Hyppää pääsisältöön

Sosiaalisen median pioneeri Jyri Engeström: Rajoittakaa lastenne ruutuaikaa

Täydellinen majanrakennuspuu on löytynyt! Sarjayrittäjä ja sosiaalisen median pioneeri Jyri Engeström ottaa sahan käteen. Vanhasta kuormalavasta syntyy pian majan lattia, jonka lapset saavat maalata. Ollaan Kaliforniassa, teknologiateollisuuden kuumimmassa ytimessä.

San Franciscon ympäristö elää ja hengittää teknologian tahtiin. Täällä kohtaavat maailman parhaat koodarit, sitkeimmät start-up -yrittäjät ja it-visionäärit. He täyttävät kännykkämme sovelluksilla ja koukuttavat meidät peleillään.

Mutta omille lapsilleen he haluavat tarjota jotain aivan muuta.

– Piilaaksossa on eliitti, joka haluaa kasvattaa lapsiaan etäällä teknologiasta, Jyri Engeström kertoo.

Piilaakson eliitti haluaa kasvattaa lapsiaan etäällä teknologiasta.― Jyri Engeström

Kahden lapsen isä, Alamo Square Labs -yrityshautomon vetäjä Engeström kuuluu itsekin samaan koulukuntaan.

Hän kuten muutkin teknologiamaailman huiput tietävät, kuinka lapset koukutetaan. Pelien ja sovellusten taustalla on tiedettä, tekoälyä ja algoritmejä, joiden avulla saadaan lapsi tai nuori palaamaan sovellukseen uudestaan ja uudestaan.

– Kun tietää miten makkaraa tehdään, sitä ei halua tarjota omille lapsilleen, Engeström hymähtää.

Taiteet ja musiikki valtteja Piilaakson työmarkkinoilla

Nyt kovia sanoja teknologialaakson lasten kasvatuksessa ovat luonto ja tietokoneeton opetus. Kyky olla läsnä todellisessa maailmassa on taito, jota arvostetaan entistä enemmän.

Kyky olla läsnä todellisessa maailmassa on taito, jota arvostetaan entistä enemmän.― Jyri Engeström

Trendi näkyy jopa rekrytoinneissa. Piilaaksossa on ohjelmointiosaamista on niin paljon, että työnhakijoiden on erottauduttava muilla tavoilla.

– Piilaakson työmarkkinoilla vahvoilla ovat nyt sellaiset hakijat, jotka ovat opiskelleet esimerkiksi humanistisia aineita tai taiteita kuten musiikkia, kertoo Engeström.

Muun muassa yhdysvaltalainen talouslehti Forbes on noteerannut ilmiön. Koodarit eivät pärjää itsekseen.

Lähtekää retkelle, lukekaa satuja

Suuri osa suomalaisvanhemmistakin haluaisi lapset pois pelien äärestä oikeisiin leikkeihin. Mutta miten taistella ruudun vetovoimaa vastaan? Engeström kääntää katseet meihin aikuisiin.

– Meidän pitäisi lakata tekemästä ruutuajasta karkkia. Meidän pitäisi omalla esimerkillämme osoittaa lapselle, millä tavalla näiden laitteiden kanssa tulisi elää, hän sanoo.

Meidän pitäisi lakata tekemästä ruutuajasta karkkia.― Jyri Engeström

Ja se ei tietenkään ole helppoa. Engeström itse viihtyy lasten kanssa luonnossa. Hän on pyörittänyt San Franciscossa kotikoulua omille ja naapuruston lapsille. Siellä opetettiin muun muassa skeittausta, jousiammuntaa ja mielenhallintaa. Paras virike hänen mielestään on satujen lukeminen.

– Voi olla, että olen vanhanaikainen, mutta erityisesti ääneen lukeminen on ollut minulle itselleni lapsena tärkeä tapa rakentaa tietoisuutta maailmasta ja saada yhteys omiin vanhempiini. Sellaista yhteyttä on vaikea tavoittaa laitteilla, pohtii Engeström.

Jyri Engeström puussa
Jyri Engeström puussa marja hintikka live

Somen pioneeri pettyi someen

Jyri Engeström tuli tunnetuksi, kun hän perusti ystäviensä kanssa Twitteriä muistuttavan mikroblogipalvelun, Jaikun. Hakukonejätti Google osti yrityksen vuonna 2007 ja Engeströmin elämä siirtyi osittain Yhdysvaltain länsirannikolle.

Jaikun aikojen jälkeen sosiaalinen media on kasvanut nopeasti. Se on tunkeutunut entistä syvemmälle arkeemme, ystävyyssuhteisiimme, työelämään ja jopa siihen miten ansaitsemme palkkamme.

– Meidän verkkoidentiteetti on meille jo kohta tärkeämpi kuin meidän todellinen identiteettimme, pohtii Engeström.

Mutta sosiaalinen media ei ole enää sitä, mitä se oli alkuvaiheen innostuneimmissa visioissa.

Engeström harmittelee, että sosiaaliselle medialle on käynyt hieman samalla tavalla kuin televisiolle, josta toivottiin aikoinaan koko maapallon väestön sivistäjää.

Olemme tilanteessa, jossa viihdytämme itsemme kuoliaiksi.― Jyri Engeström

– Visiomme siitä, että tästä syntyy globaali demokratia, jossa kaikkien ääni on kuuluvilla ja ihmisistä tulee valtavan fiksuja, onkin kääntynyt itsensä viholliseksi. On tullut tilanne, jossa viihdytämme itsemme kuoliaiksi, sanoo Engeström.

Sosiaalisen median pioneerin näkemyksiin on helppo yhtyä. Hassut eläinvideot, vaihtuvat emojit ja mainosviestit täyttävät someseinät. Olennainen hukkuu trivian keskelle.

Siksi Jyri Engeströmkin haluaa viettää aikaa välillä laajakaistan ulottumattomissa. Silloin voi keskittyä tähän maailmaan, esimerkiksi majanrakennukseen.

Kuka Jyri Engeström?

- 38-vuotias teknologiayrittäjä, sosiologi, kahden lapsen isä
- asuu San Franciscossa
- perustanut mikroblogipalvelu Jaikun, joka myytiin Googlelle
- tällä hetkellä Alamo Square Labs -yrityshautomon vetäjä
- puoliso Caterina Fake, joka on perustanut mm. kuvapalvelu Flickrin
- pyörittää San Franciscossa osa-aikaista kotikoulua
- kesäisin pitää kahvilaa Helsingin Käpylässä

Katso, mitä Jyri Engeström ajattelee nyt sosiaalisen median kehityksestä.

Lisää ohjelmasta

Lapsi makailee lattialla.
Lapsi makailee lattialla. Kuva: Mikko Kilpinen tylsyys
Marja Hintikka Live, leikkiminen, lelut
Marja Hintikka Live, leikkiminen, lelut marja hintikka live, leikkiminen, lelut
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

  • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

    Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

    Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

  • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

    Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

    Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

  • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

    Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

    Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

  • Kestävyysliikunta lihottaa?!

    Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

    Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

  • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

    Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

    Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

  • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

    Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

    Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

  • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

    Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

    Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

  • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

    Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

    Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.