Hyppää pääsisältöön

Kuka pöntössäni asuu: Käenpiika

Käenpiika
Göktyta

16–17 cm, 30–45 g.
Talitiaista isompi käenpiika on yläpuolelta mustan-, harmaan ja ruskeankirjava, alta poikkiraitaisen vaalea. Silmän yli kulkee tumma juova. Laji on helpoin huomata nopeasti piipittävästä, noin 10-tavuisesta soidinäänestä ”pyy-pyy-pii-pii-pii-pii…”

Käenpiika pesii rantojen ja pellonlaitamien lehti- ja sekametsissä sekä pihapiireissä ja puistoissa. Etsiessään ruoakseen muurahaisia ja niiden munia lintu hypähtelee heinikossa pyrstö yläviistossa. Käenpiika saattaa viskata tiaisten munat monesta pöntöstä ennen kuin valitsee omansa. Ihmisen kurkistaessa pönttöön emo sihisee kuin käärme ja vääntelee kaulaansa.

Käenpiika on melko yleinen viljelyseuduilla Etelä-Lappia myöten. Käenpiiat muuttavat Afrikan keskiosiin elokuussa ja palaavat toukokuussa.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies

Kommentit
 • Kuka pöntössäni asuu: Telkkä

  Koiraan soidinääni on nariseva ”kvi-riikr, r-riik…”

  Sinisorsaa pienemmällä telkällä on pyöreähkö ruumis ja kolmikulmainen pää korkean otsan vuoksi. Koiraan rinta ja kylki ovat valkoiset, pää, selkä ja takapää mustat. Poskessa on valkoinen täplä. Harmaalla naaraalla on ruskea pää ja valkoinen juova kyljessä. Koiraan soidinääni on nariseva ”kvi-riikr, r-riik…”.

 • Kuka pöntössäni asuu: Töyhtötiainen

  Iloisesti tirrittävä ääni.

  Töyhtötiainen on sinitiaisen kokoinen, päältä harmaanruskea ja alta vaaleampi tiainen, jonka päälaella sojottaa mustavalkoraitainen, suippo töyhtö. Uteliaan ja pirteästi hyörivän töyhtötiaisen huomaa useimmiten iloisesti tirrittävästä äänestä.

 • Kuka pöntössäni asuu: Puukiipijä

  ”Tii-tii-tii-tyitititititi-tii-tyi-tyit”

  Talitiaista vähän pienempi ja solakka puukiipijä on päältä valkopilkkuisen ruskea ja alta valkoinen. Sillä on pitkä ja ohut, kaareva nokka. Helpointa puukiipijä on tunnistaa liikkumistavasta: lintu kipuaa nykivästi puunrunkoa ylöspäin ja lennähtää kohta toisen puun tyvelle. Ponteva laulu muistuttaa pajulinnun laskevaa viheltelyä ”tii-tii-tii-tyitititititi-tii-tyi-tyit”.

 • Kuka pöntössäni asuu: Viirupöllö

  Komeasti haukkuva ”huvuh, huvuh-hu-huvuh”.

  Varista isompi, pitkäpyrstöinen viirupöllö on kauttaaltaan harmaan- ja vaaleankirjava. Yksivärisen vaalean naaman keskeltä tuijottavat mustat silmät. Koiraan kevättalven öinä kuuluva soidinääni on kumeasti haukkuva ”huvuh, huvuh-hu-huvuh”. Viirupöllö pesii isossa pöntössä, kannon päässä tai haukan vanhassa risupesässä.

Uusimmat sisällöt - Miljoona linnunpönttöä