Hyppää pääsisältöön

Kuka pöntössäni asuu: Kottarainen

Kottarainen
Stare

21–23 cm, 65–105 g.
Kottarainen on mustarastasta pienempi, pyöreämpi ja lyhytpyrstöisempi. Kokonaan mustassa höyhenpuvussa erottuu läheltä vaaleita pilkkuja ja metallinkiiltoa. Koiraan laulu koostuu visertävistä, maiskuttavista, viheltävistä ja kirskuvista äänistä. Kottarainen matkii taitavasti muita lintulajeja.

Kottarainen pesii pellonreunoissa ja pihapiireissä. Se etsii ruoakseen matoja, kotiloita ja muita pikkueläimiä pelloilta ja nurmikoilta, missä ruokailevat linnut voivat kokoontua suuriksi parviksi. Syksyllä laji syö marjojakin.

Kottarainen on yleinen viljelyseudulla Etelä- ja Keski-Suomessa. Se muuttaa heinä–lokakuussa Länsi-Eurooppaan ja palaa maalis–huhtikuussa. Ensimmäisinä jo keskikesällä lähtevät itsenäistyneet poikaset.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies

Kommentit
  • Kuka pöntössäni asuu: Telkkä

    Koiraan soidinääni on nariseva ”kvi-riikr, r-riik…”

    Sinisorsaa pienemmällä telkällä on pyöreähkö ruumis ja kolmikulmainen pää korkean otsan vuoksi. Koiraan rinta ja kylki ovat valkoiset, pää, selkä ja takapää mustat. Poskessa on valkoinen täplä. Harmaalla naaraalla on ruskea pää ja valkoinen juova kyljessä. Koiraan soidinääni on nariseva ”kvi-riikr, r-riik…”.

  • Kuka pöntössäni asuu: Töyhtötiainen

    Iloisesti tirrittävä ääni.

    Töyhtötiainen on sinitiaisen kokoinen, päältä harmaanruskea ja alta vaaleampi tiainen, jonka päälaella sojottaa mustavalkoraitainen, suippo töyhtö. Uteliaan ja pirteästi hyörivän töyhtötiaisen huomaa useimmiten iloisesti tirrittävästä äänestä.

  • Kuka pöntössäni asuu: Puukiipijä

    ”Tii-tii-tii-tyitititititi-tii-tyi-tyit”

    Talitiaista vähän pienempi ja solakka puukiipijä on päältä valkopilkkuisen ruskea ja alta valkoinen. Sillä on pitkä ja ohut, kaareva nokka. Helpointa puukiipijä on tunnistaa liikkumistavasta: lintu kipuaa nykivästi puunrunkoa ylöspäin ja lennähtää kohta toisen puun tyvelle. Ponteva laulu muistuttaa pajulinnun laskevaa viheltelyä ”tii-tii-tii-tyitititititi-tii-tyi-tyit”.

  • Kuka pöntössäni asuu: Viirupöllö

    Komeasti haukkuva ”huvuh, huvuh-hu-huvuh”.

    Varista isompi, pitkäpyrstöinen viirupöllö on kauttaaltaan harmaan- ja vaaleankirjava. Yksivärisen vaalean naaman keskeltä tuijottavat mustat silmät. Koiraan kevättalven öinä kuuluva soidinääni on kumeasti haukkuva ”huvuh, huvuh-hu-huvuh”. Viirupöllö pesii isossa pöntössä, kannon päässä tai haukan vanhassa risupesässä.

Uusimmat sisällöt - Miljoona linnunpönttöä