Eri lintulajit tarvitsevat erilaisia pönttöjä. Tämä laatikkomalli soveltuu sympaattiselle harmaasiepolle.
Laatikkomallin pönttö kelpaa monelle linnulle. Suurentamalla laatikkoa saat tehtyä pesäpaikat mm. koskikaralle, peukaloiselle, punakylkirastaalle ja tuulihaukalle! Tarkempia tietoja suurentamisesta löydät artikkelin lopusta.
Tämäkin ohje on suunniteltu simppeliksi - sarjastamme löytyy ohjeet myös tintinpönttöön. Olemme pyrkineet karsimaan eri materiaalit, työkalut ja -vaiheet minimiin. Pönttösovelluksia ja rakennusohjeita on useita erilaisia. Tärkeintä linnunpöntössä, mallista tai ohjeista riippumatta, on turvallisuus.
Työniloa!
- Tarvitset 150x22mm sahattua lautaa 111cm (voit korvata laudan myös vanerilla, jos haluat). Lauta saa olla karheaa. Leikkaa laudasta neljä 15cm palaa, yksi 35cm pala ja 11cm pala. Jäljelle 5cm kaistale.
- Kiinnitä sivuseinät takaseinään. 40mm mittaiset ruuvit riittävät. Huolehdi, että ruuvit uppoavat puuhun eivätkä halkaise seiniä. Pöntön sisään ei saa jäädä mitään terävää.
- Etupuolelle, alareunaan, tulee 5cm kaistale. Harmaasieppo pitää näköaloista – sen pitää saada katsella ympärilleen.
- Poraa pohjapalaan pari reikää. Näin kosteus pääsee pois eivätkä poikaset kylmety. Kokeile asetella pohjapalaa runkoon. Mikäli pohjapala on liian suuri, sahaa se sopivaksi. Suuria rakoja ei saisi jäädä. Ruuvaa pohjapala kiinni kultakin sivulta.
- Ruuvaa viimeinen laudanpätkä pöntön takaseinään. Keskelle ja pystysuoraan.
- Kattopala kannattaa tehdä vesivanerista, koska se kestää vettä. Palan koko 25cmx25cm. Ruuvaa katto kiinni, siitä ei tarvitse tehdä irrotettavaa.
- Onneksi olkoon! Pönttösi on valmis. Kiinnitä pönttö rauhalliselle paikalle seinään, räystään alle, varjoon. 2m on riittävä korkeus, voi olla korkeammallakin. Harmaasieppo nimittäin ei pidä tuijottelijoista, se voi hylätä pesän.
Tarvikelista:
150x22mm sahattua lautaa, pituus 111cm.
vesivaneri 25x25cm
40mm ruuveja
Työkalut:
Mitta
Kynä
Saha tai sirkkeli
Akkuruuvinväännin
Vinkki: skaalaa suuremmaksi!
Suurempana tämä laatikkomallin pönttö sopii myös koskikaralle ja peukaloiselle. Laatikon koko tällöin 20x20cm, etuseinäksi 7cm kaistale. Laudan voit korvata vanerilla.
Ripustus:
Pönttö kiinnitetään siltarakenteen tai joen vieressä olevan rakennuksen seinään. Jopa joen varteen sopii, mutta pitää huolehtia, ettei vesi nouse liian korkealle! Voit auttaa karaa laittamalla pohjalle vähän sammalta.
Skaalaa vielä isommaksi ja laatikkopönttöösi sopii myös tuulihaukka! Laatikon koko 30cmx30cm ja etuseinän korkeus 14cm. Vaneri on hyvä materiaali.
Ripustus:
Tuulihaukan pönttö ripustetaan korkealle ladon seinään, itä- tai pohjoispuolelle. Tamppaa pohjalle turvetta muutaman sentin verran, että emo näkee katsella ulos.
Lisää aiheesta:
edit 03/22: Miljoona linnunpönttöä -rekisteröintiohje poistettu