Hyppää pääsisältöön

Matkalla on 2010-luvun road movie 1950-luvun beatnikeistä

Matkalla (2012), ohjaus Walter Salles
Matkalla: Kristen Stewart, Garrett Hedlund ja Sam Riley (takana). Matkalla (2012), ohjaus Walter Salles Kuva: Yle Kuvapalvelu matkalla,Teemalauantai

"...Amerikan synkkiä ja hurjia surunlapsia, uusi lyöty sukupolvi johon olin vähitellen liittymässä." 2010-luvun elokuvatulkinta 1950-luvun kulttikirjasta.

Beat-sukupolven ja myöhempienkin kulkurien uskontunnustukseksi noussut Jack Kerouacin romaani On the Road eli Matkalla ilmestyi vuonna 1957. Se on kulttikirja, sukupolviromaani ja toisen maailmansodan jälkeisen suuren levottomuuden tulkki. Matkan ja tekstin liikkeellepanevina voimina ovat kokemusten nälkä, jazzin syke ja sovinnaisen elämän kammo.

Vapauden, totuuden ja merkityksen etsintä jatkuu yhä: monien eri tekijöiden tyhjään valuneiden yritysten jälkeen Walter Salles ohjasi Kerouacin kirjasta elokuvan vuonna 2012. Matkalla on elokuva ystävyydestä, rakkaudesta, Amerikan ja itsensä etsimisestä sekä kahden miehen villistä matkasta halki Amerikan.

Brasilialaiselle Sallesille elokuva oli jo toinen myyttinen road movie Amerikasta: hän oli ohjannut Che Guevaran Etelä-Amerikan-matkoista kertovan elokuvan Moottoripyöräpäiväkirjat muutamaa vuotta aiemmin.

Matkalla (2012), ohjaus Walter Salles.
Kristen Stewart on Marylou. Matkalla (2012), ohjaus Walter Salles. Kuva: Yle Kuvapalvelu kristen stewart,Teemalauantai
Matkalla (2012), ohjaus Walter Salles.
Garrett Hedlund on Dean Moriarty. Matkalla (2012), ohjaus Walter Salles. Kuva: Yle Kuvapalvelu garrett hedlund,Teemalauantai
Matkalla (2012), ohjaus Walter Salles.
Kirsten Dunst on Camille. Matkalla (2012), ohjaus Walter Salles. Kuva: Yle Kuvapalvelu kirsten dunst,Teemalauantai
Sam Riley elokuvassa Matkalla, joka pohjautuu Jack Kerouacin riomaaniin.
Sam Riley on Sal Paradise Sam Riley elokuvassa Matkalla, joka pohjautuu Jack Kerouacin riomaaniin. Kuva: Gregory Smith / Yle Kuvapalvelu Matkalla,Walter Salles,road moviet,Jack Kerouac,Sam Riley

"He olivat kuin tyrmän kiveen ja synkkyyteen kahlehdittu mies, maan alta nousseita, Amerikan synkkiä ja hurjia surunlapsia, uusi lyöty sukupolvi johon olin vähitellen liittymässä", Matkalla-romaanin päähenkilö Sal Paradise toteaa Markku Lahtelan suomennoksessa.

Matkalla-elokuvan pääosissa nähdään Sam Riley (Jack Kerouacin alter ego Sal Paradise), Garrett Hedlund (Neal Cassadyn alter ego Dean Moriarty), Kristen Stewart (Dean Moriartyn nuori vaimo Marylou, tosielämän LuAnne Henderson) ja Kirsten Dunst (Neal Cassadyn vaimon Carolyn Cassadyn alter ego Camille Moriarty). William S. Burroughsin fiktiivistä hahmoa Old Bull Leetä näyttelee Viggo Mortensen, Allen Ginsbergin alter egoa Carlo Marxia esittää Tom Sturridge.

  • Matkalla (On the Road), USA 2012. Ohjaus Walter Salles. Pääosissa Sam Riley, Garrett Hedlund, Kristen Stewart, Alice Braga, Amy Adams, Tom Sturridge, Danny Morgan, Elisabeth Moss, Kirsten Dunst, Viggo Mortensen.

Elokuvan ensiesitys Teemalla oli Teemalauantaissa 1.11.2014 yhdessä Carolyn Cassadysta kertovan dokumenttielokuvan kanssa.

Yle Teema