Täydellinen majanrakennuspuu on löytynyt! Sarjayrittäjä ja sosiaalisen median pioneeri Jyri Engeström ottaa sahan käteen. Vanhasta kuormalavasta syntyy pian majan lattia, jonka lapset saavat maalata. Ollaan Kaliforniassa, teknologiateollisuuden kuumimmassa ytimessä.
San Franciscon ympäristö elää ja hengittää teknologian tahtiin. Täällä kohtaavat maailman parhaat koodarit, sitkeimmät start-up -yrittäjät ja it-visionäärit. He täyttävät kännykkämme sovelluksilla ja koukuttavat meidät peleillään.
Mutta omille lapsilleen he haluavat tarjota jotain aivan muuta.
– Piilaaksossa on eliitti, joka haluaa kasvattaa lapsiaan etäällä teknologiasta, Jyri Engeström kertoo.
Piilaakson eliitti haluaa kasvattaa lapsiaan etäällä teknologiasta.
Kahden lapsen isä, Alamo Square Labs -yrityshautomon vetäjä Engeström kuuluu itsekin samaan koulukuntaan.
Hän kuten muutkin teknologiamaailman huiput tietävät, kuinka lapset koukutetaan. Pelien ja sovellusten taustalla on tiedettä, tekoälyä ja algoritmejä, joiden avulla saadaan lapsi tai nuori palaamaan sovellukseen uudestaan ja uudestaan.
– Kun tietää miten makkaraa tehdään, sitä ei halua tarjota omille lapsilleen, Engeström hymähtää.
Taiteet ja musiikki valtteja Piilaakson työmarkkinoilla
Nyt kovia sanoja teknologialaakson lasten kasvatuksessa ovat luonto ja tietokoneeton opetus. Kyky olla läsnä todellisessa maailmassa on taito, jota arvostetaan entistä enemmän.
Kyky olla läsnä todellisessa maailmassa on taito, jota arvostetaan entistä enemmän.
Trendi näkyy jopa rekrytoinneissa. Piilaaksossa on ohjelmointiosaamista on niin paljon, että työnhakijoiden on erottauduttava muilla tavoilla.
– Piilaakson työmarkkinoilla vahvoilla ovat nyt sellaiset hakijat, jotka ovat opiskelleet esimerkiksi humanistisia aineita tai taiteita kuten musiikkia, kertoo Engeström.
Muun muassa yhdysvaltalainen talouslehti Forbes on noteerannut ilmiön. Koodarit eivät pärjää itsekseen.
Lähtekää retkelle, lukekaa satuja
Suuri osa suomalaisvanhemmistakin haluaisi lapset pois pelien äärestä oikeisiin leikkeihin. Mutta miten taistella ruudun vetovoimaa vastaan? Engeström kääntää katseet meihin aikuisiin.
– Meidän pitäisi lakata tekemästä ruutuajasta karkkia. Meidän pitäisi omalla esimerkillämme osoittaa lapselle, millä tavalla näiden laitteiden kanssa tulisi elää, hän sanoo.
Meidän pitäisi lakata tekemästä ruutuajasta karkkia.
Ja se ei tietenkään ole helppoa. Engeström itse viihtyy lasten kanssa luonnossa. Hän on pyörittänyt San Franciscossa kotikoulua omille ja naapuruston lapsille. Siellä opetettiin muun muassa skeittausta, jousiammuntaa ja mielenhallintaa. Paras virike hänen mielestään on satujen lukeminen.
– Voi olla, että olen vanhanaikainen, mutta erityisesti ääneen lukeminen on ollut minulle itselleni lapsena tärkeä tapa rakentaa tietoisuutta maailmasta ja saada yhteys omiin vanhempiini. Sellaista yhteyttä on vaikea tavoittaa laitteilla, pohtii Engeström.
Somen pioneeri pettyi someen
Jyri Engeström tuli tunnetuksi, kun hän perusti ystäviensä kanssa Twitteriä muistuttavan mikroblogipalvelun, Jaikun. Hakukonejätti Google osti yrityksen vuonna 2007 ja Engeströmin elämä siirtyi osittain Yhdysvaltain länsirannikolle.
Jaikun aikojen jälkeen sosiaalinen media on kasvanut nopeasti. Se on tunkeutunut entistä syvemmälle arkeemme, ystävyyssuhteisiimme, työelämään ja jopa siihen miten ansaitsemme palkkamme.
– Meidän verkkoidentiteetti on meille jo kohta tärkeämpi kuin meidän todellinen identiteettimme, pohtii Engeström.
Mutta sosiaalinen media ei ole enää sitä, mitä se oli alkuvaiheen innostuneimmissa visioissa.
Engeström harmittelee, että sosiaaliselle medialle on käynyt hieman samalla tavalla kuin televisiolle, josta toivottiin aikoinaan koko maapallon väestön sivistäjää.
Olemme tilanteessa, jossa viihdytämme itsemme kuoliaiksi.
– Visiomme siitä, että tästä syntyy globaali demokratia, jossa kaikkien ääni on kuuluvilla ja ihmisistä tulee valtavan fiksuja, onkin kääntynyt itsensä viholliseksi. On tullut tilanne, jossa viihdytämme itsemme kuoliaiksi, sanoo Engeström.
Sosiaalisen median pioneerin näkemyksiin on helppo yhtyä. Hassut eläinvideot, vaihtuvat emojit ja mainosviestit täyttävät someseinät. Olennainen hukkuu trivian keskelle.
Siksi Jyri Engeströmkin haluaa viettää aikaa välillä laajakaistan ulottumattomissa. Silloin voi keskittyä tähän maailmaan, esimerkiksi majanrakennukseen.
Kuka Jyri Engeström?
- 38-vuotias teknologiayrittäjä, sosiologi, kahden lapsen isä
- asuu San Franciscossa
- perustanut mikroblogipalvelu Jaikun, joka myytiin Googlelle
- tällä hetkellä Alamo Square Labs -yrityshautomon vetäjä
- puoliso Caterina Fake, joka on perustanut mm. kuvapalvelu Flickrin
- pyörittää San Franciscossa osa-aikaista kotikoulua
- kesäisin pitää kahvilaa Helsingin Käpylässä
Katso, mitä Jyri Engeström ajattelee nyt sosiaalisen median kehityksestä.
Lisää ohjelmasta





