Hyppää pääsisältöön

Influenssan aiheuttamaan keuhkokuumeeseen kehitteillä lääke

Happimaski influenssapotilaan suulla.
Happimaski influenssapotilaan suulla. Kuva: Yle, Akuutti influenssa,akuutti

Ihmisiä sairaala- ja tehohoitoon ajanut influenssa on tänä vuonna ollut useimmiten vuoden 2009 pandemian aiheuttaneen sikainfluenssan muunnos. Se hakeutuu keuhkoihin aiheuttaen influenssakeuhkokuumeen. Lääkehoitoa siihen ei ole.

Käytännössä influenssakeuhkokuumeen ja sen aiheuttaman vakavan kaasujenvaihtohäiriön hoito on tukihoitoa eli hengityslaitehoidolla pyritään turvaamaan elimistön hapensaanti. Tehokasta lääkehoitoa ei ole.

– Influenssa aiheuttaa keuhkorakkuloissa sellaisia muutoksia, että neste pääsee ikään kuin keuhkokudokseen, Taysin teho-osaston vastuualuejohtaja Sari Karlsson kertoo.

Jos influenssakeuhkokuumeen aiheuttamaa vaikeata happeutumishäiriötä ja hiilidioksidin poistoon liittyviä ongelmia ei pystytä hallitsemaan, menehtyy osa potilaista.

Vastuualuejohtaja Sari Karlsson
Vastuualuejohtaja Sari Karlsson Vastuualuejohtaja Sari Karlsson Kuva: Yle, Akuutti sari karlsson

– Ne aiheuttavat elimistöön happamuustilan, josta solut eivät pidä, Karlsson jatkaa.

Traumakinesta uusi lääke influenssakeuhkokuumeeseen?

Viruslääkkeitä käytetään influenssan hoidossa, mutta ne eivät tapa virusta. Ne vain estävät sen lisääntymistä. Turkulaisen professori Sirpa Jalkasen tutkimusryhmä onnistui selvittämään mekanismin, joka ylläpitää keuhkojen verisuonten toimintaa. Löydön seurauksena onkin nyt käynnissä kansainvälinen lääketutkimus.

– Kysymys on lääkkeestä, joka estää kapillaariverisuonten vuodon keuhkoihin. Lääkeaine on jo tunnettu interferonibeeta. Sitä käytetään MS-taudin ja joidenkin muiden harvinaisten tautien hoitoon, Faron Pharmaceuticalsin toimitusjohtaja Markku Jalkanen kertoo.

Toimitusjohtaja Markku Jalkanen
Toimitusjohtaja Markku Jalkanen Toimitusjohtaja Markku Jalkanen Kuva: Yle, Akuutti markku jalkanen

Tutkimuksessa on pystytty selvittämään, että lääkeaineen varsinainen rooli onkin kapillaarisuonten toiminnan ylläpitämisessä. Akuuttiin keuhkovammaan ja sen pitkittyneeseen keuhkojen vajaatoimintaan kuolee tehohoidosta huolimatta noin kolmannes potilaista. Nyt tutkittavalla Traumakine-lääkkeellä kuolleisuus aleni peräti 80 prosenttia.

– Jos tämä interferonin käyttö onnistuu, niin periaatteessa olemme tekemässä ensimmäistä farmakologista hoitokeinoa tähän keuhkovamman hoitoon, Markku Jalkanen iloitsee.

Influenssarokotteen ottaminen kannattaisi

Traumakine saattaa siis tuoda merkittävän parannuksen myös influenssakeuhkokuumeen hoitoon. Influenssapiikki on ollut tänä vuonna erittäin raju. Rokote ei anna täydellistä suojaa, mutta se vähintäänkin lieventää influenssaa. Karlsson toivoisikin ihmisten ottavan rokotuksen.

– Kyllä tässä tämänkin epidemian aikana on monta kertaa miettinyt, että kenen kohdalla se rokotus olisi sitten pelastanut, Karlsson pohtii.

Asiantuntijat:
SARI KARLSSON, vastuualuejohtaja, teho-osasto, Tays
MARKKU JALKANEN, toimitusjohtaja, Faron Pharmaceuticals

Toimittaja: NINA MALMBERG

Lisää ohjelmasta

Akuutin omalääkäri Risto Laitila ja toimittaja Mikko Penttilä.
Akuutin omalääkäri Risto Laitila ja toimittaja Mikko Penttilä. Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila ja toimittaja mikko penttilä,tennispallo
Silmä lähikuvassa
Silmä lähikuvassa Kuva: Yle, Tero Kyllönen silmät,akuutti,Verkkokalvon irtauma
Anne-Marie Vartti, Helsinki
Anne-Marie Vartti, Helsinki Kuva: Yle/Marjo Lundvall yletv1
Rakastavaiset haistelevat toisiaan
Rakastavaiset haistelevat toisiaan Kuva: Pexels / Ketut Subiyanto hajuaisti,nenä