Hyppää pääsisältöön

Miten ripustan linnunpöntön?

Lapset kantavat linnunpönttöjä
Lapset kantavat linnunpönttöjä Kuva: Yle/Juha Laaksonen miljoona linnunpönttöä,linnunpöntöt,lapset (ikäryhmät)

Linnunpöntön ripustaminen ei ole vaikeaa. Tarkista että pönttö pysyy puussa ja suojaa pesää. Muista myös, että puu kasvaa.

1. Mihin pöntön saa ripustaa?

Pöntön ripustus ei ole jokamiehen oikeus. Jos asumus tulee muualle kuin omalle kotipihalle tai mökkitontille, pitää kysyä maanomistajan lupa sen ripustamiseen. Maanomistaja saa poistaa luvatta kiinnitetyt pöntöt. Omasta asuinkunnastaan kannattaa tiedustella, saako sen alueelle laittaa pönttöjä. Esimerkiksi Helsingin kaupungissa pönttöjä saa pistää kaupunkimetsiin ja -puistoihin. Samoin Lahden ympäristötoimesta saa kysyessään luvan lähimetsien pöntötykseen.

Näistä tietoiskuista voit lukea, miten tiheästi tiaisen, kottaraisen ja helmipöllön pönttöjä voi ripustaa.

2. Ripustimien kiinnittäminen pönttöön

Pönttöä rakentaessa molempien sivuseinien takaosaan kannattaa tehdä reiät, joiden läpi kiinnityslangan voi pujottaa. Pöntön takaseinään voi myös lyödä poikittaisen laudan, jonka avulla pöntön sitominen on helppoa.

Jos puu on oma ja sen jatkokäytön tietää, voi pöntön myös naulata puuhun. Mänty ja kuusi kehittävät nopeasti pihkakerroksen naulan ympärille, eivätkä ne vaurioidu tästä. Mutta naulat ovat ikäviä sahaan joutuessaan, eikä vieraan metsään saa vahinkoa tehdä.

3. Ripustusmateriaali

Muovilla päällystetty kuparilanka sopii hyvin pienempien pönttöjen kiinnitykseen. Myös tietokoneiden piuhat, esimerkiksi verkkokaapelit, ovat hyviä. Niiden sisällä on kuparilankaa, joka venyy lämpötilan vaihdellessa, lisäksi muovipäällyste hidastaa sitä porautumasta puuhun. Ohuemmat piuhat sopivat pienempien ja paksummat raskaampien pönttöjen kiinnitykseen.

Pöntön paino pitää sen paikallaan, vaikka kiinnityskohdassa ei olisikaan oksantyveä, kunhan solmun tekee pitäväksi.

4. Ripustuskorkeus

Jos pöntöt tulevat metsään, jossa ei tarvitse miettiä ihmisen häiriötä, ripustuskorkeudeksi riittää hartioiden korkeus. Vilkkaammilla seuduilla tarvitaan a-tikkaita, siellä pöntöt kannattaa ripustaa juuri ihmisen ulottumattomiin. Linnut pesivät yhtä hyvin matalammilla kuin ylempänäkin oksistossa, mutta pönttöä on turha viedä monen metrin korkeuteen.

5. Huomioi puun kasvu

Jotta puun kasvulle olisi varaa, kannattaa kiinnityssolmun olla pönttöä ylempänä. Vinossa kiinnityksessä on enemmän kasvuvaraa, ja sitä on helppo saada lisää nostamalla pönttöä ajoittain ylöspäin. Kiinnitys kannattaa tarkastaa kerran vuodessa pöntön puhdistuksen yhteydessä.

Pönttöä pitää välillä nostaa irti puusta

6. Hyvien pesäolosuhteiden varmistus

Pönttö kannattaa irrottaa rungosta pöntön taakse asetettujen oksien avulla, jotta poikasten pesä ei kastuisi.

Pöntön taakse asetetut oksat antavat lahotessaan kasvuvaraa

Pesän kastumista voi ehkäistä myös puulajin valinnalla. Koivua kannattaa välttää, jos ympärillä on muita puita. Vesi valuu suoraan pöntön takaseinään koivun sileää runkoa pitkin, jolloin sateisena kesänä pönttö on koko ajan kostean kolea poikasille. Märkä pönttö myös mätänee helposti.

Ilmansuunnalla ei ole väliä, mutta aivaan suoraan auringonpaahteeseen ei pönttöä kannata ripustaa. Mutta varjostettu etelän puoli sopii ihan yhtä hyvin kuin muutkin ilmansuunnat.

7. Muista poikasten lähtö

On myös mietittävä, onko poikasten turvallista lähteä pöntöstä. Ne oppivat lentämään kunnolla vasta jonkin aikaa pesästä lähdön jälkeen. Siihen asti ne tarvitsevat suojaisaa aluskasvillisuutta, aivan avonurmikolle varislintujen syötiksi poikasia ei kannata altistaa. Pensaikoissa on myös enemmän ötököitä ja paremmat mahdollisuudet oppia pyydystämään ruokaa itse kuin tasaisella nurmikolla.

Jos haluaa pistää pönttöjä muille kuin aivan tavallisimmille pihan pesijöille, kannattaa huomioida lajin erityispiirteet. Esimerkiksi telkän poikaset hyppäävät pöntöstä heti kuoriutumisen jälkeen. Pienten untuvikkojen pehmeät luut ja kevyt olemus kestävät maahan tömähdyksen hyvin hieman korkeammaltakin, jos laskeutumispaikalla ei ole teräviä kantoja tai kiviä.

Sen sijaan esteetön lentoreitti on telkälle tärkeä. Kololle pitää päästä suoraan, puun oksia tai pensaikkoa ei saa olla pöntön edessä.

8. Pönttöjen puhdistus lisää niiden käyttöikää

Pöntöt kannattaa puhdistaa vuosittain. Se kannattaa tehdä talvella pakkasella, jolloin pöntössä majailevat kirput ja väiveet ovat horroksessa. Ne purevat ihmistäkin ja voivat siirtyä myös kotieläimiin. Puhdistusjätettä ei kannatakaan jättää kotipihalla maahan lojumaan.

Hyvin rakennettu ja järkevästi kiinnitetty pönttö voi kestää jopa kolmekymmentä vuotta, mutta muutamankin vuoden kestävistä pesistä on suurta apua linnuillemme.

Asiantuntijana käytetty Päijät-Hämeen lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Tapani Saimovaaraa.

Lue myös:
Linnunpönttöjen mitat ja sijoitus maastoon
Miksi tarvitaan Miljoona linnunpönttöä?
Pöntöt & linnut, tulostettava opas, Birdlife

Kommentit
 • Kuka pöntössäni asuu?: Uuttukyyhky

  Koiraan soidinääni on kaksitavuinen ”huu-uh huu-uh…”.

  Kesykyyhkyn kokoinen uuttukyyhky on sinertäväharmaa. Rinta on viininpunertava, ja siivellä on kaksi mustaa poikkijuovaa. Koiraan soidinääni on kaksitavuinen ”huu-uh huu-uh…”.

 • Lintumaailman vähenevä "aatelisto": Käki

  Kukkuva soidinääni ”kuk-kuu, kuk-kuu”.

  Käki on naakan kokoinen mutta paljon hoikempi, haukkamaisen pitkäpyrstöinen mutta lyhytjalkainen. Selkä on siniharmaa (naaraalla joskus punaruskea), vatsa tummaraitaisen valkoinen. Piilottelevan ja varovaisen käen huomaa helpoiten koiraan kukkuvasta soidinäänestä ”kuk-kuu, kuk-kuu”.

 • Äänestä parhaat nimet viirupöllökaksosille!

  Ranuan viirupöllönpoikaset saavat nimensä sunnuntaina 21.5.

  Ranuan viirupöllönpoikaset saavat nimensä suorassa lähetyksessä sunnuntaina 21.5. Pöllönpoikasille tuli yli 500 nimipariehdotusta, joiden joukosta raati valitsi viisi suosikkiaan. Nyt te pääsette äänestämään lopullisesta valinnasta!

Uusimmat sisällöt - Miljoona linnunpönttöä