Hyppää pääsisältöön

Näin tehtiin MOT:n selvitys

Yli kolmannes hovioikeuksien raiskaustuomioista on ollut ehdollisia vuosina 2011 - 2015.
Yli kolmannes hovioikeuksien raiskaustuomioista on ollut ehdollisia vuosina 2011 - 2015. Kuva: Yle, MOT seksuaalirikokset,raiskaus,hovioikeudet

MOT tilasi ohjelmaa varten raiskausrikostuomiot kaikista Suomen hovioikeuksista vuosilta 2011 - 2015. Rikosnimikkeinä ovat raiskaus, törkeä raiskaus ja pakottaminen sukupuoliyhteyteen. Tapauksia on 544.

MOT:n selvityksen mukaan hovioikeuksien käsittelemät raiskaustapaukset ovat lisääntyneet noin kolmanneksella.
MOT:n selvityksen mukaan hovioikeuksien käsittelemät raiskaustapaukset ovat lisääntyneet noin kolmanneksella. Kuva: Yle, MOT seksuaalirikokset,raiskaus,hovioikeudet

MOT teki vastaavan selvityksen jo vuonna 2010. Tuolloin käytiin läpi hovioikeuksien raiskaustuomiot vuosilta 2005 – 2009. Tuolloin aineistossa oli 337 tapausta. Tapausten määrä on lisääntynyt kolmanneksella.

Valtaosa käräjäoikeuden tuomioista on säilynyt hovioikeudessa ennallaan. Joka viidettä tuomiota on lievennetty. Vain joka kymmenes käräjäoikeuden seksuaalirikoksesta antama tuomio kovenee hovioikeudessa.

Puolet tuomioista säilyy hovioikeuksissa ennallaan.
Puolet tuomioista säilyy hovioikeuksissa ennallaan. Kuva: Yle, MOT seksuaalirikokset,raiskaus,hovioikeudet

Selitys on se, että monissa rikostyypeissä vain rikoksesta tuomittu eli vastaaja hakee tuomioon muutosta. Vaatimuksena on yleensä se, että syyte joko hylätään tai rangaistusta alennetaan.

Rangaistusta voidaan korottaa ainoastaan silloin jos syyttäjä tai rikoksen uhri eli asianomistaja hakee tuomioon muutosta ja vaatii rangaistuksen ankaroittamista.

Yli kolmannes hovioikeuksien raiskaustuomioista on ollut ehdollisia vuosina 2011 - 2015.
Yli kolmannes hovioikeuksien raiskaustuomioista on ollut ehdollisia vuosina 2011 - 2015. Kuva: Yle, MOT seksuaalirikokset,raiskaus,hovioikeudet

Tuomiosta kolmasosa on ehdollisia tuomioita. Vain alle puolet tekijöistä saa ehdottoman vankeustuomion.

Joka kolmannessa hovioikeudessa käsitellyssä raiskausrikostapauksessa tekijän äidinkieli on ollut jokin muu kuin suomi.
Joka kolmannessa hovioikeudessa käsitellyssä raiskausrikostapauksessa tekijän äidinkieli on ollut jokin muu kuin suomi. Kuva: Yle, MOT seksuaalirikokset,raiskaus,hovioikeudet,ulkomaalaiset

MOT pyysi väestörekisterikeskukselta tilastoajon, josta selvisi, että noin kolmasosa hovioikeudessa tuomituista puhuu äidinkielenään jotain muuta kieltä kuin suomea.