Hyppää pääsisältöön

Järjestetään pönttötalkoot!

Urpo Koponen Inspiksen maalaaman Mijoona linnunpönttöä-auton vieressä Lahden torilla

Pönttötalkoot voi järjestää omalla pihalla naapureille, omakotiyhdistyksen talkoina tai vaikka taloyhtiön väen kesken. Pönttöily sopii myös koululuokille, vanheimpainyhdistyksille, kerhoille, seuroille ja yhdistyksille - kaikille! Pönttötalkoot on mainio tapa saada ihmisiä tekemään yhteistä hyvää ja puuhastelemaan porukassa.

1. Helppo talkoopönttö

Kirjosiepoille, tali- ja sinitiaisille tarkoitettu pikkulinnunpönttö on talkoopöntöksi helpoin ja joka pihaan sopiva. Tarvike- ja työkalulistan, sekä rakennusohjeen löydät tästä. Suurin osa omakotiasujista ja mökkiläisistä löytää sopivaa lautaa puuvajasta, talon alta tai autotallin seinustalta. Myös kierrätysmateriaali käy pöntön rakentamiseen. Pöntön ulkopuoli voi olla kirjava, kunhan sisäpuolen pinnat ovat käsittelemättömiä ja karheita. Sillon poikasten suuhun ei päädy myrkkyjä ja linnut pääsevät kiipeämään lentoaukolle lipsumatta.

Pyydä talkooväkeä tuomaan mukanaan lautoja, työkaluja ja nauloja. Niitä löytyy miltei jokaiselta. Pönttölautaa voi kysyä lahjoituksena rautakaupoista, puutavaraliikkeistä, rakennusfirmoilta tai kunnasta. Pönttölaudan ei tarvitse olla priimaa eikä pitkinä lautoina. Pätkät kelpaavat!

2. Talkoopaikka

Sahaaminen, poraaminen ja naulaaminen on mukavampaa sateensuojassa ja pöydän ääressä. Autotallin edessä oleva katos on mainio paikka, työkalut löytyvät läheltä ja sähköä on.
Käsisaha katkoo lautaa hyvin, mutta sähköinen katkaisusaha tai pistosaha ovat tehokkaita pelejä. Kunnon pora terineen tarvitaan myös. Yksi sähköinen saha ja pora riittävät kymmenien pönttöjen tekemiseen. Sahauksen voi vaikka aloittaa tuntia ennen talkoolaisten tuloa, niin vasaroimaan pääsee heti talkoiden alkaessa.

Naulaaminen on mukavampaa pöydän päällä, joten vanha pöytä tai vanerilevyllä suojattu puutarhapöytä on tarpeellinen. Talkoolaiset voivat tuoda mukanaa omat vasaransa. Vasaroita on hyvä olla yksi kahta-kolmea talkoolaista kohden.

Jos haluat varmistaa pönttöjen nopean päätymisen puihin, tarjoa mukaan ripustusnarua. Uv-suojattu muovinaru toimii hyvin, samoin ohut sähköjohto. Ripustuskorkeudeksi riittää 1,5-2 metriä. Tee ripustuslenkistä löysä niin puulle jää kasvunvaraa.

3. Lintutietoutta jakoon

Paikallinen lintutieteellinen yhdistys tietää alueesi linnuista parhaiten. Lintuyhdistysten keskusjärjestö on BirdLife Suomi ry. Järjestöön kuuluu 12 000 jäsentä. Täältä löydät alueesi jäsenyhdistyksen ja sen yhteystiedot.

Lintuyhdistyksistä voit kysyä vinkkejä pönttöjen rakentamiseen ja sijoitteluun, tai mille lintulajeille pönttöjä erityisesti alueella tarvittaisiin. Voit kysyä myös mahdollisuutta saada yhdistyksestä vierailija auttamaan pönttötalkoissa ja kertomaan linnuista. Voitte vaikka tehdä muutaman erikoispöntön lähiseudun metsiin!

Muistakaa myös rekisteröidä pöntöt! Suomen ensimmäinen linnunpönttökartoitus onnistuu vain jos yksittäisetkin pöntöt päätyvät kartalle. Rekisteröiminen on helppoa, pönttöjen lukumäärä ja ripustuspaikkakunta riittävät tiedoiksi. yle.fi/miljoonaponttoa

4. Satojen pönttöjen talkoot

Mijoona linnunpönttöä -kampanjan tiimoilta on järjestetty myös isoja talkoita. Monet järjestöt ja yritykset pyrkivät olemaan luontoystävällisiä ja lähtevät tukemaan talkoita. Kokeile kunnan ympäristötointa, luontojärjestöjä, nuorten tai pitkäaikaistyöttömien työpajoja, peruskouluja ja ammattioppilaitoksia, rakennusyrityksiä, puuteollisuutta, seurakuntia...

Myös erilaiset harrastus- ja urheiluseurat voivat innostua. Mieti, voisiko partio, suunnistusseura, koulujen vanhempainyhdistykset, Martat, SPR ja vaikkapa vastaanottokeskus näkyä lintujen hyväksi tehtävässä työssä.

Kierrätyskeskuksesta voi kysellä pöytiä rakennuspisteiksi, tavalliset toimistopöydät kelpaavat tarkoitukseen hyvin. Kymmenelle henkilölle riittää 4-5 metriä pöytää, vastakkain sijoitetut työtasot mahdollistavat rakentamisen molemmilla puolilla. Yhden pöntön rakentamiseen voi varata aikaa vartin verran, pareittan rakentaminen on helpompaa ja nopeampaa.

Kunnan työpajat tai jokin järjestö taikka koulu kannattaa värvätä sahaamaan pönttöaihiot valmiiksi. Isossa tapahtumassa talkooväki vain kasaa pöntöt. Sahat ja porat ovat tottumattomissa käsissä turhan riskialttiita.

Yleisöä Miljoona linnunpönttöä-ennakkotapahtumassa Lahden torilla

5. Isoissa talkoissa isommin asioita

Isojen talkoiden yhteistyökumppaneiden kanssa kannattaa sopia selkeä työnjako yhteisessä palaverissä. Tapaamisessa luotte tapahtuman suuntaviivat ja alustavat työn- ja vastuunjaot. Sopikaa talkoiden aika ja paikka. Paikkaa valitessa on hyvä pitää mielessä talkoiden vaatimat minimirakenteet (esim. pöydät, makkaranpaisto, vessat). Tee muistiinpanot palaverista ja lähetä mukanaolijoille .

Tapahtuman pääjärjestäjällä on vastuu koko tapahtumasta, muut osallistujat ovat tavallaan alihankkijoita. Lahdessa pidetyissa isoissa talkoissa kaupungin ympäristötoimi ryhtyi pääjärjestäjäksi. Mutta järjestäjätahoja voi olla useitakin, vastuuta on järkevä jakaa. Järjestäjän pitää tehdä ilmoitus tarvittaville viranomaisille - ainakin poliisilaitokselle - sekä hankkia järjestysmiehiä sen mukaan, minkä verran yleisöä arvellaan tulevan paikalle. Nyrkkisääntö on yksi järjestysmies sataa ihmistä kohti. Jos tapahtumassa on nuotio, siitä pitää tehdä ilmoitus pelastuslaitokselle.

Muista sopia myös, kuka siivoaa paikan tapahtuman jälkeen! Tai ennaltaehkäise purujen lakaisu kattamalla työpisteiden ympäristö.

Pöntön rakennus on mukavaa koko perheen tekemistä.

Lapset seuraavat lavan ohjelmaa

6. Tiedota

Tiedota alueesi medioille. Lähes kaikilla Yle alueilla on pönttövastaava, joka on lähtökohtaisesti kiinnostunut kertomaan pönttöuutisia.

Kolopesijöistä kertovia säänkestäviä roll up-julisteita voi kysyä lainaksi Päijät-Hämeen lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Tapani Saimovaaralta. tapani.saimovaara@outlook.com

Miljoona linnunpönttöä-pönttödiplomeja voi printata täältä. llmoita tapahtumasta myös meille, jotta se saadaan näkyviin kampanjan nettisivuille kalenteriin ja Pönttöuutisiin. Tunnelmaa ja kuvia sopii jakaa facebookissa, instagramissa, twitterissä ja muualla sosiaalisessa mediassa hastagilla #miljoonaponttoa.

Täältä voit printata julisteen, jossa yhteistyökumppanit ovat mukana.

Täältä voit printata julisteen, johon voi merkitä paikan päällä, minne kuntaan pönttönsä aikoo rekisteröidä. Järjestäjä voi lopuksi vaikka rekisteröidä pöntöt kaikkien talkoolaisten puolesta.

Ja tottakai muistatte rekisteröidä pöntöt! yle.fi/miljoonaponttoa

Miljoona linnunpönttöä kampanjan yhteistyökumppanit

Lisää aiheesta:
Birdlife: Pöntöt ja linnut
Näin rekisteröit pönttösi helposti
Miksi tarvitaan Miljoona linnunpönttöä?

Kommentit
 • Kuka pöntössäni asuu?: Uuttukyyhky

  Koiraan soidinääni on kaksitavuinen ”huu-uh huu-uh…”.

  Kesykyyhkyn kokoinen uuttukyyhky on sinertäväharmaa. Rinta on viininpunertava, ja siivellä on kaksi mustaa poikkijuovaa. Koiraan soidinääni on kaksitavuinen ”huu-uh huu-uh…”.

 • Lintumaailman vähenevä "aatelisto": Käki

  Kukkuva soidinääni ”kuk-kuu, kuk-kuu”.

  Käki on naakan kokoinen mutta paljon hoikempi, haukkamaisen pitkäpyrstöinen mutta lyhytjalkainen. Selkä on siniharmaa (naaraalla joskus punaruskea), vatsa tummaraitaisen valkoinen. Piilottelevan ja varovaisen käen huomaa helpoiten koiraan kukkuvasta soidinäänestä ”kuk-kuu, kuk-kuu”.

 • Äänestä parhaat nimet viirupöllökaksosille!

  Ranuan viirupöllönpoikaset saavat nimensä sunnuntaina 21.5.

  Ranuan viirupöllönpoikaset saavat nimensä suorassa lähetyksessä sunnuntaina 21.5. Pöllönpoikasille tuli yli 500 nimipariehdotusta, joiden joukosta raati valitsi viisi suosikkiaan. Nyt te pääsette äänestämään lopullisesta valinnasta!

Uusimmat sisällöt - Miljoona linnunpönttöä