Hyppää pääsisältöön

Temperamenttieroja? Tee pikatesti kumppanisi kanssa!

Toni ja Heidi Nieminen tekevät Elämä pelissä -harjoitetta
Toni ja Heidi Nieminen tekevät Elämä pelissä -harjoitetta Kuva: ITV Studios Finland heidi nieminen

Temperamentti koostuu useista synnynnäisistä luonteenpiirteistä, jotka voidaan arvioida jo varhaislapsuudessa. Jotkut piirteet näkyvät meissä vahvempina, jotkut heikompina. Temperamentti näkyy aina ihmisen toiminnassa, mutta kasvun ja kehityksen myötä voi tulla esiin uusia piirteitä.

Parisuhteessa oman temperamentin tunnistaminen auttaa ymmärtämään sekä omaa että kumppanin käytöstä. Temperamentissa ei ole huonompia tai parempia ominaisuuksia vaan pikemminkin on tärkeää ymmärtää, miksi kumppani reagoi eri tavalla kuin itse. Toisaalta piirre, joka jossakin tilanteessa lisää sopuisuutta, voi toisessa tilanteessa aiheuttaa riitaa.

Nyt voit havainnoida, miten temperamenttinne sopivat yhteen. Vertaile omaa ja kumppanisi temperamenttia nopean, suuntaa-antavan pikatestin avulla. Testin voi tehdä myös itsenäisesti.

Jos teet testin kumppanin kanssa, tee ensin oma arvio ja anna sitten kumppanisi arvioida itsensä. Tulos näkyy automaattisesti kysymysten alla kun kaikki kohdat on täytetty. Kuvaaja näyttää vastakohtapareina, mitkä piirteet teitä yhdistävät ja mitkä erottavat.

Tuloksesta kannattaa jutella kumppanin kanssa ja miettiä, mitä nämä erot aiheuttavat ja mitä ongelmille voisi tehdä. Vaikka temperamenttiaan ei voi muuttaa, käytöstään voi, ja reaktioitaan voi oppia hallitsemaan. Esimerkiksi voimakkaasti rytminen, säntillinen ihminen saattaa pitää epärytmisen kanssa uloslähtöä hyvin raskaana operaationa - voisivatko molemmat tulla vastaan?

Teetkö testin

 

Kommentit
 • Studio täyttyi rakkaudesta

  Yhteenveto sarjan viimeisestä jaksosta

  Elämä pelissä –ohjelman viimeisessä jaksossa selvitettiin, miten pariskunnat ovat onnistuneet soveltamaan Saarenmaan kesäisen parisuhdevalmennuksen opetuksia arjessaan. Päätösjakso uusitaan Yle TV1:llä perjantaina 11.3. klo 23.00 ja sunnuntaina 13.3. klo 10.00.

 • Uudet rakkausarviot julkistetaan

  Parit saavat uudet rakkausarviot sarjan viimeisessä jaksossa

  Elämä pelissä –ohjelman viimeisessä jaksossa selviää, onko Tony Dunderfeltin valmentamien pariskuntien rakkaus vahvistunut. Lena ja Olli, Toni ja Heidi sekä Ninja ja Yoshiki kertovat, miten he ovat onnistuneet soveltamaan Saarenmaan kesäisen valmennusleirin opetuksia arjessaan. Sarjan päätösjakso esitetään sunnuntaina 6.3. klo 19.30.

 • Kyyneleet virtasivat parisuhdeleirillä

  Tiivistelmä kuudennen jakson tapahtumista

  Onnen ja liikutuksen kyynelet valtaavat parisuhdeleirin, kun Tony pisti Elämä pelissä –ohjelman viime jaksossa kunkin valmennettavan kirjoittamaan ja pitämään puolisolleen kiitospuheen. Kuudes jakso uusitaan sunnuntaina 6.3. klo 14:30 ja maanantaina 7.3. klo 9:30.

 • Tonyn tv-harjoite: Kiitospuhe puolisolle

  Ohjeet kiitollisuus-harjoitteen tekemiseen

  Tunnetko, että puolisosi ei arvosta sinua niin paljon kuin pitäisi? Entä oletko itse ilmaissut hänelle kiitollisuutta niin usein kuin hän olisi ansainnut? Psykologi Tony Dunderfelt antaa ohjeet, kuinka kumppanit voivat kirjoittaa ja pitää toisilleen rakkautta syventävän kiitospuheen. Elämä pelissä -parit tekivät saman harjoitteen sarjan kuudennessa jaksossa.