Hyppää pääsisältöön

Hovioikeuksien tuomiolinjoissa eroja

Helsingin vankila Sörnäisissä.
Helsingin vankila Sörnäisissä. Kuva: Yle, MOT vankilat
Hovioikeuksien käsittelemät raiskaustapaukset 2011-2015
Hovioikeuksien käsittelemät raiskaustapaukset 2011-2015 Kuva: Yle, MOT seksuaalirikokset,raiskaus,hovioikeudet

Hovioikeuksien välisissä tuomiolinjoissa on MOT:n selvityksen mukaan eroja. Tuomioita on lievennetty useimmin Helsingin hovioikeudessa. Joka neljännessä tuomiossa tuomion laji on lieventynyt tai rangaistusta on lyhennetty. Tuomiota on kovennettu vain joka kymmenennessä tapauksessa.

Rovaniemen hovioikeudessa ollaan oltu kaikkein tiukimpia. Tuomio on lieventynyt vain runsaassa kymmenessä prosentissa tapauksista, mutta koventunut 16 prosentissa tapauksista.

2000-luvulla Itä-Suomen hovioikeuden tuomiolinjaa arvosteltiin muita hovioikeuksia lievemmäksi, mutta nyt se MOT:n selvityksen mukaan sijoittuu linjassaan hovioikeuksien keskikastiin. Joka viidettä tuomiota on lievennetty, vain joka kymmenes tuomio kovenee. Itä-Suomen hovioikeus on kuitenkin muuttanut kaikkein useimmin käräjäoikeuden tuomiota.