vuotias nainen ei ole jäänyt neljän seinän sisään suremaan sairauksiaan, vaan on perustanut erilaisia kerhoja kohtalotovereilleen. Harvinaisissa sairauksissa vertaistuki on erityisen tärkeää, sillä usein potilas on oman sairautensa paras asiantuntija.
Verkkokalvon irtauma säikäyttää
Verkkokalvon irtauma on yllättävän yleinen vaiva, joka hoitamattomana uhkaa jopa näköä. Verkkokalvon irtaumaa hoidetaan leikkauksella ja sen jälkeisellä hankalalla asentohoidolla, jossa päätä on pidettävä ala-asennossa pitkiä aikoja. Suuri likitaitteisuus, silmän alueen vammat, kaihileikkaus sekä muut silmän rakenteiden sisäiset leikkaukset, kuten lasiaisen poisto, voivat lisätä riskiä verkkokalvon irtaumalle. Akuutti selvittää, millaisia oireita verkkokalvon irtauma antaa ja milloin viimeistään pitäisi kääntyä lääkärin puoleen.
Omalääkärin vastaanotto
Omalääkärin vastaanotolla pohditaan tällä kertaa, miten iskiasvaivasta pääsisi mahdollisimman nopeasti eroon. Lisäksi Risto Laitila ja Mikko Penttilä selvittävät, millainen operaatio on kielijänteen leikkaus. Luvassa on myös tennispallojumppa, jonka avulla kantapään ja jalkapohjan kipuja hoidetaan pohkeita ja sääriä käsittelemällä. Pallojumpalla saa hyvin rentoutettua lihaksia ja lihaskalvoja, sillä se on tehokkaampaa kuin pelkkä venyttely.
Akuutti, Yle TV1 maanantaina 29.2. klo 18:30. Uusinnat ke 2.3. klo 5:55 ja su 6.3. klo 15:15.
Lisää ohjelmasta





