Hyppää pääsisältöön

Näin teet pätevän talkoopöntön helposti

Linnunpönttöjä.
Sopiva pönttö sini- ja talitiaiselle sekä kirjosiepolle. Linnunpönttöjä. Kuva: Yle, Tiina Klemettilä linnunpöntöt

Linnunpönttöjä on yhtä monta erilaista kun tekijöitä. Tällä ohjeella syntyy pätevä, mutta mahdollisimman vähillä työkaluilla ja tarvikkeilla tehtävä talkoopönttö. Pönttö sopii pihan yleisimmille pönttöpesijöille eli sini- ja talitiaiselle sekä kirjosiepolle. Pönttölaudaksi käyvät pätkät ja kierrätyslaudat, kunhan lauta on toiselta puoleltaan karheaa ja maalaamatonta.

Tarvikkeet:
- 12,5-15 cm leveää karheaa lautaa yhteensä noin 120 senttiä (seinät ja pohja)
- 25 cm seinälautaa pari senttiä leveämpää lautaa (katto)
- 15 kpl 45-60 mm pituisia nauloja
- noin 50 cm rautalankaa
- ripustusta varten kestävää muovinarua tai ohutta sähköjohtoa puun paksuuden mukaan

Linnunpönttöön tarvittavat välineet.
Linnunpöntön rakennustarpeita. Linnunpönttöön tarvittavat välineet. Kuva: Yle, Tiina Klemettilä linnunpöntöt

Työkalut:
- saha
- puukko
- vasara
- poranterä 28 tai 32 mm reikää varten
- poranterä, joka tekee noin lyijykynän mentävän reiän

Pöntön seinät:
1. Sahaa seinät 4x25 cm. Jäljelle jää pohjapala, joka sovitetaan muuten valmiiseen pönttöön.
2. Naulaa seinät toisiinsa - sivuseinät etu- ja takaseinän väliin. Jos käytät kierrätyslautaa, laita karhea ja käsittelemätön pinta sisäpuolelle. Muuten sydänpuoli ulospäin.
3. Poraa lenttoaukko yhteen seinälautaan 5 senttiä ylälaidasta. Reikä voi hitusen viettää alaspäin, jotta vesi ei valu pönttöön. Poista puukolla reiän reunoista mahdolliset tikut.

Lattia:
1. Pätkäise lattiapala sopivan mittaiseksi. Lattia voi olla hitusen väljä - pöntön sisälle tuleva kosteus poistuu raoista. Voit myös porata lattiaan pari lyijykynän mentävää reikää ilmanvaihtoa varten.
2. Naulaa lattia paikalleen yhdellä naulalla pöntön joka seinältä.

Linnunpöntön katon mitat.
Linnunpöntön katto. Linnunpöntön katon mitat. Kuva: Yle, Tiina Klemettilä linnunpöntöt

Katto:
1. Asettele katto paikalleen niin, että sivuille ja taakse jää vähintään sentin räystäs. Edessä saa olla mielellään ainakin parin sentin lippa. Naulaa katto toisesta takakulmasta yhdellä naulalla pöntön seinään kiinni.
2. Naputa naula (tähän käy hyvin myös lyhyt parisenttinen naula, esim huopanaula) pöntön molempien sivujen keskelle lentoaukon korkeudelle. Älä lyö nauloja laudan läpi - pöntön sisälle ei saa tulla mitään terävää.
2. Kieputa rautalangan pää sivuseinällä olevan naulan ympärille, sitten katon yli ja vielä toisella seinällä olevan naulan ympärille. Näin katto pysyy paikallaan, mutta sen voi kääntää sivuun pöntön putsausta varten.

Ripustus:
1. Poraa lyijykynän mentävä reikä pöntön molemmille sivuseinille lähelle takaseinää (kuvassa vähän turhan kaukana takaseinästä) lentoaukon yläreunan tienoille. VARO poraamasta seinää kiinni pitävän naulan kohdalta.
2. Työnnä naru/sähköjohto reikien läpi. Jos haluat tiivistää pönttöä reikien kohdalta, tee naruun solmut niiden kohdalle.
3. Rauhallisella paikalla ripustuskorkeus on noin puolitoista metriä, levottomalla pari metriä
4. Sido naru/sähköjohto löysäksi lenkiksi, kiristä vetämällä pönttöä alaspäin. Löysä lenkki jättää puulle kasvutilaa.

Kommentit
 • Kuka pöntössäni asuu?: Uuttukyyhky

  Koiraan soidinääni on kaksitavuinen ”huu-uh huu-uh…”.

  Kesykyyhkyn kokoinen uuttukyyhky on sinertäväharmaa. Rinta on viininpunertava, ja siivellä on kaksi mustaa poikkijuovaa. Koiraan soidinääni on kaksitavuinen ”huu-uh huu-uh…”.

 • Lintumaailman vähenevä "aatelisto": Käki

  Kukkuva soidinääni ”kuk-kuu, kuk-kuu”.

  Käki on naakan kokoinen mutta paljon hoikempi, haukkamaisen pitkäpyrstöinen mutta lyhytjalkainen. Selkä on siniharmaa (naaraalla joskus punaruskea), vatsa tummaraitaisen valkoinen. Piilottelevan ja varovaisen käen huomaa helpoiten koiraan kukkuvasta soidinäänestä ”kuk-kuu, kuk-kuu”.

 • Äänestä parhaat nimet viirupöllökaksosille!

  Ranuan viirupöllönpoikaset saavat nimensä sunnuntaina 21.5.

  Ranuan viirupöllönpoikaset saavat nimensä suorassa lähetyksessä sunnuntaina 21.5. Pöllönpoikasille tuli yli 500 nimipariehdotusta, joiden joukosta raati valitsi viisi suosikkiaan. Nyt te pääsette äänestämään lopullisesta valinnasta!

Uusimmat sisällöt - Miljoona linnunpönttöä