Hyppää pääsisältöön

Star Wars -hahmot, Lady Gagan kyyneleet ja Leonardo – nämä olivat Oscar-yön kiinnostavimmat hetket

Tämän vuoden Oscareissa puolustettiin hyväksikäytön uhreja, liikututtiin kyyneliin sekä vitsailtiin ihonväristä ja epätasa-arvosta.

Lady Gaga antaa suukon kihlatulleen Taylor Kinneylle Oscar-gaalan punaisella matolla. // Kuva: EPA/Mike Nelson

Elokuva-alan arvostetuimmat palkinnot jaettiin sunnuntain ja maanantain välisenä yönä Los Angelesissa 28.2.–29.2. Osa ennakkosuosikeista piti pintansa, kun taas toiset yllättivät. YleX listasi gaalan ikimuistoisimmat hetket.

1. Leonardo sai vihdoin omansa

Viides kerta sanoi toden, kun Leonardo DiCaprio nappasi vihdoin parhaan miesnäyttelijän Oscarin. The Revenant -leffan pääroolissa urakoinut DiCaprio esitti kiitospuheensa aikana coolia ja onnistui pysymään tyynen rauhallisena, vaikka netti oli täynnä meemejä jo pitkään ennen itse gaalaa.

DiCaprio ei tyytynyt vain kiittelemään puheessaan, vaan muistutti myös ilmastonmuutoksen vakavuudesta. Ihmisen ja luonnon suhdetta kuvannut The Revenant tuntui avanneen näyttelijän silmät entisestään ilmaston lämpenemiselle.

- Ilmastonmuutos on uhka koko ihmiskunnalle. Ei oteta tätä planeettaa itsestäänselvyytenä, DiCaprio sanoi.

Skip Twitter post

2. Lady Gaga puolusti hyväksikäytön uhreja ja puhkesi lähes kyyneliin

Pop-tähti Lady Gaga esitti gaalassa biisinsä ’Til It Happens To You, joka soi dokumentissa The Hunting Ground.  Gaga tulkitsi seksuaalisesta hyväksikäytöstä kertovan elokuvan tunnusbiisin niin voimakkaasti, että joutui selvästi pidättelemään kyyneleitään esityksensä aikana.

Erityistä tukea Gagan tärkeä sanoma sai Yhdysvaltain varapresidentti Joe Bidenilta, joka spiikkasi laulajan esiintymislavalle.

- Hyväksikäytön uhrin on aina muistettava, että tapahtunut ei ole mitenkään hänen vikansa, Biden julisti.

Vaikka Lady Gagan ’Til It Happens To You ei lopulta voittanut parhaan laulun Oscaria, biisin esitys osallistui vahvasti hyväksikäytöstä käytävään keskusteluun. Esimerkiksi laulaja Kesha, joka on kertonut tuottajansa hyväksikäyttäneen häntä, twiittasi esityksen merkinneen hänelle paljon.

Skip Twitter post

3. Chris Rock piti tyhjentävän avausmonologin

Oscareiden alla elokuvamaailmaa ravisteli keskustelu alalla vallitsevasta rasismista. Tänäkin vuonna kaikki näyttelijäehdokkaat olivat valkoisia. Oscarit juontanut koomikko Chris Rock tarttui puhuttuun ja pelättyyn aiheeseen heti gaalan alussa.

Ensimmäisten minuuttien aikana Rock tykitti ihonväriin liittyviä vitsejä yksi toisensa perään. #oscarssowhite-vitsailu jatkui läpi gaalan, eikä juontaja vetänyt montaa spiikkiä, johon ihonväri ei olisi liittynyt. Rock heitti ilmoille myös kysymyksen siitä, tarvitseeko Oscareissa olla erikseen miesten ja naisten kategorioita.

- Ei tämä ole mitään yleisurheilua. Onko Robert De Niro joskus sanonut, että minun pitää nyt hidastaa tätä näyttelemistäni, että Meryl Streep pysyy mukana.

4. Oscar Ruotsiin – myös Suomi mainittu

Ruotsissa saadaan juhlia Oscar-voittajaa, koska Alicia Vikander nappasi parhaan naissivuosan palkinnon. The Danish Girl -elokuvassa näytellyt Vikander kiitti puheessaan myös suomalaista agenttiaan Laura Munsterhjelmiä.

5. Piirroshahmot ja Star Wars -suosikit hurmasivat

Star Wars -droidien esiinmarssi oli Oscar-gaalan hellyyttävimpiä hetkiä: saagasta tutut C-3PO, R2D2 ja BB8 kävivät lavalla. 3-CPO kehui, miten komealta Oscar-patsas näyttää, onhan siinä hieman samaa näköä kuin droidissa itsessään.

Lisäksi tutut piirroshahmot, Toy Storyn Buzz Lightyear ja Woody sekä Itse ilkimys -leffoista tutut minionit pääsivät palkitsemaan voittajia. Suosikkihahmojen kompastelu ja pelkistetyt vitsit irroittivat yleisöltä illan suurimmat naurut: slapstick puri paremmin kuin poliittinen huumori.

Skip Twitter post

6. Mad Max rohmusi isoimman Oscar-saaliin

Post-apokalyptinen toimintaleffa Mad Max: Fury Road nappasi kuusi Oscar-palkintoa: parhaasta puvustuksesta, lavastuksesta, maskeerauksesta, leikkauksesta, äänileikkauksesta ja äänimiksauksesta.

Mad Max nousi kovatasoisten leffojen joukkoon, sillä kuudella Oscarilla on palkittu aiemmin muun muassa Forrest Gump ja Hurt Locker.

Skip Twitter post

7. Säveltäjämestari herkistyi

Italialainen Ennio Morricone voitti vihdoin parhaan musiikin palkinnon. Säveltäjä on aikaisemmin palkittu kunnia-Oscarilla, mutta nyt Morricone sai odotetun tunnustuksen The Hateful Eight -leffan musiikista.

87-vuotias Morricone liikuttui lavalla ja kiitteli italiaksi niin ohjaaja Quentin Tarantinoa kuin vaimoaan Mariaakin.

8. Sam Smith omisti voittonsa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöille

Uusimman Bondin tunnarista vastannut Sam Smith voitti parhaan laulun Oscarin hieman yllättäen. Moni odotti palkinnon menevän Lady Gagan voimakkaalle ’Til It Happens To You -biisille. Myös Smithillä oli musiikkinsa takana vahva viesti.

- Luin, ettei kukaan avoimesti homoseksuaali mies ole ennen voittanut Oscaria. En tiedä, pitääkö se paikkansa, mutta omistan palkinnon HLBT-yhteisöille ympäri maailman, Smith sanoi puheessaan.

Skip Twitter post

9. 9-vuotias Jacob Tremblay valloitti kaikkien sydämet

Room-leffassa näytellyt Jacob Tremblay oli yksi Oscar-yön karismaattisimmista esiintyjistä. 9-vuotias näyttelijä hurmasi jo punaisella matolla, jossa hän ilmoitti jatkavansa gaalan jälkeen suoraan jatkoille. Lisäksi Tremblay jakoi parhaan vieraskielisen elokuvan palkinnon yhdessä toisen nuoren näyttelijän, Abraham Attahin kanssa.

Katso GIF Jacob Tremblaysta tästä.
http://giphy.com/gifs/oscars-red-carpet-oscars-2016-jacob-tremblay-l2JJDnqEixntHNB2E via GIPHY Katso GIF Jacob Tremblaysta tästä.

Lue myös:

Onnea Brie ja Leonardo! Katso vuoden 2016 Oscar-voittajat tästä

#OscarsSoWhite-rasismi on nyt Hollywoodin kuumin puheenaihe – niin sen olisi pitänyt olla aiemminkin

Yhdeksän syytä, joiden vuoksi nyt on Leonardo DiCaprion vuoro voittaa Oscar