Hyppää pääsisältöön

Kuka pöntössäni asuu: Harmaasieppo

Harmaasieppo
Grå flugsnappare

14–15 cm, 13–20 g.
Talitiaisen kokoisen, hoikan harmaasiepon selkäpuoli on ruskea, vatsa vaalea. Laji seisoo pystymmässä asennossa kuin muut pikkulinnut. Hento ja vain vierestä kuuluva laulu koostuu sirahtavien kutsuäänten yhdistelyltä: ”tsri, tsriih, tshri…”.

Harmaasieppo elää metsissä, rämeiden reunoilla, pihapiireissä ja puistoissa, mieluiten mäntykankailla ja kalliomänniköissä. Laji pyydystää lentäviä hyönteisiä kirjosiepon tavoin pyrähtämällä saaliin perään.

Harmaasieppo on erittäin yleinen koko Suomessa. Se muuttaa elo–syyskuussa Afrikan eteläpuoliskoon ja palaa toukokuussa.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies

 • Kuka pöntössäni asuu: Telkkä

  Koiraan soidinääni on nariseva ”kvi-riikr, r-riik…”

  Sinisorsaa pienemmällä telkällä on pyöreähkö ruumis ja kolmikulmainen pää korkean otsan vuoksi. Koiraan rinta ja kylki ovat valkoiset, pää, selkä ja takapää mustat. Poskessa on valkoinen täplä. Harmaalla naaraalla on ruskea pää ja valkoinen juova kyljessä. Koiraan soidinääni on nariseva ”kvi-riikr, r-riik…”.

 • Kuka pöntössäni asuu: Töyhtötiainen

  Iloisesti tirrittävä ääni.

  Töyhtötiainen on sinitiaisen kokoinen, päältä harmaanruskea ja alta vaaleampi tiainen, jonka päälaella sojottaa mustavalkoraitainen, suippo töyhtö. Uteliaan ja pirteästi hyörivän töyhtötiaisen huomaa useimmiten iloisesti tirrittävästä äänestä.

 • Kuka pöntössäni asuu: Puukiipijä

  ”Tii-tii-tii-tyitititititi-tii-tyi-tyit”

  Talitiaista vähän pienempi ja solakka puukiipijä on päältä valkopilkkuisen ruskea ja alta valkoinen. Sillä on pitkä ja ohut, kaareva nokka. Helpointa puukiipijä on tunnistaa liikkumistavasta: lintu kipuaa nykivästi puunrunkoa ylöspäin ja lennähtää kohta toisen puun tyvelle. Ponteva laulu muistuttaa pajulinnun laskevaa viheltelyä ”tii-tii-tii-tyitititititi-tii-tyi-tyit”.

 • Kuka pöntössäni asuu: Viirupöllö

  Komeasti haukkuva ”huvuh, huvuh-hu-huvuh”.

  Varista isompi, pitkäpyrstöinen viirupöllö on kauttaaltaan harmaan- ja vaaleankirjava. Yksivärisen vaalean naaman keskeltä tuijottavat mustat silmät. Koiraan kevättalven öinä kuuluva soidinääni on kumeasti haukkuva ”huvuh, huvuh-hu-huvuh”. Viirupöllö pesii isossa pöntössä, kannon päässä tai haukan vanhassa risupesässä.

Uusimmat sisällöt - Miljoona linnunpönttöä