Hyppää pääsisältöön

Talvi voi tappaa – pakkasliikuntaan tulossa suositukset

Talviuimari menossa avantoon.
Talviuimari menossa avantoon. Kuva: Yle, Marko Väänänen. Talvisää,avantouinti,akuutti

Vuosittain arviolta lähes 3000 suomalaista kuolee kylmään liittyvien syiden vuoksi. Kylmä aiheuttaa elimistössä stressireaktion, joka voi pahimmillaan olla kohtalokas esimerkiksi sydänsairauksia poteville.

Talviliikunta ei ole vaaraksi terveille, mutta pitkäaikaissairaiden kannattaa keskustella oman lääkärin kanssa liikunnan ja kylmän vaikutuksista.

Tällä hetkellä pakkasulkoiluun ei ole erillisiä liikuntasuosituksia. Opetus- ja kulttuuriministeriön tukemassa oululaistutkimuksessa on tavoitteena saada tietoa, jonka perusteella täsmäohjeet voidaan luoda. Tutkimuksessa selvitetään esimerkiksi, onko alkulämmittelyllä hyödyllisiä vaikutuksia, miten kehon eri osiin painottuva liikunta vaikuttaa ja miten sydän- ja verisuonisairaiden liikunta kylmässä olisi turvallista.

Ympäristöterveyden dosentti Tiina Ikäheimo haastattelukuvassa.
Ympäristöterveyden dosentti Tiina Ikäheimo Ympäristöterveyden dosentti Tiina Ikäheimo haastattelukuvassa. Kuva: Yle, Marko Väänänen tiina ikäheimo

– Sydän ja verisuonisairastavuus on koholla talviaikaan. Noin neljä prosenttia väestöstä saa erilaisia sydänoireita, jotka voimistuvat tai moninkertaistuvat niillä, joilla on sydän- ja verisuonisairaus. Sen lisäksi talviaikaan on tavattu lisääntynyt määrä sydäninfarkteja, aivoverenvuotoja tai äkkikuolemia. Tämän takia sydän- ja verisuonisairaat ovat merkittävä ryhmä, jota on syytä tutkia, kertoo ympäristöterveyden dosentti Tiina Ikäheimo Oulun yliopistosta.

Sydän ja verisuonisairastavuus on koholla talviaikaan.― Tiina Ikäheimo

– On yleisesti raportoitu erilaisista oireista tai sairauskohtauksista, jotka liittyvät muun muassa lumenluontiin tai vaikkapa halonhakkuuseen ja muihin arkiliikuntatapahtumiin. Tutkimuksessamme selvitämme myös, onko ylävartalotyö erityisen haitallista, ja on viitteitä siitä, että tällainen niin sanottu isometrinen työ voisi olla haitallisempaa kylmässä, Ikäheimo sanoo.

Kuormitusta sydämelle

Kylmä rasittaa elimistöä.

– Verenpaine reagoi siihen nousemalla noin 10–20 elohopeamillimetriä, pulssi nopeutuu, ääreisverenkierrossa tapahtuu lämmönhallintaa tavoittelevia muutoksia eli ääreisverenkierto vähenee. Verimassat siirtyvät sisemmälle kehoa ja tämä aiheuttaa kuormitusta sydämelle, kuvailee kansanterveystieteen professori Jouni Jaakkola Oulun yliopistosta.

Kansanterveystieteen professori Jouni Jaakkola
Kansanterveystieteen professori Jouni Jaakkola Kansanterveystieteen professori Jouni Jaakkola Kuva: Yle, Marko Väänänen jouni jaakkola

Erityisen kohtalokas kylmä voi olla esimerkiksi sydän- ja verisuonipotilaille, hengitystiesairaille ja diabetesta sairastaville.

– Ajankohtaisena erityisryhmänä voidaan pitää myös henkilöitä, jotka eivät ole tottuneet tämäntyyppiseen ilmastoon eli turvapaikanhakijat tällä hetkellä saattavat muodostaa ihan keskeisen herkän ryhmän, Jaakkola kertoo.

On tehty arvioita, että Suomessa olisi jopa 2000–3000 ylimääräistä kuolintapausta nimenomaan kylmyyteen liittyen.― Jouni Jaakkola

Arvioiden mukaan kuolleisuus lisääntyy väestötasolla kylmäjakson aikana tai sen jälkeen noin kymmenellä prosentilla. Vuodessa se tarkoittaa tuhansia kylmään liittyviä kuolemantapauksia Suomessa.

– On tehty arvioita, että Suomessa olisi jopa 2000–3000 ylimääräistä kuolintapausta nimenomaan kylmyyteen liittyen, Jaakkola tarkentaa.

Aina ei edes oireita

Esimerkiksi sydänsairauksia potevilla kylmä voi aiheuttaa rintakipu- ja rytmihäiriöoireita, jotka pahenevat liikkuessa.

– Tämän lisäksi heillä voi ilmaantua hengenahdistusta kylmässä. Voi käydä myös niin, että kylmä ei sepelvaltimotautipotilaalla oireile, vaan ensimmäinen oire onkin sydäninfarkti, Tiina Ikäheimo muistuttaa.

Kylmä on kaikkinensa vihollinen siinä tilanteessa, jossa ihminen ei osaa huomioida kylmäaltistusta.― Tiina Ikäheimo

Kylmä voi siis olla pitkäaikaissairaille salakavala seuralainen, mutta toisaalta liikunta on talvellakin esimerkiksi sydänsairauksissa aivan keskeinen hoitomuoto. Avantouimareita puolestaan on puhututtanut kiinalaistutkimus, jonka mukaan avantouinti nosti pitkällä aikajänteellä kuolleisuutta sydän- ja aivoinfarkteihin. Uskaltaako avantoon vielä mennä?

– Ainakin tämän hetken tiedon valossa, terveille ihmisille avantouinnista ei ole haittaa, mutta sydän- ja verisuonisairaiden on syytä neuvotella asiasta oman lääkärin kanssa, muistuttaa Ikäheimo.

Mistä siis tietää, milloin kylmä on vihollinen ja milloin hyvä hoitaja?

Ihmiset ulkoilemassa talvisessa säässä.
Ihmiset ulkoilemassa talvisessa säässä. Kuva: Yle, Marko Väänänen talvi

– Kylmä on kaikkinensa vihollinen siinä tilanteessa, jossa ihminen ei osaa huomioida kylmäaltistusta. Erityisesti näillä erityisen herkillä väestöryhmillä on tärkeää huomioida kylmän mahdolliset haittavaikutukset ja suojautua hyvin. Kylmästä ja talvisesta ympäristöstä on paljon iloa ja hyötyä, myös terveyshyötyjä. Talvisista liikuntamuodoista tulee paljon mielihyvää ja sitä kautta ne ovat ehdottomasti kannatettavia, Ikäheimo tiivistää.

Asiantuntijat:
TIINA IKÄHEIMO, ympäristöterveyden dosentti, Ympäristöterveyden ja Keuhkosairauksien Tutkimusyksikkö (CERH), Oulun yliopisto
JOUNI JAAKKOLA, kansanterveystieteen professori, Ympäristöterveyden ja Keuhkosairauksien Tutkimusyksikkö (CERH), Oulun yliopisto

Toimittaja: SUSANNA EKFORS

Lisää ohjelmasta

Akuutin omalääkäri Risto Laitila ja toimittaja Mikko Penttilä.
Akuutin omalääkäri Risto Laitila ja toimittaja Mikko Penttilä. Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila ja toimittaja mikko penttilä,tennispallo
Silmä lähikuvassa
Silmä lähikuvassa Kuva: Yle, Tero Kyllönen silmät,akuutti,Verkkokalvon irtauma
Anne-Marie Vartti, Helsinki
Anne-Marie Vartti, Helsinki Kuva: Yle/Marjo Lundvall yletv1
Nainen tunnustelee toista rintaansa. Kuvassa näkyy vain kädet ja rintakehä, kaikki muu on rajattu pois. Naisella on yllään sininen toppi.
Nainen tunnustelee toista rintaansa. Kuvassa näkyy vain kädet ja rintakehä, kaikki muu on rajattu pois. Naisella on yllään sininen toppi. Kuva: Shutterstock rintasyöpä,syöpä