Hyppää pääsisältöön

Pallohieronnalla jalkapohjan kivut kuriin! Akuutin omalääkäri Risto Laitilan vinkit

Akuutin omalääkäri Risto Laitila ja toimittaja Mikko Penttilä.
Risto Laitila ja Mikko Penttilä näyttävät, miten jumpataan tennispallon avulla. Akuutin omalääkäri Risto Laitila ja toimittaja Mikko Penttilä. Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila ja toimittaja mikko penttilä,tennispallo

Pallohierontaa kantapään ja jalkapohjan kipuun!

Saimme katsojalta kirjeen, jossa hän suosittelee kantapään ja jalkapohjan kipujen hoitoon pohkeiden ja säärien käsittelyä. Pallojumpalla saa hyvin rentoutettua lihaksia ja lihaskalvoja. Pallolla hierominen on tehokkaampaa kuin pelkkä venyttely ja jalkapohjan vaivat voivat juontaa juurensa myös ylempää jalasta. Katsojamme oli epäillyt pitkään sairastavansa plantaarifaskiittia, mutta vasta pohkeiden käsittely helpotti vaivaa. Katsojan vinkistä innostuneena päätimme koota muutamia pallohierontavinkkejä videoksi.

Katso video

Psoriasis ja uintiharrastus

”Sairastan psoriasista. Ihoni pysyy kunnossa valohoidolla ja vahvalla kortisonivoiteella. Pidän kovasti uimisesta ja se on tärkeää myös yleiskunnon kannalta. Nyt en kuitenkaan oikein uskalla mennä uimaan, kun pelkään, että hallin vesi kuivattaa ja saa ihon taas huonoon kuntoon. Mitä voisin tehdä, jotta voin jatkaa rakasta harrastusta?”

Lähtökohtaisesti ihon täytyy olla kunnossa, ja hyvässä hoidossa se varmaan kysyjällä onkin. Uimahallin veden kloori taitaa olla tässä se konna, joka kuivattaa ja tulehduttaa ihoa.

Yleisohje on, että heti uimisen jälkeen mennään suihkuun, ja vielä kostea iho rasvataan perusvoiteella. Voi hyvin olla, että näin kysyjä on jo tehnytkin. Oikeastaan voisikin kääntyä psoriaatikkojen puoleen, ja kysyä, olisiko heillä antaa hyviä lisävinkkejä.

R-vika ja kielijänteen leikkaus

”Lapsenlapselleni, 7-vuotias tyttö, ollaan tekemässä leikkausoperaatio r-kirjaimen puuttumisen takia. Kannattaako tuollainen leikkaus, koska tyttö on niin nuori ja olen kuullut että leikkauksesta huolimatta r-vika on jäänyt?”

Kielijänteen kireys huomataan tavallisesti jo vauvaiässä, esimerkiksi imemisongelmien yhteydessä, kun kieli ei pääse nousemaan tarpeeksi ylös suunpohjasta. Isommalla lapsella ja vaikka aikuisella saattaa tulla äänneongelmia, kun kieli ei ylety kitalakeen tai ylähampaisiin asti.

Tässä on ilmeisesti tehty arvio, että jänne kannattaa leikata. Operaatio on pieni, se tehdään paikallispuudutuksessa, eikä ompeleitakaan aina tarvita.
Kyllä tuohon oljenkorteen kannattaa tarttua. Vaikka äänneongelma ei korjaantuisikaan, ei leikkauksesta mitään haittaakaan ole – kielihän on sen jälkeen vain luonnollinen.

Millä iskias nopeasti kuntoon?

”Pieni iskiasvaiva tuntuu toisessa pakarassa, ja juoksun SM-kisat ovat muutaman viikon päästä tulossa. Miten iskiasoiretta voisi nopeasti helpottaa että juoksu taas kulkee?”

Taudinmääritys tässä ensin kiinnostaa, eli onko kyseessä oikeasti iskias. Silloinhan iskiashermo on puristuksessa, vaikkapa välilevytyrän takia, ja oireina ovat esimerkiksi puutuneisuus ja lihasheikkous. Tuollainen puristava tunne pakarassa voisi olla myös jokin lukkoasento lanne- tai fasettinikamissa tai si-nivelissä. Voisi olla hyvä ajatus käydä vaikka OMT-fysioterapeutilla tai kiropraktikolla ennen kuin menee kisoihin. Jos kyseessä on todella iskiashermon pinnetila, mitään nopeaa konstia sen hoitamiseksi ei taida olla.

Kommentit